23 Temmuz 2015 Perşembe

Hisse Senedi Seçimi Nasıl Yapılır?

Hisse senedi alım – satımı ile birikimlerinizi borsada değerlendirmek istiyorsanız, hangi hisseleri seçeceğinizi de iyi bir şekilde bilmeniz gerekiyor. Borsanın işlem mantığı, düşük fiyattan alıp, fiyat yükseldiğinde satarak kar etmektir. Bu nedenle gelecekte değer kazanacak hisse senetlerini portföyünüze eklemeniz gerekiyor. Hisse senedi fiyatları nelerden etkilenir bilmeniz gerekiyor ve fiyatları yorumlayabilmelisiniz.

Borsada portföyünüze ekleyeceğiniz hisse senetleri için bazı araştırmalar yapmalısınız ve daha sonra alım kararı vermelisiniz. Piyasaları iyi bir şekilde takip etmeli ve analizler yapmalısınız. Piyasalardan edindiğiniz bilgilerle analizlerden edindiğiniz bilgileri birlikte yorumlayarak en doğru hisse senedini seçebilirsiniz. Elbette bunu yaparken de bilmeniz gereken bazı noktalar vardır. Örneğin portföyünüzün risk ve karar dengesi gibi noktaları da gözden geçirmeniz gerekiyor.

Hisse senedi seçerken dikkat edilmesi gereken konulardan birisi de portföy tercihinizdir. Nasıl bir yatırım yapmak istediğinize karar vermelisiniz. Risklerden arındırılmış güvenli bir yatırım mı, yoksa yüksek getiri sunan bir yatırım mı istediğinize yarar vermelisiniz. Çünkü güvenilir bir portföy yüksek getiri sağlamaz; ama risklerden uzak bir yatırım yaparsınız. Aynı şekilde yüksek gelir elde etmek istiyorsanız, yüksek riski de göz almalısınız.

Dikkat etmeniz gereken birkaç püf noktasını sizlerle paylaşmak istiyorum: 

  • Güvenilir hisse senetleri için BIST 50 veya BIST 30 endeksi içinde yer alanları tercih edebilirsiniz. 
  • Teknik analizlerden 'al' sinyaline odaklanmalısınız. 
  • Piyasa tarafından sevilen hisseleri tercih etmelisiniz. 
  • Düşen piyasalara karşı dirençli olan hisseleri aramalısınız.
  • Tepe ve dip noktalarını araştırmalı, buralardan alım yapmamalısınız. 
  • Çok hızlı yukarı bir ivme göstermiş hisselerden uzak durmalısınız. 
  • Risk oranı minimum, getiri oranı yüksek olması beklenen hisseleri araştırmalısınız. 
  • Toparlanma aşamasında ve ivmelenmeye hazır olan hisseleri tercih etmelisiniz. 
Borsada kazandıracak hisse senedini belirlemek için yapabileceğiniz birkaç işlem vardır. Örneğin gelişecek sektörleri takip edebilir ve uzun vadede bu sektöre ait hisseleri portföyünüze ekleyebilirsiniz. Gelecekte popüler olacak sektörlerin hisselerini oldukça düşük fiyattan alabilir ve sektör ön plana çıktığında iyi bir kazanç sağlayabilirsiniz. Büyük endeksler içinde yer alan hisseleri takip edebilirsiniz. Kendini kanıtlamış, herkes tarafından beğenilen şirketleri araştırmalısınız.

Portföyünüze ekleyeceğiniz hisseleri uzun vadeli olarak incelemelisiniz. Geçmişleri ve şimdi durumlarını incelemeli, gelecek planlarını takip etmelisiniz. Bu şekilde hisse senedinin gelecekte değer kazanıp kazanmayacağı hakkında yorumlar yapabilirsiniz. Sürekli olarak piyasaları izlemeli ve uzun vadeli düşünmelisiniz. Uzun vadeli yatırım yapmak borsada riskleri kontrol etmek adına oldukça önemlidir.

1 yorum :

  1. Hisse yazılarınızı beğeniyle okuyoruz hisse senetleri borsa ve hisseler ile ilgili süper yazılar
    Hisse girisim

    YanıtlaSil