3 Ocak 2017 Salı

Borsada Hangi Kağıdı Almalıyım?

Borsada hisse senedi alım – satımı yapanların veya yapmak isteyenlerin akıllarındaki sorulardan biri hangi kağıtların tercih edilmesi gerektiğidir. Çünkü bazı hisseler belirli zamanlarda popüler hale gelerek yatırımcıların kazanç sağlamasını mümkün kılar. Bu zamanları belirlemek önemlidir. Sektörlerin durumuna ve gelişimine bağlık olarak değişen fiyat hareketlerini tahmin edebilmeniz için gerekli hususların takibini, analizini yapmanız gerekiyor. Böylelikle beklentilerinizi karşılayacak miktarlarda getiri elde etmenizi sağlayacak; sektörde yer alan şirketin kağıdına yatırım yapabilirsiniz.

Kıymetli evraklar, birikimlerin değerlendirilmesi konusunda tercihi yüksek ürünlerdir. Altın gibi geçmişten bugüne talebinde düşüş yaşanmadan alım – satımı yapılan enstrüman, birden fazla sektörün hisselerini içerir. Değerli madene göre fiyat hareketlerinin tahmini biraz daha zor olsa da iyi bir bilgi birikimi ve deneyimi sayesinde anlık değişimleri doğru ön görmek mümkündür.  Bunun için hem hisse senedi nedir, özellikleri nelerdir hem de sektörler hakkında detaylı bilgilere sahip olmalısınız. Buna göre hangi sektör ilgi alanlarınız dahilindeyse onların fiyat hareketlerini incelemelisiniz. İlgi alanı dahilinde olmayan sektöre yönelmek ilk etapta sizi yoracaktır. Bu nedenle öncelikle bildiğiniz sektörde nasıl yatırım yapılır tecrübe kazanmalısınız.

Hisse Senetlerinde Piyasa Takibi


Hangi kağıdı almanız gerektiğini belirlemeniz için bilmeniz gereken hususlardan biri piyasa takiplerinin nasıl yapıldığıdır. Takip işlemlerinin değerlerinde yaşanan gelişmeleri yorumlayabilmeniz için de hangi sektörde hangi olayları mercek altına almanız gerektiğini öğrenmelisiniz. Bunların hepsini aracı kurumların eğitimleri sayesinde öğrenebilirsiniz. Uzmanların yardımıyla hangi sektörde hangi hususları dikkate almanız gerektiğini, yaşanan gelişmelerin nasıl yorumlanacağını kolaylıkla anlayabilirsiniz. Bu işlemlerinizi başarıyla tamamladıktan sonra yatırım yapmak istediğiniz senetlerin kağıt analizini yapmalısınız. Analizler sonucunda hangisini alıp satmanız gerektiğine daha sağlıklı bir şekilde karar verebilirsiniz.


Piyasa takip işlemlerinizi yaparken mutlaka şirket bilgilerine doğru bir şekilde ulaşmalısınız. Karlılık durumlarını incelemelisiniz. Mali tablolar analizini yapmalısınız. Kamuyu Aydınlatma Platformu (KAP) sayesinde hem şirket hem de sektör hakkında bilgiler edinebilirsiniz. Piyasa takip işlemlerinizi KAP aracılığıyla yapabilirsiniz. Buna bağlı olarak kazandırmasını düşündüğünüz senetleri belirleyebilirsiniz. Yalnız yukarıda değindiğim gibi sadece piyasa takibi sonucunda verilen kararlarla etkili bir başarı sağlayamazsınız. Bunun yanında kağıt analizlerini de yapmanız gerekiyor.

Hisse Senetlerinde Kağıt Analizi


Kağıt analizleri temel ve teknik olmak üzere farklı iki grup altında yapılır. Temel kağıt analizlerinde 
yukarıda bahsettiğim gibi piyasa takip işlemleri sürdürülür. Gerek yurt içi gerekse de yurt dışında yaşanan gelişmelerin takibi yapılarak, hangi senedin değer kazanacağı hakkında fikir sahibi olunur. Tam anlamıyla karar verebilmek adına teknik analizlere başvurulur. Sayısal verilere göre hareket edilir. Teknik analizlerde fiyat grafikleri, farklı göstergeler yer alır. Grafikler, hisse senetlerinin zaman içindeki değişimlerini görmenizi sağlar. Özel yardımcı göstergeler de fiyattaki hassas değişimleri daha doğru yorumlamanızı kolaylaştırır. Kazandıracak hisse senedi seçimi için piyasa takibi ve analizi yapmanız şarttır.

Rastgele işlem yaparak piyasada kazançlı çıkmanız pek mümkün değildir. Çünkü şans eseri borsada getiri sağlayanların sayısı bir elin beş parmağını geçmez. Bu nedenle borsa bilgilerinizi güçlendirmelisiniz. Temel ve teknik analizlerin nasıl yorumlanması gerektiğini öğrenmelisiniz. İşin içine sayısal veriler, matematiksel formüller girdiği için ilk etapta zorlanabilirsiniz. Pes etmez, prensipli bir şekilde ilerlerseniz, beklediğiniz getirilere ulaşabilecek düzeye gelebilirsiniz. Böylelikle yatırımlarınızı kazançlı noktalardan yürütebilirsiniz.Sıfırdan başlayıp borsayı öğrenebilir miyim, zengin olabilir miyim gibi soruların cevapları merak ediyorsanız bu yazımı okumanızı öneririm.

Sonuç olarak, birikimlerinizi senetler üzerinden değerlendirmek istiyorsanız yukarıda ele aldığım hususlar hakkında detaylı bilgiler alacağınız eğitimlerden yararlanmalısınız. İster aracı kurumların isterseniz de diğer alternatif yollar aracılığıyla hem borsa hem de senetler hakkında detaylı bilgiler edinebilirsiniz. Edindiğiniz bilgiler sayesinde işlemlerinizi daha tecrübeli bir şekilde gerçekleştirebilirsiniz. Artan tecrübeler ile yatırımlarınızı değerlenecek senetlere yapabilirsiniz.

4 yorum :

  1. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  2. Yazınız gerçekten çok detaylı ve başarılı.Hisse senedi bir yatırımcı için en hassas ve önemli konulardan biri.Borsayla ilgili şöyle bir yazı buldum.Ona da bir göz atabilirsiniz.Belki yardımcı olur.
    https://borsakocuilekazan.blogspot.com.tr/2017/04/borsa-acemileri-buraya.html#more

    YanıtlaSil
  3. ben ne alacağımı anlamadım

    YanıtlaSil