5 Şubat 2015 Perşembe

Borsa Hesabı Nasıl Açılır?

Parasını borsada değerlendirmek isteyen kişiler için bilgi veren yazılar yayınlamaya devam ediyoruz. Yeni yatırım yapmaya başlayacak kişiler tarafından en çok sorulan sorulardan birisi de, borsa hesabı nasıl açılır sorusudur. Bir yatırımcı olabilmek ve borsada alım – satım yapabilmek için bir borsa hesabınız olmalıdır. İşte bu yazı aracılığıyla sizlere bu konuda bilgiler vereceğim.

Borsa hesabı açmak, internet sayesinde gerçekten kolay bir hal almıştır. Hesap açtırmadan önce öğrenmek istediğiniz tüm bilgileri internet üzerinden kolayca alabilirsiniz ve yerli – yabancı birçok kaynaktan faydalanarak borsa nasıl oynanır öğrenebilirsiniz. Deneyim kazanmanız da borsa hesabı açmadan önce göz önünde bulundurmanız gereken en önemli noktalardan birisidir. Deneyim kazanmak için sanal para ile işlem yapılan demo hesaplardan faydalanabilir ve risk almadan paranızı nasıl değerlendireceğinizi gerçek piyasa koşullarında test etmiş olursunuz. Aynı zamanda bu demo hesaplara ücretsiz olarak sahip olabilirsiniz.

"Borsa hesabı nedir", diye merak ediyor da olabilirsiniz. Borsa hesabını, bankada açtırdığınız bir hesaptan farksızdır. Vadesiz bir hesaptır ve hesabınızda bulunan parayla borsada almak istediğiniz finansal enstrümanları alırsınız. Bu işlem sonucunda kar ederseniz, para yine hesabınıza yatar; zarar ederseniz de zarar miktarı kadar hesabınızdan çekilir.

Yatırım hesabınızı açma işlemleri de basittir. Kendinize yasal bir aracı kurum seçmeniz ve gerekli belgeleri kuruma teslim etmeniz yeterlidir. Belgeler ise nüfus cüzdanı ve adresinize kayıtlı son dönem faturaları veya adresinizi doğrulayan ikamet belgesidir. Bu belgelerle birlikte hesabınızı 1 – 2 iş günü içerisinde kullanmaya başlayabilirsiniz.

Aynı zamanda bu başvuruyu artık internetten de kolayca yapabiliyorsunuz. Aracı kurumların web sitelerini ziyaret ettiğini zaman göreceğiniz hesap oluştur butonları sayesinde adınızı, soyadınızı, doğum tarihinizi, cep telefonunuzu ve mail adresini kaydederek başvuru yapabilirsiniz.

Borsa hesabı açtırma işlemleri hakkında bazı noktalara değinmek istiyorum:

Aracı Kurum Seçmek


Borsada aracı kurum, bir finansal enstrümanın alım – satım işlemlerini yapabilmek için gereklidir. Aynı zamanda borsada emirleri, forex piyasasında olduğu gibi doğrudan piyasaya iletemezsiniz. Bu işi sizin yerinize aracı kurum yapmaktadır. Yani borsa aracı kurumları, piyasa ile sizin aranızdaki bağı kurmaktadır. Bu nedenle bu aşamada belki de en önemli aşamalardan birisidir.

Aracı kurum seçerken, sundukları işlem özelliklerini, komisyon oranlarını bilmeniz gerekiyor. Bu oranları birbiri ile karşılaştırarak sunulan hizmete göre kurumunuzu seçebilirsiniz. Aynı zamanda bu kurumun yasal ve güvenilir olması da büyük bir önem taşımaktadır. Emirlerinizi sizin yerinize borsaya iletecek olan kuruma mutlaka güvenmelisiniz ve yasal olduğundan emin olarak dolandırılmadığınızı bilmelisiniz. Eğer yasal bir kurum ile çalışıyorsanız, herhangi bir terslik durumunda haklarınızı savunma şansınız olacaktır. Bu nedenle hem yatırımcı haklarınızı bilmeli hem de yasal güvenilir bir aracı kurum seçmelisiniz.

Yasal aracı kurumlara ülkemizde Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) tarafından denetim uygulanmakta ve yasal olduklarını belgeleyen lisanslar verilmektedir. Aracı kurumları ararken öncelikle bu SPK denetimine tabii olan kurumları tercih etmelisiniz.

Piyasayı Araştırmak ve Yatırım Aracı Seçmek


Borsada yatırım yapabileceğiniz birçok finansal enstrüman vardır. Genel olarak hisse senetleri ile anılsa bile tahvil, bono gibi diğer kıymetli evraklarla; majör ve ülkenize ait yerel dövizlerle; altın, gümüş, tarım ürünleri, petrol gibi emtialarla; türev araçlar olarak bilinen vadeli işlem ve opsiyon sözleşmeleri ile yatırım yapabilirsiniz.

Aracı kurumunuzu seçip, yatırım hesabınızı açtırdıktan sonra yapmanız gereken ilk iş, hangi finansal enstrümana yatırım yapacağınıza karar vermektir. Bu kararı verebilmek için iyi bir şekilde piyasayı araştırmalı ve gözlem yapmaya başlamalısınız. İçinde bulunduğunuz piyasa koşullarını değerlendirmeli ve uzmanların görüşlerini, önerilerini araştırmalısınız. Özellikle son yıllarda değer kazanmış, piyasalara yön vermiş, büyük değişikliklere yol açmış yatırım araçlarının neden bu şekilde bir yol izlediğini çözmeniz gerekiyor. "Yatırım araçlarının fiyatları neden değişir, nasıl yükselir ve düşer, yatırımcısına nasıl kazandırır" sorularının mantığını çözdüğünüz zaman kolay bir şekilde para kazanmış olacaksınız.

Yatırım hesabınıza ne kadar para yatırmanız gerektiği ile ilgili bir zorunluluk yoktur. İster 10 lira iste 10.000 lira yatırın. Önemli olan siz neden borsadasınız ve paranızı neye yatırmak istiyorsunuz. Paranızı yatırdıktan sonra yaptığınız piyasa araştırma ve gözlemine göre kendinize bir portföy oluşturarak yatırım yapmaya başlayabilirsiniz.

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder