29 Eylül 2015 Salı

Emtia Borsası Nedir? İşlemleri Nelerdir ve Nasıl Yapılır?

Emtialar, ilk borsa işlemlerine konu olan yatırım araçlarıdır. Emtia fiyatlarında özellikle tarım ürünlerinde meydana gelen dalgalanmaların önlenmesi, üretici ve tüketiciye verdiği zararın engellenmesi için pazarlar kurulmuştur. Bu pazarlarda tarım ürünleri alınıp satılmaya başlamıştır ve böylece fiyatlarına bir düzen getirilmiştir. Borsaların piyasalarda tek fiyat oluşturma özelliğinden faydalanılmıştır ve ortaya emtia borsaları çıkmıştır.

Birikimlerini emtialarla değerlendirmek isteyen kişiler için emtia borsaları iyi bir alternatiftir. Ama yatırımlara başlamadan önce mutlaka emtia nedir bilmeli ve borsası hakkında detaylı bilgiye sahip olunmalıdır. Gelelim emtia borsası nedir, işlemleri nelerdir ve nasıl yapılır konusu hakkında bilgiler vermeye…

Emtia Borsası Nedir? 


Emtia borsaları birikimlerinizi güvenli bir şekilde, fiziki veya fiziki olmayan biçimlerde, spot veya vadeli işlemlerle değerlendirebileceğiniz piyasalardır. Ayrıca emtia borsası, değerli madenler, sanayi metalleri, tarım ürünleri, ormancılık ürünler, canlı hayvan gibi gündelik hayatımızda sıklıkla karşılaştığımız her ticari malın alınıp satılabildiği yerlerdir. Tahmin edebileceğiniz gibi emtialar fiziki olarak depolamaya pek uygun değillerdir ve bu iş için oldukça iyi sistemlere ihtiyacınız vardır. Ama borsada fiziki olmayan şekillerde, fiyatlarında meydana gelen değişiklikler üzerinden para kazanabilirsiniz.

Emtia borsalarının önemi, özellikle kriz dönemlerinde artmaktadır. Dövizlere olan güvenin azaldığı kriz dönemlerinde, yatırımcılar daha güvenli olan emtialara yönelmektedir. Emtia borsalarını tercih eden yatırımcılar, fiziki olmayan şekillerde istedikleri emtiaya yatırım yapabilir ve birikimlerini güvenli şekillerde değerlendirebilirler.

Emtia Borsası İşlemleri Nelerdir? 


Ülkemizde emtia borsaları, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) altında toplanmaktadır. Yöresel olarak üretimi yapılan ürünlerin fiyatlarının belirlendiği, üretici ve tüketici arasındaki bağın kurulduğu birçok emtia borsası bulunmaktadır. İstanbul Altın Borsası, Vadeli İşlem ve Opsiyon Borsası'nda emtia işlemi yapılmaktadır. Daha sonra bu iki borsa, Borsa İstanbul çatısı altında birleşmiştir ve birer piyasa olarak faaliyetlerini sürdürmektedir.

Borsa İstanbul'da altın gibi değerli madenlerin işlem gördüğü Kıymetli Madenler ve Taşlar Piyasası bulunmaktadır. Aynı zamanda Vadeli İşlemler ve Opsiyon Piyasası (VİOP) aracılığıyla emtia vadeli işlem sözleşmeleri, kıymetli madenler vadeli işlem sözleşmeleri, enerji vadeli işlem sözleşmeleri, metal vadeli işlem sözleşmeleri ile işlem yapabilirsiniz. Bu sayede emtialara gelecek fiyatlarını ve kazançları garanti altına alarak yatırım yapmış olursunuz.

Emtialar ile güvenli bir şekilde alım – satım işlemi yapılan borsalarda, ister spot işlemler yapabilirsiniz ister vadeli. Ülkemizde vadeli emtia işlemleri, Borsa İstanbul bünyesinde VİOP aracılığıyla yapılmaktadır. Buğday ve pamuk sözleşmelerinin yanı sıra altın, hurda çelik sözleşmeleriyle de işlem yapılmaktadır.

Emtia Borsası İşlemleri Nasıl Yapılır? 


Emtia borsasında işlem yapmak istiyorsanız, öncelikle kendinize bir yatırım hesabı açtırmalısınız. Bunu borsa üyesi bir aracı kurum veya banka iştiraki aracılığıyla yapabilirsiniz. Ayrıca emtialar hakkında fazla bilginiz yoksa öğrenmeni gereken konular hakkında da araştırma yapmalısınız. Borsada nasıl yatırım yapılır, emtialar nelerdir gibi öğrenmeniz gereken çeşitli konular vardır. Bir borsa eğitimi almalısınız ve sanal parayla işlem yapabildiğiniz demo hesapları kullanmalısınız.


Borsa yatırımı hakkında bilgi sahibi olduktan sonra kendinize bir hedef belirlemeli ve bu hedef için stratejiler belirlemelisiniz. Aynı zamanda hangi yatırım araçları ile işlem yapacağınızı belirleyerek bir portföy oluşturmalısınız. Paranızı tek bir emtiaya yatırmak yerine farklı yatırım araçlarından oluşan bir portföy oluşturmanız son derece faydalıdır. Portföyünüzü oluşturduktan sonra internet üzerinden analiz ve piyasa takibi yaparak uygun zamanda alım – satım yapmalısınız. Borsada alım - satım ne zaman yapılır, öğrenmek için tıklayın.

Emtia fiyatlarının nelerden etkilendiğini öğrenmelisiniz ve buna göre piyasa takibi yapmalısınız. Fiyatlarda meydana gelen değişikliklere göre alım – satım yaptığınız için gelecekte emtia fiyatının hangi seviyeye geleceğini öngörmelisiniz. Fiyatları etkileyen faktörleri bilmeli ve teknik – temel analizlerle birlikte gelecek tahmininde bulunmalısınız. Buna göre alım işleminizi gerçekleştirerek emtiayı portföyünüze eklersiniz.

Portföyünüze eklediğiniz yani satın aldığınız emtia ile ilgili olarak piyasa takibi yapmaya devam etmeli ve beklentiniz gerçekleşip hedefinize ulaştığınız zaman satış işlemini başlatmalısınız. Bu aşamada, hedefinize ulaşmanıza rağmen "biraz daha beklesem daha fazla kar ederim," gibi düşüncelerden uzak durmalısınız. Bu durum nedeniyle elde ettiğiniz karınızı da kaybetme riskiyle karşılaşırsınız. Baştan belirlediğiniz hedefe ulaşırken istikrarlı bir yol izlemeli ve ulaştıktan sonra da planladığınız gibi pozisyonu sonlandırmalısınız.

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder