29 Ağustos 2017 Salı

Borsa İstanbul'da Nasıl İşlem Yapılır?

Ülkemiz hisse senedi yatırımcılarının toplanma merkezi olan Borsa İstanbul, son dönemde kırdığı rekorlarla birlikte daha fazla yatırımcının dikkatini çekmeye başladı. Bu nedenle sizlere Borsa İstanbul'da nasıl işlem yapılır konusunda bilgiler vermek istedim.

Her şeyden önce borsada yatırım yapmak istiyorsanız bilgi ve deneyim anlamında kendinizi geliştirmenizi öneririm. Başarılı olmanın ilk kuralı olduğunu hiçbir zaman unutmamanız gerekiyor. Önce borsanın mantığını ve hisse senetlerinin hareketlerini iyi bir şekilde anlamalısınız. Piyasada meydana gelen hareketlerin, fiyatlara nasıl yansıdığını yorumlayabildikten sonra işlem yapmaya başlamanız en iyisi olacaksınız.

Şimdi Borsa İstanbul'da nasıl işlem yapılır konusunu başlıklar halinde sıralandıralım:

Borsa İstanbul'u Tanıyarak İşe Başlayın


Her borsanın kendine özgü bir yapısı bulunmaktadır. Bu nedenle önce Borsa İstanbul'un yapısını öğrenerek işe başlamalısınız. Borsanın işlem hacminden kullanılan teknolojiye ve hatta yurt dışında yaşanan olaylardan nasıl etkilendiğine kadar birçok noktasına hakim olmalısınız. Eğer borsanın yapısını iyi bir şekilde kavrarsanız işiniz daha da basitleşir. Bunu şuna benzetebiliriz; daha önce hiç gitmediğiniz bir şehirde yabancılık çekersiniz. Ama orayı biraz tanırsanız işlerinizi daha kolay halledersiniz.

Aracı Kurumları Tanıyın


Borsada alım – satım işlemlerine aracılık eden kurumları tanımak, ikinci önemli adımdır. Sonuçta yatırımınızı bu aracı kurum ile birlikte yürüteceksiniz ve ona her açıdan güvenmeniz gerekmektedir. Bu nedenle aracılık hizmeti veren kurumları tanımanızı öneririm.

Bankalar ve özel aracı kurumlar, Borsa İstanbul'da yapılan işlemlere aracılık etmektedir. Bunlar ile ilgili detaylı bilgilere hem borsadan hem SPK'dan hem de kendi sitelerinden ulaşabilirsiniz. Müşteri yorumlarını ve sundukları hizmetin kalitesini de araştırdıktan sonra çalışacağınız kurumu seçebilirsiniz.

Borsa İstanbul'da İşlemlere Başlayın


Borsayı öğrenip aracı kurumunuzu da seçtikten sonra yatırım hesabınızı oluşturabilir. Yatırım yapacağınız hisse senetlerini de belirledikten sonra gerekli alım – satım işlemlerini yaparak portföyünüzü oluşturabilirsiniz.

Portföyünüzü oluşturma konusunda dikkat etmeniz gereken birçok nokta bulunmaktadır. Bunların başında vade gelmektedir. Kısa, orta veya uzun vadeden hangisine göre yatırım yapacağınızı belirlemenizi öneririm. Bu sayede en iyi yatırım deneyimini yapabilirsiniz. Seçeceğiniz hisseleri de vade sürelerine göre belirleyerek hem güvenli hem de kazançlı bir yatırım süreci geçirebilirsiniz.

Göz Atın: Borsada Hangi Kağıdı Almalıyım?

Vadenize göre yatırım yapacağınız hisse senedi grubunu belirledikten sonra en uygun seviyelerden al – sat emirlerinizi vererek portföyünüzü oluşturabilirsiniz.

Borsa İstanbul'da Hisse Senedi Alım – Satımı Nasıl Yapılır?


Borsa İstanbul'da hisse senedi yatırımına başlamak için tüm aşamaları atlattıktan sonra artık al – sat işlemlerine geçebilirsiniz. Bu aşamada, iyi bir analist ve piyasa yorumcusu olmanızı öneririm. Bir borsacının olmazsa olmazlarından olduğunu da unutmamalısınız.

Tavsiye Ederim: İyi Bir Borsacı Olmak Neyi Gerektirir?

Önce piyasalarda ne olup bittiği hakkında bilgi sahibi olmalısınız. Açıklanan verilere göre hisse senetlerinin, şirketlerin ve borsanın genelinin nasıl tepkiler verdiğini görmelisiniz. Buna göre bir sonraki harekette neler olabileceğiniz tahmin edebilmelisiniz. İşte bu noktada da teknik analizler devreye girmektedir. Teknik analiz araçlarını kullanarak gerekli sinyalleri alabilir ve piyasanın nasıl tepkiler vereceğini öngörebilirsiniz.

Eğer sadece temel analizlerle veya teknik analizlerle başarılı olabileceğinizi düşünürseniz yanılırsınız. Bu nedenle iki analiz türünü de iyi bir şekilde öğrenmenizi tavsiye ederim. Piyasaları bu iki analiz türünü kullanarak yorumlamanız en iyi sonuçları elde etmenizi sağlayacaktır.

Analizlerle gerekli sinyalleri alıp buna göre portföyünüze şekil verdikten sonra yapmanız gereken tek şey, belirlediğiniz vadeye kadar piyasa ve hisse hareketlerini izlemenizdir. Buna göre gerekli işlemleri yapıp, kendinizi güvene alarak vade bitimine kadar beklemenizi öneririm. Bu aşamada acele etmemeniz, sabırlı olmanız ve başkalarına kulak asmamanız gerekmektedir.

Sonuç olarak kendi stratejilerinizle, sabırlı ve istikrarlı bir şekilde borsada hareket ederseniz başarılı sonuçlar elde edebilirsiniz. Analizleri bir bütün olarak ele almanız gerektiğini unutmamanız ve işlemlerinize buna göre yön vermeniz, sizi borsada başarılı bir yolda ilerletecektir.

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder