24 Haziran 2015 Çarşamba

Bono Nedir, Türleri Nelerdir?

Bono, kaybettirmeyen yatırım araçları ile birlikte anılmaktadır. Hisse senetleri dışında tanıdığımız kıymetli evraklardır. Bono, belli bir paranın, belli bir süre sonra ödeneceğini bildiren ticari belgedir. Bir diğer ismi ise emre muharrer senettir. Borsada portföyünüzü çeşitlendirmek için kullanacağınız, güvenilir ve kazançlı yatırım araçlarındandır.

Bonoda, iki taraf bulunur ve bunlar alacaklı ile borçludur. Alacaklı yani lehtar, bono bedelini tahsil edecek kişidir. Borçlu yani muhatap, bono bedelini ödeyecek kişidir. Bono oldukça farklı bir yatırım aracıdır ve farklı türleri bulunmaktadır. Hazine bonosu, altın, gümüş ve platin bonosu, banka bonoları, finansman bonosu (A Tipi, B Tipi gibi bonolar) şeklinde türleri bulunmaktadır.

Bono nedir, türleri nelerdir gibi konuları ele almak istiyorum:

Bono Nedir?


Vadesi 60 günden az – 360 günden fazla olmayan, çıkarılan kurum tarafından ödeme, ispat ve teminat amacıyla kullanılan menkul kıymetlerdir. Ekonomik nitelikleri nedeniyle kredi aracı olan bir menkul kıymet olduğu için bono yerine senet kelimesi de kullanılmaktadır. Bu isim benzerliği nedeniyle de hisse senetleri ile karıştırılmaktadır.

Bono, bir ödeme vaadi olarak görülür ve vadeli işlemlerde kullanılan bir senettir. Borçlu olan kişi ödeme için ayıracak nakit parası olmadığı için nakit ödeme yapmak yerine alacaklısına bono verir. Bu şekilde vadesi geldiği zaman ödemek üzere borçlanmış olur.

Bono iki şekilde tahsil edilmektedir. Birincisi, ödeme zamanı geldiği zaman alacaklının, borçluya başvurarak tutarı tahsil etmesi ve senedi vermesi şeklindedir. İkincisi ise alacaklı ödeme zamanını beklemeden bir bankaya gider ve senedi iskonto ettirerek bedeli tahsil eder. Borç vadesi geldiğinde ise borçlu kişi borcunu bankaya ödemektedir.



Bonoların, yasal olarak geçerli olması için bazı unsurları içermesi gerekmektedir. Bu unsurlar şu şekildedir:

  • Bono kelimesi,
  • Kayıtsız şartsız bir meblağ ödenmesi vaadi (Bedel),
  • Lehtarın (alacaklı) adı ve soyadı,
  • Bononun düzenlendiği gün (Keşide tarihi),
  • Bononun düzenlendiği yer,
  • Ödeme yeri, 
  • Senedi düzenleyenin imzası, 
  • Vade.

Bono Türleri Nelerdir? 


Bonoların basıldığı yer ve kullanım amaçları ile ilgili olarak çeşitli türleri bulunmaktadır. Bu türleri şu şekilde sıralandırabiliriz:

Hazine Bonosu: Türkiye Cumhuriyeti Hazinesi tarafından çıkarılan ve bir yıldan kısa vadeli Türk lirası veya döviz cinsinden devlet iç borçlanma senetleridir. Hazine bonosu, vade tarihine kadar elde tutulursa, anaparanın ve faizinin geri ödenmesi garantilidir.

Altın, Gümüş ve Platin Bonoları: Eski adıyla İstanbul Altın Borsası üyesi bankalar ile kıymetli maden aracı kurumlarının belirli bir miktarda kıymetli maden cinsinden ihraç ettiği bonolardır. Bu bonolar, iskontolu veya iskontosuz olarak satılabilen menkul kıymetlerdir. Altın, gümüş ve platin bonolarının vadesi 60 günden az – 360 günden fazla olamaz.

Altın, gümüş ve platin bonoları, halka arz edilme şartı ve iskonto esasına göre satışa sunulurlar. Satışta uygulanacak vadeye uygun bir şekilde iskonto oranları yıllık bazda hesaplanmaktadır. Satışın yapılacağı yerlerde ise satış süresi içinde ihraççı tarafından duyurulurlar. Bu bonoların satış bedeli, izahname ve sirkülerde belirtilmek kaydıyla Türk lirası, döviz veya kıymetli maden olarak tahsil edilmektedir. Altın, gümüş ve platin bonolarıyla ilgili ödemeler, esasları izahname ve sirkülerde belirtilmek koşuluyla, kıymetli madenin borsasında oluşan ağırlıklı ortalama fiyatı esas alınarak yapılır. Türk lirası veya ödeme tarihinde TCMB tarafından ilan edilen gösterge döviz satış kuru kullanılmak şartı ile döviz cinsinden ödeme yapılabilir. Ayrıca ödeme, ihraç sırasında fiziki teslim öngörülmüşse kıymetli maden cinsinden de aracı kuruluş vasıtasıyla yapılabilir.

Banka Bonoları: Kalkınma ve yatırım bankalarının borçlu sıfatıyla düzenlediği bonolardır. Sermaye Piyasası Kurulu tarafından kayda alınmasının ardından ihraç edilerek iskonto esasına göre satılan menkul kıymetlerdir. Halka arz edilecek banka bonolarının vadesi, 60 günden az – 360 günden fazla olamaz. Tahsilli satılacak banka bonolarının vadesi ise 15 günden az – 360 günden fazla olamaz.

Halka arz edilme şartıyla satışa sunulan banka bonoları, satışta uygulanacak vadeye uygun iskonto oranı yıllık bazda hesaplanarak, satışın yapılacağı satış süresi içinde banka tarafından duyurulmaktadır. Bonoların alım – satım işlemi, ikinci el piyasada serbesttir. Bu kural, bonoları ihraç eden bankalar için de geçerlidir. 

Finansman Bonosu: İşletmelerin kısa süreli fon ihtiyaçlarını karşılamak için genel olarak anonim ortaklık statüsünde olan büyük firmalar, bankalar ve finans kuruluşları tarafından basılıp ihraç edilen borç senetleridir. Tanınmış işletmeler, bankalar çıkardıkları borç senetleri ya da bonoları piyasaya satmak amacıyla kısa süreli fon ihtiyacını karşılarlar. ABD gibi ülkelerde yaygın bir şekilde kullanılırlar. Geri ödeme süreleri ise en fazla 9 aydır. Türkiye piyasalarına ise 1986 yılında girmişlerdir.
 

11 yorum :

  1. Hazine bonoları bankalar müşteriye aslını vermezler karşılıksız satarlar banka batarsa güvencesi yokkkkkkk..... Mevduatta kaydı kuydu. olmasada tmsf garantisinde

    YanıtlaSil
  2. Devlet sattırdığı bankadan hazine bonosu alan müşteriye kefil olmazken...... bankanın çalıp çarptığı paralara kefil oluyor ne düzen ama

    YanıtlaSil
  3. *% 3 faizli kredi oranı sunar
    * Nakitsiz Girişimci İçin Sigorta
    * Para garantisi

    İyi kredi puanıyla, Credit Financier Home, bireysel veya şirket veya kooperatif derneklerine, endüstriyel ve kişisel çıkarlar için teminatlı krediler ve teminatsız krediler sunar.

    İletişim Adresi:
    Doğrudan posta
    creditfinancierhome@gmail.com

    YanıtlaSil
  4. We are Ireland based major/Direct providers of Fresh Cut BG, SBLC, POF, MTN, Bonds and CDs and this financial instruments are specifically for lease and sale.We are one of the leading Financial instrument providers with offices all over Europe.
    we always deliver on time and precision as Set forth in the agreement. You are at liberty to engage our leased facilities into trade programs, project financing, Credit line enhancement, Corporate Loans (Business Start-up Loans or Business Expansion Loans), Equipment Procurement Loans (Industrial Equipment, Air crafts, Ships, etc.) as well as other financial instruments issued from AAA Rated bank such as HSBC Bank Hong Kong, HSBC Bank London, Deutsche Bank AG Frankfurt, Barclays Bank , Standard Chartered Bank and others on lease at the lowest available rates depending on the face value of the instrument needed, Our Terms and Conditions are reasonable.
    DESCRIPTION OF INSTRUMENTS:
    1. Instrument: Bank Guarantee (BG)/SBLC (Appendix A)
    2. Total Face Value: 10M MIN to 50B MAX USD or Euro
    3. Issuing Bank: HSBC, Deutsche Bank Frankfurt, UBS or any Top 25 .
    4. Age: One Year, One Day
    5. Leasing Price: 4+ 1%
    6. Sale Price: 32+2%
    7. Delivery by SWIFT .
    8. Payment: MT103-23
    9. Hard Copy: Bonded Courier within 7 banking days.
    If you have need for Corporate loans, International project funding, etc. or if you have a client that requires funding for his project or business, We are also affiliated with lenders who specialize on funding against financial instruments, such as BG, SBLC, POF or MTN, we fund 100% of the face value of the financial instrument.
    Inquiries from agents/ brokers/ intermediaries are also welcomed; do get back to us if you are interested in any of our services and for quality service.
    Name : Keat Cheng
    E-mail : keatcheng2@gmail.com
    Skype id :keatcheng2@gmail.com

    YanıtlaSil
  5. BEST AVAILABLE WAY TO FINANCIAL FREEDOM {upstoxfunding@yahoo.com}
    Are you looking for financial freedom? Are you in debt, you need a loan to start a new business? Or you collapse financially, do you need a loan to buy a car or a house? Have you ever been rejected by your bank in ever finance? You want to improve your financial? You need a loan to pay off your bills pay off? No more looking, we welcome you for an opportunity to get all types of loans at a very affordable 3% interest rate for others. For information, contact us now by email at: {upstoxfunding@yahoo.com}

    Do you have a bad credit? Do you need money to pay bills? Is it necessary to start a new business? Do you have an unfinished project due to poor funding? Do you need money to invest in any specialty that will benefit you? And you do not know what to do. We offer the following loans;both Personal loans [secure and unsecured], Business loans [secure and unsecured] ,combination loans ,Student loans,Consolidation loans and so many others.

    Company name: UPSTOX FUNDING
    Company Email: upstoxfunding@yahoo.com
    Text/Call :(302) 273-5794.

    YanıtlaSil

  6. We Facilitate Bank instruments SBLC for Lease and Purchase. Whether you are a new startup, medium or large establishment that needs a financial solution to fund/get your project off the ground or business looking for extra capital to expand your operation,our company renders credible and trusted bank guarantee provider who are willing to fund and give financing solutions that suits your specific business needs.

    We help you secure and issue sblc and bank guarantee for your trade, projects and investment from top AA rated world Banks like HSBC, Barclays, Dutch Ing Bank, Llyods e.t.c because that’s the best and safest strategy for our clients.e.t.c

    DESCRIPTION OF INSTRUMENTS

    1. Instrument: Funds backed Bank Guarantee(BG) ICC-600

    2. Currency : USD/EURO

    3. Age of Issue: Fresh Cut

    4. Term: One year and One day

    5. Contract Amount: United State Dollars/Euros (Buyers Face Value)

    6. Price : Buy:32%+1, Lease: 4%+2

    7. Subsequent tranches: To be mutually agreed between both parties

    8. Issuing Bank: Top RATED world banks like HSBC, Barclays, ING Dutch Bank, Llyods e.t.c

    9. Delivery Term: Pre advise MT199 or MT799 first. Followed By SWIFT MT760

    10. Payment Term: MT799 & Settlement via MT103

    11. Hard Copy: By Bank Bonded Courier


    Interested Agents,Brokers, Investors and Individual proposing international project funding should contact us for directives.We will be glad to share our working procedures with you upon request.



    Name: Muhammed Emir Harun

    Contact Mail :info.financewizardltd@gmail.com

    Skype: info.financewizardltd@gmail.com

    YanıtlaSil

  7. We Facilitate Bank instruments SBLC for Lease and Purchase. Whether you are a new startup, medium or large establishment that needs a financial solution to fund/get your project off the ground or business looking for extra capital to expand your operation,our company renders credible and trusted bank guarantee provider who are willing to fund and give financing solutions that suits your specific business needs.

    We help you secure and issue sblc and bank guarantee for your trade, projects and investment from top AA rated world Banks like HSBC, Barclays, Dutch Ing Bank, Llyods e.t.c because that’s the best and safest strategy for our clients.e.t.c

    DESCRIPTION OF INSTRUMENTS

    1. Instrument: Funds backed Bank Guarantee(BG) ICC-600

    2. Currency : USD/EURO

    3. Age of Issue: Fresh Cut

    4. Term: One year and One day

    5. Contract Amount: United State Dollars/Euros (Buyers Face Value)

    6. Price : Buy:32%+1, Lease: 4%+2

    7. Subsequent tranches: To be mutually agreed between both parties

    8. Issuing Bank: Top RATED world banks like HSBC, Barclays, ING Dutch Bank, Llyods e.t.c

    9. Delivery Term: Pre advise MT199 or MT799 first. Followed By SWIFT MT760

    10. Payment Term: MT799 & Settlement via MT103

    11. Hard Copy: By Bank Bonded Courier


    Interested Agents,Brokers, Investors and Individual proposing international project funding should contact us for directives.We will be glad to share our working procedures with you upon request.



    Name: Muhammed Emir Harun

    Contact Mail :info.financewizardltd@gmail.com

    Skype: info.financewizardltd@gmail.com

    YanıtlaSil
  8. Meşru bir kredi almak her zaman büyük bir sorun olmuştur. Finansal sorun yaşayan ve buna çözüm bulunması gereken müşteriler için. Kredi ve teminat konusu, müşterilerin meşru bir borç verenden kredi ararken endişe duydukları bir şeydir. Fakat .. borç verme sektöründe bu farkı yarattık. % 3 faiz oranına kadar 5.000 USD - 500.000.000 USD USD aralığında bir kredi ayarlayabiliriz. Bu e-postayı hemen yanıtlayın: billjohnson.loanfirm011@gmail.com

    YanıtlaSil
  9. Are You A Business Man Or Woman? Are You In Any Financial Mess Or Do You Need Funds To Start Up Your Own Business? Do You Need A Loan To Start A Nice Small Scale And Medium Business? Do You Have A Low Credit Score And You Are Finding It Hard To Obtain Capital Loan From Local Banks And Other Financial Institutes?. - Intermediaries / Consultants / Brokers Are Welcome To Bring Their Clients And Are 100% Protected. Interested Parties Should Contact Us For More Information Through Via E-mail:williamsgaige020@outlook.com

    YanıtlaSil
  10. Günaydın efendim / Madam.
      İşinizi genişletmek, borçları netleştirmek ve birleştirmek için bugün meşru bir kredi teklifi mi arıyorsunuz? Düşük kredi notu nedeniyle bankalar tarafından geri çevrildiniz mi? Genel finans kurumu ile hızlı kredilerinizi alın.
    Email: generalfinancecorporation.org@gmail.com

    YanıtlaSil
  11. Hello
    We are a trade finance company that uses our own credit lines to facilitate the issuance of financial guarantees like BG, SBLC, DLC and more. If our services will be of help to you, let us know so we can guide you with our process.
    Mobile | WhatsApp: +19893413179
    Email:mohammedahsan877@gmail.com

    YanıtlaSil