17 Mart 2016 Perşembe

Borsanın Etkilendiği Faktörler Nelerdir?

Yatırım piyasalarında online işlemlerin başlamasıyla birlikte işlemler daha dinamik hale gelmiştir. Alım ve satımlar hızlanmış, günlük işlemlerin önü açılmıştır. Yatırım araçlarının fiyatları da anlık olarak belirlendiği için işlemler daha avantajlı olmaktadır. Fiyatların belirlenmesi ise piyasaların katılımcıları tarafından yapılır. Aynı şekilde borsada da fiyatlar arz ve talep tarafından belirlenir. Fiyatların sürekli değişiklik göstermesi de borsada işlem yapanların, mikro ve makro olaylardan etkilenmesiyle olur. Bu durumda borsada alım – satım tekniklerini öğrenerek yatırımcıların pozisyonlarını oluşturması, fiyatların değişmesine sebep olur. Bu etkiler her yatırım aracı için aynı değildir. Bu sebeple yatırım araçlarını ayrı ayrı incelemek en doğrusudur.

Kıymetli Evrakların Etkilendiği Faktörler


Borsada işlem hacmi en yoğun olan yatırım araçları kıymetli evraklardır. Barındırdığı araçlara bakarsak kiminin yüksek riskte fazla getirileri vardır. Kimi ise daha güvenli fakat düşük kazançlara sahiptir. Bu sebeple yatırım aracı seçerken öncelikli olarak beklentilerinizi belirlemelisiniz. Hisse senetleri, tahvil, bono gibi şirketlerin piyasaya sürdüğü evraklar üzerinden işlemler yapmadan önce etkilendiği alanları araştırmalı ve hangi seviyelere geleceği hakkında bilgi sahibi olmalısınız.

Kıymetli evraklar şirketler tarafından çıkarıldığı için öncelikle firmaların araştırması yapılır. Şirketin içinde bulunduğu sektör, yatırım planları, yönetim anlayışı, çalışanlar, oluşturduğu maliyetler, ar-ge çalışmaları gibi seçenekler araştırmalarınız içinde olmalıdır. Buralarda yaşanan değişimler şirketin değerinde farklılıklara yol açacağı için mutlaka incelenmesi gerekir. Bunlarla birlikte şirketin ilişki içerisinde olduğu diğer ülkelerde yaşanan gelişmelerde önemlidir. Örneğin; hisse senedi değerlemesi nedir, nasıl yapılır öğrendiğinizde, fiyatları etkileyen olayların araştırılması gerektiğini göreceksiniz.

Şirket açısından yaptığınız incelemeler sonucunda fiyatların hangi yönlerde olacağı hakkında bilgi sahibi olursunuz. Aynı zamanda global incelemelerinizi ve geçmiş fiyat değişimleri de göz önünde bulundurarak, analiz yöntemlerinde kullanırsınız. Yorumladığınız fiyatlar yukarı yönlü bir seyir izleyecekse borsada alım işleminizi yaparsınız. Belirlediğiniz vade sonunda beklediğiniz fiyatlar gerçekleşir ve satış yaparsınız. Tabi bunlar araştırmalarınızı ve analizlerinizi ne kadar düzgün yaptığınızla doğru orantılıdır.


Dövizlerin Etkilendiği Faktörler


Dövizlerde yatırımcılar tarafından en sık tercih edilen araçlardandır. Getirileri yüksektir ve buna oranla riskleri fazladır. Fakat araştırmalarınızı ve analizlerinizi doğru yaptığınız sürece kar etmeniz çok kolaydır. Borsa İstanbul’da işlem gören dövizler USD, EUR ve TRY’dir. Bunların oluşturduğu pariteler üzerinden işlem yapmak istediğinizde, öncelikli önemli olan karşılaşan ülkelerdir. Bu ülkelerin her açıdan olan ilişkileri önem taşımaktadır.

Pariteler çok kompleks bir yapıya sahiptir. Etki alanları çok geniştir. Dövizin özelliği ülkesini kapsadığı için etki alanları da global düzeyde gerçekleşir. Ülkeler arası ticaretin birbirine bağlı olması genelde dövizlerin birbirini etkilemesini getirir. Bu sebeple dövizler üzerinde yatırım yapmak isteyen kişiler, parite oluşturan ülkelerin gelişmelerinin yanında global gelişmeleri de takip etmeli ve analizlerinde kullanmalıdır.


Emtiaların Etkilendiği Faktörler


Emtialar birçok ticari malı kapsadığı için genel olarak şunlardan etkilenir dememiz doğru olmaz. Her birinin kendine has özellikleri etkilenme alanlarını değiştirmektedir. Öncelikle emtialar içinde en çok işlem görenler hakkında bilgi verelim. Emtia nedir, çeşitleri nelerdir dediğinizde karşınıza altın, petrol, gümüş, bakır, doğalgaz, buğday, mısır, pamuk gibi ürünler işlem hacmi yüksek olan ürünler çıkar. Fakat bunların dışında daha bir sürü emtia çeşidi vardır. Bakıldığında farklı ürünler olduğu için fiyatların oluşumlarında ele alacağınız veriler, değişiklik gösterir.

Altın için yatırım yapmak istiyorsanız eğer altın üreten ve talep eden ülkelere bakmanız gereklidir. Talep eden ülkelerin yöresel nedenlerden dolayı olan taleplerde artış ya da azalışların olması altın fiyatlarında değişimlere neden olur. Örneğin; altının çok önemli olduğu Hindistan’da kasım ve aralık ayında düğünler yapıldığı için talepler artar. Altın aynı zamanda ülkelerin merkez bankalarında belli bir yeri vardır. Bu sebeple ülkelerin altına olan taleplerinde değişimler yaşandığında da fiyatlar artış ya da azalış gösterir. Gümüşünde yapısal özelliklerinden dolayı yatırım piyasalarında işlemleri daha yoğun yapılır. Altın gibi üretim ve tüketim durumuna göre fiyatları değişir. Ayrıca unutmamak gerekir bütün yatırım araçlarında borsayı etkileyen makro ekonomik veriler önemlidir.

Önemli yatırım araçlarından olan petrolde dünya açısından stratejik bir öneme sahiptir. İkamesinin bulunmaması, kullanım alanın genişliği petrol kullanımını artırmaktadır. Fiyatlarının değişimleri özellikle OPEC ülkelerinin aldığı kararlar sonucunda oynaklık gösterir. Bunun yanında taleplerde değişimlere etki eden seçeneklerdendir. Emtialar içerisinde bulunan tarım ürünleri de genel olarak mevsimsel şartlardan, üretim ve tüketim miktarından etkilenir. Bu sebeple tarımsal ürünler üzerinde işlem yapacaksanız eğer o dönemin arz ve talebine bakmalısınız. Aynı zamanda iklim şartlarına, hastalık gibi durumları da göz önünde bulundurmalısınız.

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder