30 Nisan 2015 Perşembe

Borsada Kimler, Neden Yatırım Yapar?

Borsa piyasası, kurumsal ve bireysel yatırımcıların birikimlerini değerlendirdiği kurumsal piyasalardır. Tasarruf sahipleri, ticarete konu olan kıymetli mal ve evrakların alım – satımını yaparlar. Bu şekilde birikimlerini arttırıp, daha fazla para kazanmayı amaç edinmişlerdir. En temel para kazanma mantığı ise düşük fiyattan satın alıp, fiyatlar yükseldiğinde satarak alım – satım arası farktan kazanç elde etmektir. İşte borsada bu amaçla işlem yapan herkes yatırım yapmaktadır.

Borsa, birikimlerin güvenli bir şekilde değerlendirilebildiği piyasalardır. Ticarete konu olan kıymetli mal ve evrakların, alım – satımı yapılarak kar elde edilmektedir. Geleceğe yönelik birikimlerinizi değerlendirmek istiyorsanız, borsada yatırım yaparak para kazanabilirsiniz. Tasarruf sahibi dediğimiz kişiler, bilinçli tüketicilerdir diyebiliriz. Bütçeleme yapan ve birikim sahibidirler. Bu birikimlerle de kendilerine güvenli bir mali gelecek inşa ederler. İşte borsa buna imkan tanıyan bir piyasadır.

Borsada Kimler Yatırım Yapar?


Borsada, 18 yaşını doldurmuş herkes işlem yapabilir. İster kurumsal, ister bireysel yatırımcılar, birikimlerini borsada çeşitli şekillerde değerlendirebilirler. Kurumsal yatırımcılar genellikle bankalardır ve müşterilerinden edindikleri tasarrufları bir havuz oluşturarak değerlendirirler. Müşterilerden toplanan mevduat veya bireysel tasarruf fonları, bir araya getirilerek oldukça büyük yatırımlar yapılır. Bu sayede müşterilerin paraları değerlerini korumuş olur. Kurumsal yatırımcıların borsaları tercih etmesinin nedeni ise öncelikle yüksek likidite ortamında düşük riskle kar etmektir.

Bireysel yatırımcılar ise bildiğiniz gibi bizleriz. Kendi birikimlerimizle, borsada istediğimiz yatırım araçlarından oluşturduğumuz portföylere yatırım yaparak para kazanmayı amaçlarız. Aracı kurumlarımız vardır ve işlemlerimizi bu kurumlar sayesinde gerçekleştiririz. Birikimlerimizi uzun vadede güvenli bir şekilde geleceğe taşımak için borsada değerlendirmek isteriz.

Tüm bunların yanında borsada riskten korunma, arbitraj ve spekülasyon amacıyla da işlem yapan yatırımcılar vardır. Örneğin spekülatörler, bu yatırımcı tiplerinden birisidir. Dünyaca ünlü spekülatör ise George Soros'tur. Spekülatörler, dolandırıcı olarak nitelendirilmezler ve yaptıkları suç değildir. Tamamen gelecek fiyatları üzerinden yaptıkları yorumlarla riskleri üstlenerek işlem yaparlar. Bunun yanında sıklıklar spekülatörle karıştırılan manipülatörler vardır. Manipülatörlerin yaptığı manipülasyon ise tamamen suçtur ve karşılığında para, hapis gibi cezai işlemler uygulanmaktadır.

Borsada Neden Yatırım Yapılır?


Borsada yatırım yapmanın birincil nedeni; para kazanmaktır. Sonuçta yapılan işlemler birer ticari işlemlerdir ve düşük fiyattan alım yapıp yüksek fiyattan satma temeline dayalıdır. Bu şekilde alım – satım farkından kazanç elde etmeyi amaçlarız.

Günümüzde yaşanan hırsızlık ve çalınma vakaları düşünüldüğü zaman borsada yapılan yatırımların çok daha güvenli olduğunu görebilirsiniz. Belli bir miktar altın veya dövizi, evde herhangi bir yerde saklamak pek güvenli bir yatırım olarak değerlendirilemez. Aynı zamanda bu yatırım araçları durduğu yerde pek kazanç getirmemektedir. Ama borsada yapacağınız başarılı bir hisse senedi yatırımı sonucunda güvenli bir şekilde para kazanabilirsiniz. Alıcı ve satıcılarla yüz yüze gelmenize gerek yoktur. Tamamen aracı kurumunuzla muhatap olursunuz ve işlemlerinizi fiziki olmayan şekillerde gerçekleştirirsiniz.

Normal şartlar altında bir şirkete ortak olmanız ve hisse senedini satın almanız, oldukça zorlu işlemlerdir. Borsada ise yalnızca bir hisse senedi bedelini ödeyerek bile bir şirkete ortak olabilirsiniz. Örneğin değerleneceğiniz ve kar edeceğiniz düşündüğünüz halka açık bir şirketin hisse senetlerini borsada kolayca alıp satabilirsiniz. Bu şekilde bu şirkete ortak olursunuz ve şirketin kar etmesiyle birlikte para kazanırsınız. Birikimlerinizi borsada bu amaçlarla değerlendirerek güvenli bir şekilde geleceğinize yatırım yapabilirsiniz.

Borsada başarılı işlemler yaparak para kazanmak istiyorsanız, mutlaka bilgi ve deneyim sahibi olmalısınız. Piyasa hakkında bilgi sahibi olmalı ve kendi işlemleriniz için en uygun stratejileri geliştirerek işlem yapmalısınız. Tüyolara göre işlem yapmamalı ve iyi bir piyasa takipçisi olarak işlemlerinizi gerçekleştirmelisiniz.

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder