24 Ağustos 2015 Pazartesi

Borsada Ne Zaman Alım-Satım Yapılır?

Borsada alım – satım zamanlaması belki de acemi yatırımcıların en çok merak ettiği konudur. Doğru zamanda bir hisse senedini almak ve satmak, her şeyden önce iyi bir deneyim ister. Deneyimleriniz neticesinde de almayı veya satmayı planladığınız hisse senedini iyi bir şekilde takip eder ve analizlerle doğru sinyalleri alarak işlemlerinizi gerçekleştirirsiniz. Fırsatları iyi bir deneyim sayesinde kazançlı bir şekilde değerlendirebilir ve karınızı arttıracak alımlar yapabilirsiniz.

Alım – satım zamanlamasını, hiçbir zaman tesadüfe bırakmamalısınız. Beklentileriniz, analiz ve piyasa yorumlarınız neticesinde hedefli, planlı bir şekilde alım – satım yapmalısınız. Portföyünüzü sürekli olarak canlı tutmalı ve piyasalarda meydana gelen gelişmelere göre yatırım yönünüzü bulmalısınız. Özellikle hisse senetleri ile portföyünüzü canlı tutabilir ve diğer yatırım araçlarına göre daha yüksek kar elde edebilirsiniz.

Borsada uzun vadede yatırım daha çok para kazandırırsınız; ama bir hisse senedini portföyünüze ekleyip sonrasında hiç ilgilenmemek de en büyük yanlışlardan olacaktır. Warren Buffett'ın yaptığı uzun vadeli bir yatırımdan örnek vermek gerekirse; Freddie Mac şirketinin hisselerine 4 dolardan işlem görürken 108 milyon dolarlık yatırım yapmıştır. Aradan 10 yıl geçince hisse fiyatı 70 dolar çıkmıştır. Ama bu yatırımda önemli olan nokta ne zaman sattığı olmuştur. Şirketin CEO'su ile yaptığı bir görüşmeden mantıklı olmayan sinyaller alması sonucunda hisselerin tamamını satmıştır. Daha sonra şirketin bilanço rakamlarını şişirdiği ortaya çıkmıştır ve CEO işten kovulmuştur.

Örneğimizde olduğu gibi uzun vadede aldığınız bir hisse senedi ile ilgili olarak hiç değerlendirme yapmazsanız, kazanmayı beklerken kaybedersiniz. Acemi yatırımcılar genellikle yeni kurulan şirketlerin hisselerini birincil piyasadan almayı seçer. Ama bu şirketler birkaç sene temettü dağıtmazlar ve halka açıldıktan birkaç ay sonraya kadar üzerlerinde yazılı olan fiyattan işlem görürler. Bu nedenle acemi yatırımcıların, kara ne zaman geçeceği belli olmayan hisselerden uzak durması gerekmektedir.

Yeni yatırımcıların doğru zamanda alım – satım yapması pek mümkün değildir. Zamanla edindiği tecrübe sayesinde portföyünü doğru bir şekilde oluşturma yeteneğine sahip olur. Piyasaları daha iyi yorumlamaya ve analiz etmeye başladığı zaman, alım – satım için doğru zamanlamayı da tutturmaya başlar. Borsaya yeni giren yatırımcı, girer girmez köşeyi döneceğini düşünmemelidir ve sakin bir şekilde her geçen gün deneyimini arttırmanın yolunu aramalıdır.


Deneyimli borsacılar, bir hisse senedinin alım – satım zamanının geldiğini, piyasa takibi ve analizler sonucunda anlamaktadır. Ayrıca bir hisse senedi için tam bir satış veya alış zamanı yoktur. Çünkü her yatırımcının kendine göre uyguladığı bir strateji vardır ve buna göre alım – satım fiyat aralıkları değişiklik gösterebilir. Bir kişinin satış noktası, sizin alım noktanız olabilir. Bu nedenle kendi stratejilerinizi geliştirerek, piyasaları izlemeli ve analiz etmeli, sonucunda da sizin için en uygun seviyeden alım veya satım işleminizi gerçekleştirmelisiniz.

Fiyat grafikleri, alım – satım zamanlaması için en önemli araçlardır. Grafikleri doğru bir şekilde kullanır, izler ve analiz edebilirseniz, size detaylı bilgi verecektir. Fiyat grafiklerinden alacağınız sinyallere göre de sizin için en doğru zamanda alım – satım işleminizi gerçekleştireceksiniz. Tüm bunların yanında genel olarak fiyatların düşmesine veya yükselmesine yani borsada dalgalanmaya neden olan faktörler vardır. Bu faktörler nedeniyle yatırımcılar piyasadan çıkar veya piyasaya girerler.

Ayı ve boğa eğilimi gibi yatırımcıların piyasadan çıkma veya girme eğilimleri de dikkate alınmalıdır. Ama sürü psikolojisine göre hareket etmek yerine, yaptığınız piyasa takibi ve analizlere göre işlemlerinizi gerçekleştirmelisiniz. Deneyimli yatırımcılar genellikle hisse senetlerinin piyasa fiyatlarını, dağıtılan temettüleri sürekli takip ederler. Ayrıca fiyat grafikleri üzerinde sürekli olarak analizler yaparak alım – satım için sinyaller almaya çalışırlar. Bu sayede de kendileri için en doğru alım – satım işlemini gerçekleştirmişler olurlar. 
 
Yatırımcıların genel olarak kaliteli, bir hikayesi olan, geleceği öngörülebilen, risklerin az olduğuna inanılan ve herkesin tanıdığı hisselere uzun vadeli yatırım yaptığı bilinmektedir. Hemen her portföyde böyle bir hisse senedi bulunduğu gibi diğer özelliklere sahip hisse ve yatırım araçları da bulunmaktadır. Bu nedenle önce iyi bir deneyim kazanmayı ihmal etmemeli, küçük yatırımlarla işe başlayıp deneyiminiz arttıkça daha fazla para kazanmayı hedeflemelisiniz.

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder