26 Mart 2015 Perşembe

Borsa İşlemleri Nelerdir? Nerede ve Nasıl Yapılır?

Borsa işlemi yapmak denildiği zaman aklınıza ilk gelenler neler? Muhtemelen önce hisse senetleri aklınıza geliyordur. Ayrıca gürültülü ve oldukça hareketli borsa seans salonları da geliyor. Ama tüm bu bildiklerinizi unutmanızı öneriyorum. Çünkü borsalar artık bu şekilde işlemiyor ve sizin bu gürültülü ortamları ziyaret etmenize de gerek kalmıyor. Peki, borsa işlemleri nelerdir, nerede ve nasıl yapılır? 

Borsa İşlemleri Nelerdir?


Borsada hisse senetleri dışında da birçok işlem gerçekleşir. Elbette bunlardan bazıları biz yatırımcıları ilgilendiriyor. Yapılan yatırım işlemleri dövizlerle, emtialarla, hisse senedi, tahvil gibi kıymetli evraklarla ve türev araçlarla yapılıyor.

Borsa türleri de bu işlem çeşitliliğinden doğmaktadır. Örneğin hisse senetleri ile işlem yapılan menkul kıymetler borsaları; emtialarla işlem yapılan emtia borsaları; dövizlerin işlem gördüğü döviz borsaları (ülkemizde Tahtakale), türev araçların işlem gördüğü vadeli işlem ve opsiyon borsaları bulunmaktadır. Tüm bunların yanında altın ve petrol gibi yüksek işlem hacmine sahip ticari malların işlem gördüğü özel ürün borsaları vardır. Örneğin eskiden ülkemizde İstanbul Altın Borsası vardı. İşte tüm bu işlemlerin tamamı da borsa işlemlerini oluşturuyor.

Borsada basit olarak yaptığınız alım – satım işlemleri, bu mekanlarda işlenir. Emirlerin birbiri ile karşılaşması sayesinde de borsa işlemleri gerçekleşmiş olur. Eskiden bu işlemleri yapmak için seans salonlarına gitmeniz gerekiyordu. Şimdi ise internetten bu işlemleri kolayca yapabiliyorsunuz.


Borsa İşlemleri Nerede Yapılır?


Günümüzde borsa işlemleri internet üzerinden yapılmaktadır. Bu şekilde yapılan işlemlere genel olarak elektronik ortamlarda gerçekleşen işlemlere denir. Yatırımcı alım veya satım gibi ilgili emirlerini aracı kurumuna iletir. Aracı kurumu da bu emirlerin borsa ekranlarına işlenmesini sağlar. Emirlerin işlemleri sonrasında, sizin verdiğiniz emri karşılayan bir başka emir olmalıdır. Eğer karşılayan bir emir yoksa işleminiz bekletilir. Emirler karşılaştığında ise borsa işlemi gerçekleşmiş olur.

Borsa işlemleri için bilgisayar ve mobil cihazlarınızda kullanacağınız özel yazılımlar vardır. Bu yazılımları hem piyasa takibi yapmak için hem de emirlerinizi vermek için kullanabilirsiniz. Genel olarak aracı kurumunuzun sunucularına bağlanmanız, bu yazılımlar üzerinden işlem yapmanızı sağlayacaktır. Ayrıca aracılık işlemlerini bankanıza vermişseniz, online bankacılık işlemleri sayesinde yine bilgisayar ve mobil cihazlarınızı kullanarak borsa işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz.

Borsa İşlemleri Nasıl Yapılır?


Borsa işlemleri önceden nasıl gerçekleşirdi kısaca anlatalım. Siz yatırım yapmak istediğiniz bir hisse senedi ile ilgili emirleri aracı kurumunuza, telefon, faks gibi ilkel diyebileceğimiz yöntemlerle iletirdiniz. Aracı kurumlarda bu emirleri borsaya uygun bir dille iletirdi. Borsaya iletilen emirlerin borsa tahtalarında eşleşmesi sonucunda da işlem gerçekleşmiş olurdur. Şimdi ise bu işlemler sadece elektronik ortam denilen internet üzerinden gerçekleşiyor.

Günümüzde elektronik ortamlarda karşılaşan emirler hata payını da sıfıra indirmiştir. Siz istediğiniz uygun aralıktan emirlerinizi verirsiniz ve bu emir otomatik olarak aracı kurumlar tarafından borsaya iletilir. Bu oldukça kısa bu sürede gerçekleşir ve eğer eşleşen emirler varsa anında işleminizde gerçekleşmiş olur. Borsada alım – satım işleminizin gerçekleşmesi için sizin emrinizi karşılayan bir emir mutlaka olmalıdır. Sizin alım veya satım için belirttiğiniz fiyattan, almak veya satmak isteyen bir başkası olmalıdır. Karşılıklı olarak bu emirlerin eşleşmesi de işlemin otomatik olarak gerçekleşmesini sağlar. Bu eşleşme sonrasında da ülkemiz borsasında T+2 sürede hesaplarınıza yaptığınız işlem yansıtılmış olur.

İnternet üzerinden yaptığınız borsa işlemleri, hiç şüphesiz seans salonları gibi gürültü ortamlarda yaptığınız işlemlerden çok daha iyidir. Ayrıca verdiğiniz emirlerin telefon, faks gibi iletişim araçlarıyla iletilmesi yerine bilgisayarınızdan tek bir tık ile iletilmesi daha sağlıklıdır. Tüm bunların yanında borsa takibi yapmak için de seans salonlarına gitmenize gerek yoktur.

Gelişen teknoloji sayesinde bilgisayarınız, akıllı cep telefonu ve tabletleriniz aracılığıyla istediğiniz yerde, istediğiniz zaman takibinizi gerçekleştirebilirsiniz. Analizlerini de bu cihazlar yardımıyla yaparak çok daha etkili sonuçlar elde edebilirsiniz. Kararlarınızı da kimseden etkilenmeden vererek daha sağlıklı emirlerle borsa işlemlerinizi gerçekleştirmiş olursunuz.

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder