4 Şubat 2015 Çarşamba

Borsaya Nasıl Girilir?

Birikimlerinizi güvenli ve yasal bir şekilde değerlendirebileceğiniz borsa piyasasında, yatırımlara başlamak için öncelikle bir borsa yatırımcısı olmanız gerekiyor. Yani borsaya giriş yapmalısınız. Borsaya giriş yapmadan ve yatırımlara başlamadan önce de, borsa nedir öğrenmeniz başarılı bir borsacı olarak kazanç elde edebilmeniz için büyük bir önem taşıyor.

Borsaya nasıl giriş yapılması gerektiği, birikimlerini değerlendirmek isteyen tasarruf sahipleri tarafından fazlaca üzerinde durulan bir konudur. Doğru bir başlangıç yapmak, yatırımlara başladığınız zaman her şeyin yolunda gitmesi için gereklidir. Bu nedenle de borsaya başlamadan önce cevabını merak ettiğini konulara bir yanıt bulmalısınız ve tamamen hazır bir şekilde borsaya giriş yapmalısınız.

Borsa yatırımcısı olmak isteyen kişilerin bilmesi gereken konulardan bahsederek nasıl giriş yapılır konusuna başlamak istiyorum. Borsada yatırım yapmak için her şeyden önce bilgi ve deneyim sahibi olmalısınız. Piyasanın ve yatırım araçlarının özelliklerini, işleyişini bilmeniz gerekiyor. Yatırım araçlarının neler olduğunu, fiyatlarının neden dalgalandığını öğrenmelisiniz. Piyasa takibi yapmanın önemini kavramalı ve iyi bir analiz bilgisine sahip olmalısınız. Kimseden etkilenmeden yatırım kararlarınızı alabilmek için psikolojik olarak da borsaya hazırlanmalısınız. En kısa haliyle borsaya bu şekilde hazırlık yaptıktan sonra işlemlere başlamak en mantıklısıdır.

Borsa yatırımcısı olmak için yapmanız gerekenleri maddeler halinde sizlerle paylaşmak istiyorum:

Aracı Kurum Seçmek


Borsada işlemler, bir aracı kurum vasıtasıyla gerçekleşmektedir. Yani siz alım – satım yapmak istediğiniz zaman vereceğiniz emirleri direkt borsaya iletemezsiniz. Sizin için bu görevi yapan aracı kurumlar bulunmaktadır. İşlemlerinizi gerçekleştirebilmek için bu aracı kurumlardan birini seçerek anlaşmanız gerekmektedir.

Borsa aracı kurumları, Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) tarafından denetlenmektedir. Bu denetimler işlemleri yasal olarak yapıp yapmadıklarını belirlemek içindir ve yatırımcıların dolandırılmasını önleyen tedbirler almak içindir. Bir aracı kurum seçerken, mutlaka SPK tarafından denetlenmiş ve yasal olduğu belgelenmiş olanları tercih etmelisiniz. Aynı zamanda aracı kurum ile ilgili tam bir araştırma yaptıktan sonra anlaşmanızda da fayda vardır. Anlaştığınız aracı kuruma kesinlikle güven duymalısınız.

Yatırım Hesabı Açtırmak


Kendinize bir aracı kurum seçtikten sonra bir de "vadesiz yatırım hesabı" açtırmanız gerekiyor. Borsada kazandığınız veya kaybettiğiniz paranın işlediği bir yatırım hesabı olmalıdır. Bu yatırım hesabı açtırmak için bir bankaya veya aracı kuruma gidebilirsiniz. Hesap açılışı için gerekli olan belgeleri hazırlayıp kuruma teslim ettikten sonra hesabınız aktif hale gelecektir. Hesabınıza yatırmak istediğiniz teminat miktarını yatırdıktan sonra da internet üzerinden işlemlerinizi yapmaya başlayabilirsiniz.

Borsaya Ne Kadar Parayla Girilir?


Borsada işlem yapabilmek için ne kadar paranın gerektiği de en çok merak edilen sorulardan bir tanesidir. Borsaya girmek için belli bir miktar paranız olmasına gerek yoktur. Yalnızca almak istediğiniz hisse senedini fiyatı kadar bir parayla bile giriş yapabilirsiniz. Bu noktada önemli olan ise borsada neden yatırım yapmak istediğinizi, yatırmak istediğiniz parayla ne yapmak istediğinizi, neye – neden yatırım yapmak istediğinizi bilmektir. Borsada yatırım yapma amacınızı bilmelisiniz ve bu konuda kararlı olarak istikrarlı bir yol çizmelisiniz. Borsadan nasıl bir kazanç elde etmek istediğinizi bilmelisiniz ve bu parayla ne yapmak istediğinizi tam anlamıyla belirledikten sonra paranızı yatırmalısınız.

Portföy Oluşturmak


Aracı kurumunuzu seçtiğiniz ve bir yatırım hesabınız var. Yapmanız gereken kendinize bir portföy oluşturmaktır. Hangi yatırım aracıyla işlem yapmak istediğinize karar vermeniz gerekiyor. Bu noktada dikkat etmeniz gereken, tüm paranızı tek bir yatırım aracına yatırmamaktır. Borsada yatırım amacınıza uygun olan enstrümanlardan oluşan bir portföy oluşturmalısınız. Oluşturacağınız portföy sayesinde minimum riskle yatırımlarınızı gerçekleştirirsiniz.

Borsada yatırım yapabileceğiniz birçok yatırım aracı bulunmaktadır. Dövizler, emtialar, hisse senetleri, tahvil, bono, vadeli işlem ve opsiyon sözleşmeleri gibi türev araçlarla borsada yatırım yapabilirsiniz. Bu yatırım araçlarından oluşan bir portföy sizi her zaman güvenli bir şekilde para kazanma yolunda götürecektir.


Piyasa Takibi ve Analiz Yapmak


Borsada başarılı olmak istiyorsanız, atlamamanız gereken en önemli noktalardan bir hiç şüphesiz, piyasa takibi ve analiz yapmaktır. Ülke ve dünya ekonomisinde meydana gelen olayları, gelişme ve değişiklikleri takip etmelisiniz. İşlem yapacağınız piyasa ve yatırım aracı üzerine etkili olan faktörleri bilmelisiniz. Buna göre değer kazanacak yatırım aracını önceden belirleyebilir ve buna uygun pozisyonu alabilirsiniz.

Analiz yapmak, fiyat grafiklerini okumak demektir ve "gelecek trendi" hakkında bilgi verir. Yani yatırım araçlarının fiyatlarında meydana gelen değişiklikler sayesinde oluşturulan grafikleri çeşitli tekniklerle analiz ettiğini zaman gelecekte izleyeceği yol hakkında bilgi alabilirsiniz. Borsada para kazanmak için de seçtiğiniz yatırım aracının gelecekte hangi yönde ilerleyeceğini bilmeniz gerekiyor.

Strateji Oluşturmak


Borsada yatırım yapacaksanız, mutlaka kendi stratejileriniz olmalıdır. Başkalarından aldığınız tüyolarla işlem yapmamalı ve kulak asmamalısınız. Kendi hedefleriniz doğrultusunda istikrarlı bir şekilde ilerlemeli ve diğer yatırımcılardan bağım karar alarak hareket edebilmelisiniz. Bu nedenle de kendi özelliklerinize en uygun stratejiyi belirlemeniz gerekiyor. Günümüzde bu stratejileri belirlemek için sanal para ile gerçek piyasa koşullarında işlem yapmayı mümkün kılan demo hesapları kullanabilirsiniz.

Toparlamak gerekirse; borsaya başarılı bir giriş yapabilmek için güvenilir bir aracı kurum seçmeli, borsaya giriş amacınıza göre bir yatırım hesabı oluşturarak istediğiniz teminat miktarını yatırmalısınız. Daha sonra da borsa hakkında bilgi ve deneyimlerinizden faydalanarak bir portföy sahibi olmalısınız. Para kazandıracak işlemleri yapabilmek için de, mutlaka piyasa takibi ve analiz yapmalı, kendi stratejileriniz ile işlemlerinizi gerçekleştirmelisiniz.

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder