25 Mart 2015 Çarşamba

Borsa Kaçta Açılıyor? Kaçta Kapanıyor?

Borsalar, belirli işlem saatleri arasında faaliyet göstermektedir. Ayrıca belli saat aralıklarında da farklı işlemler yapılmaktadır. Emirler bu saat aralıklarında işlenir ve yatırımcıların işlemleri bu şekilde gerçekleşir. Borsaların belirli kurallar çerçevesinde işlediğinden borsa nedir yazısında tanım yaparken bahsetmiştik. İlk kurallar olarak da borsa seans saatleri rahatlıkla söylenebilir.

Borsa açılışı yani bizim "borsa açıldı" diye ilan ettiğimiz süreç sabah 09:30 sularıdır; ama borsa 09:15'te açılır. Birinci seans ise 12:30 sularında son bulur ve ikinci seansa kadar kapalı kalır. İkinci seans ise 14:00 – 17:40 saatleri arasında gerçekleşir.

Borsa seans saatlerinin neler olduğunu bilmek ve hangi saatlerde nasıl işlemlerin gerçekleştiğini bilmek doğru zamanda emirlerin işlenmesi adına da önem taşımaktadır. Borsa seans saatleri ilk bakıldığında oldukça karmaşık görünebilir. Açılış seansı, açılış fiyatı, açılış fiyatlı emirler, emir toplama aşaması, fiyatların belirlenmesi ve açılış işlemleri aşaması gibi birçok farklı terimle karşılaşacaksınız. Bu nedenle bu kavramların bazılarını sizlerle paylaşmak istiyorum:

Açılış Seansı: Borsa İstanbul Pay Piyasası'nda pay senedi alım – satım emirlerinin bir zaman dilimi boyunca BIST Alım – Satım Sistemi'ne iletilir. Bu süre sonunda iletilen emirlerin en fazla işlemin gerçekleşmesini sağlayan tek fiyat seviyesinden işleme dönüştüğü özel bir seanstır. Açılış seansı bir günde iki kere gerçekleşir.

Açılış fiyatı da bu seans sonunda oluşur ve en çok işlem miktarının gerçekleşmesini sağlayan fiyattır. Bu seans iki aşamadan oluşur; emir toplama ve açılış fiyatının belirlenerek işlemlerin gerçekleştirilmesi. Açılış seansı süreci ise 3 aşamadan oluşur ve 08:30 – 10:00 saatleri arasında gerçekleşir.

Tek Fiyat Yöntemi: En çok duyacağınız kavramlardan birisi de tek fiyat yöntemidir. Belirli bir zaman sürecinde toplanan emirlerin, herhangi bir eşleme yapılmadan borsaya kabul edilip, süre sonunda en yüksek miktardan işlemin gerçekleşmesidir. Tüm işlemler, bu tek fiyat seviyesinden gerçekleştirilir. İki seans için de uygulanır ve her seansta 2 kere olmak üzere 4 kere fiyat belirlenir.

Sürekli Müzayede: Sık karşılaşılan terimlerden birisi de sürekli müzayededir. Borsa İstanbul'da Pay Senetleri Piyasası'nda alım – satım işlemleri, borsa üyeleri tarafından eksperler gözetiminde bilgisayarlı alım – satım sistemine iletilen emirler, rekabet koşulları altında çoklu fiyat – sürekli müzayede yöntemi ile karşılaştırılarak yapılır.

Kapanış Fiyatlı Emirler: Kapanış seansı içersinde belirlenecek kapanış fiyatından işlem görmek üzere, fiyat bilgisi olmaksızın yalnızca miktar belirtilerek gönderilen emirlerdir. Gelelim detaylı bir şekilde

Borsa İstanbul'un seans saatlerine: 

http://www.borsapiyasasi1.com/wp-content/uploads/2013/09/borsa-istanbul-seans-saatleri.jpg

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder