3 Ocak 2017 Salı

Borsa Eğilimi Pozitif mi? Negatif mi? Nasıl Anlaşılır?

Borsanın pozitif veya negatif eğilimle güne başladığını haberlerden sıklıkla duymuşsunuzdur. Hatta borsa yatırımı yapmadığınız halde dinlemişsinizdir. Çünkü borsa denildiğinde akla para gelir. Günümüzün en büyük ihtiyacı haline gelen parayı borsa aracılığıyla kazanmak mümkündür. Bunu başaranlar vardır. Bu nedenle haberlerin yanı sıra ekonomi programlarını izlemelisiniz. Piyasa neden pozitif ya da negatif eğilime giriyor öğrenmelisiniz. Buna göre yatırım araçlarının değerlerinde yaşanacak düşüşleri ve yükselişleri doğru tahmin edebilirsiniz. Böylelikle kazanç sağlayacağınız zamanlarda yatırımlarınızı yaparak, birikimlerinizi değerlendirebilirsiniz.

Fiyat varsayımlarına dayalı olarak işleyen piyasada, para kazanmanız için eğilimlerin negatif mi pozitif mi olduğunu anlamanız gerekiyor. Borsanın güne yükselişle veya düşüşle başladığını, aynı şekilde faaliyet gününü hangi eğilimde kapattığını takip ederek, yatırımlarınızı bilinçli bir şekilde yürütebilirsiniz. Borsa İstanbul için BIST 100 endeksinin performansına bakılır. Endeksin performansına göre eğilimin negatif ya da pozitif olduğu belirlenir. Bu endeksin içerisinde borsada işlem gören araçlar bulunur. Her birinin ortalaması alınarak, endeksin değeri belirlenir. Yatırımcılar için BIST 100’ün değerinde yaşanan değişimler önemlidir.

BIST 100 endeksinin yukarı veya aşağı eğilimde olması enstrümanların değerinin ileride ne yönde olacağı hakkında bilgiler verir. Elbette ki bu bilgiler gelişen olaylara göre değişebilir. Endeksin yönü yukarı olsa dahi enstrümanın değeri düşebilir. Bunun nedeni borsa ve yatırım araçlarının en küçük olaydan etkilenmesidir. Bilhassa ekonomik yönlü değişmeler daha çok etki eder. Bu yüzden borsanın dalgalanmasına sebep olan iç ve dış dinamik unsurları öğrenmelisiniz. Bu unsurları öğrenerek, piyasa takibinin ve analizinin nasıl yapılması gerektiği konusunu anlamalısınız. Bu konuda bilgi ve deneyiminiz hiç yoksa üzülmemelisiniz. Çünkü aracı kurumların eğitimleri sayesinde borsa bilgilerinizi artırabilirsiniz. Deneyim kazanarak, tecrübe sahibi olabilirsiniz.

Şimdi, borsa eğilimi ne zaman pozitif ve negatif seyreder gelin hep beraber bakalım.

Borsa Ne Zaman Pozitif Eğilimde Olur?


Borsanın yükselmesi, pozitif eğilimde seyretmesi için ülkenin ekonomisi canlı yapıda olması gerekir. Çünkü ekonominin iyi olması, yatırımcıların ileriye dönük daha güvenilir bir şekilde bakmasını sağlar. Bu nedenle ekonomik gelişmeler önemlidir. Bu zamanların hangi vakitlerde olduğunu anlamak için ülkenin merkez bankasının uygulamış olduğu para politikasına bakabilirsiniz. Çünkü bankalar ekonominin durumuna bağlı olarak, politikalarını değiştirirler. Böylelikle ekonominin daralma mı, genişleme mi içinde olduğunu anlayabilirsiniz. Buna bağlı olarak enstrümanların pozitif mi negatif mi eğilime geçeceğine karar verebilirsiniz.

Ekonominin yönünü belirlemek adına mikro ve makroekonomik göstergelerin içinde yer alan verilere de bakabilirsiniz. (Borsayı etkileyen makroekonomik veriler nelerdir, öğrenmek için bu yazıyı okumanızı öneririm.) Bu veriler sayesinde piyasaların gelişimi adına yorumlarda bulunabilirsiniz. Çünkü bir önceki açıklanan veride, ilerideki beklentinin olumlu veya olumsuz olacağından bahsedilmektedir. Açıklanan göstergenin beklentiyi aşması sonucunda genellikle piyasalarda boğa trendi hakimiyeti sürer. Bu yatırım araçlarının değerinin yükseleceği anlamına gelir. Tam tersi beklentinin aksi yönünde ise de ayı trendi piyasaya hakim olacaktır. Bunlar gelişen olaylara göre yorumlanır. Bu nedenle sıkı bir piyasa takipçisi olmanız gerekir.

Borsa Ne Zaman Negatif Eğilimde Olur?


Piyasanın negatif eğilimde olması yatırımcıların zarar etmesi anlamına gelir. Bu gibi durumlarda ekonomiye duyulan güven azdır. Piyasalarda olumsuz rüzgarlar estiği için yatırımcılar tedirgindir ve işlem yapmak istemezler. Alım yapmak yerine ellerindeki pozisyonları satışa sunarlar. Biliyorsunuz ki borsanın ve yatırım enstrümanlarının değeri arz – talep unsurlarına bağlı olarak değişir. Arzın sabit veya talepten yüksek olması fiyatların düşmesine, trendin negatif eğilime geçmesine neden olur. (Borsanın etkilendiği faktörler hakkında detaylı bilgi almak için tıklayın.) Yatırımcıların düşüşlerin kalıcı olduğunu düşünerek, zarar etmemek için herhangi bir adım atmazlar.

Borsanın negatif eğilimde olması en çok spekülatörlerin işine yarar. Çünkü piyasada bulunan spekülatif hisse senetleri üzerinde açığa satış işlemi kullanılarak, trendin geri çekilmesinden faydalanılır. Düşen fiyat hareketleri borçlanılarak açılan pozisyonlar sonucunda kar elde ettirir. Fakat bunun için iyi bir borsa bilgisine ve deneyimine ihtiyacınız vardır. Çünkü başarılı olmak için piyasayı ve diğer yatırımcıların atılımlarını doğru tahmin etmeniz gerekiyor.

Borsa Trendinin Ne Yönde Olduğunu Nasıl Anlarım?


Para kazanmak için borsada bilinmesi gereken konuların başında gelen eğilimler, oldukça önemlidir. Çünkü trendin yönü tahmin ederek, beklentiye yönelik işlemler yapılır. Tahminlerin doğru olması sonucuyla istenen getiriler elde edilir. Yanlış olmasıyla da kayıpla karşılaşılır. Bu nedenle borsada şans faktörlerinin etkili olduğu düşünülür. Kesinlikle böyle bir durum söz konusu değildir. Çünkü trend eğilimi geçmişe bağlı olarak değişir. Bu yapılan analizler sonucunda kanıtlanmıştır. Bu yüzden yatırım yapacağınız araçların geçmişe dönük analizlerini incelemenizi tavsiye ederim. Hangi olaylar karşısında trend eğilimi yukarı, aşağı yönlü değişmiş öğrenmenizi öneririm. Böylelikle bugün meydana gelen değişmelerin takibini yaparak, trendi yorumlayabilirsiniz.

Son olarak, trend eğilimlerinin ne yönde değiştiği konusunda doğru varsayımlarda bulunmak istiyorsanız, mutlaka borsayı ayrıntılı bir şekilde öğrenmeniz gerekiyor. Çünkü gerekli bilgilerin bilinmemesi ve tecrübelerin kazanılmaması sonucunda doğru tahminlerde bulunmak zordur. Püf noktaları öğrenerek, piyasaya giriş yaparsanız, daha etkili başlangıçlarda bulunabilirsiniz. Paranızı bilinçli bir şekilde yöneterek, her işleminizin ardından başarıyla ayrılabilirsiniz.

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder