16 Mart 2016 Çarşamba

Borsada Kazanmanızı Sağlayacak İpuçları

Kaybedenleri gördükçe yatırım yapmaktan vazgeçmemelisiniz. Borsada herkes kaybetmez. Sadece işlemlerine gerekli özeni vermeyen, gelişigüzel işlemler yapan bilinçsiz yatırımcılar kaybeder. Siz bilinçli yatırımcı olma yolunu seçerseniz, kaybetmek yerine yüksek kazançlar sağlayabilirsiniz. Bilinçli yatırımcı olma yolunun başı ise borsanın eğitimlerinden geçer. Borsa hakkında sunulan eğitimleri tamamlar ve işlemlerinize öyle başlarsanız, hatalı işlemler yapma riskinizi minimuma indirebilirsiniz. Çünkü borsada nasıl işlemler yapacağınızı ve neler kullanmanız gerektiğini öğrenmiş olursunuz. Böylelikle pozisyonlarınızı oluştururken ne yaptığınızı bilirsiniz ve zorluk çekmezsiniz.

İşlemlerinizi oluştururken de dikkat etmeniz gereken birçok durum vardır. Öncelikli olarak risklerinizi nasıl azaltacağınızı öğrenmelisiniz. Borsanın riskli yapısıyla başa çıkmanız çok önemlidir. Bu yüzden borsa riskleri nelerdir, önlem almak için neler yapılır araştırmalısınız. Diğer yönden kazanmanıza yardımcı olacağını düşündüğüm, dikkate almanız gereken faktörler vardır. Eğer borsada yatırım yaparken bu konulara özen gösterir ve dikkat ederseniz işlemlerinizde başarı sağlayabilirsiniz.

İşlem Yapacağınız Araçları Kendiniz Belirleyin


Borsaya giriş yaptığınızı duyan kişiler, bu konuda bilgi sahibi olsa da olmasa da mutlaka bir fikirleri vardır. Size hemen “A hissesi çok kazandırıyor, dolar yükselecek” gibi düşüncelerini dile getirirler. Faka sizin bu düşüncelere itibar etmemeniz gereklidir. Çünkü başkalarının düşündüğü araçlar onların amaçları doğrultusunda oluşturulmuştur. Hatta hiçbir amaç olmadan söylenmiş bir öneri bile olabilir. Siz yatırım yapacağınız aracınızı kendiniz belirlemelisiniz. Amaçlarınıza uygun, araştırmalar ve analizler yaparak seçim yapmalısınız.

Bunun için yatırım aracı seçmenin inceliklerini öğrenmeli ve o doğrultuda kararlar almalısınız. Eğer başkalarının söyledikleri üzerinde herhangi bir araştırma yapmadan tüyo aldım diyerek yatarım yaparsanız, hatalı yatırımlar yaparsınız. Çünkü yatırım aracı üzerinde stratejilerinizi oluşturamazsınız. Stratejileriniz olmadan da yatırımınızın gidişatı hakkında bilginiz olmaz. Müdahalelerinizde eksik kalırsınız ve sonucunda da kayıplar yaşarsınız. Bu konuya önem vermeniz, yatırım yapacağınız enstrümanın nasıl belirlendiğini öğrenerek, kendi araştırmalarınız sonucunda seçmeniz, stratejiler ve yatırım planları oluşturmanız gereklidir.

Gözaltı Pazarından Uzak Durmaya Çalışın


Gözaltı pazarı; şirketlerin ortaya çıkmış farklı koşullarından dolayı yatırımcıların olumsuz durumlarla karşılaşmaması için bu pazar altında izleme ve incelemeye alınıyor. Denetim ve gözetimlerin sürekli olması sonucunda yatırımcılara bilgiler verilerek mağduriyetleri giderilmeye çalışılıyor. Piyasa da bu pazarın işlem saatleri de kısıtlıdır. Hisselerin bu pazarda tutulmasının sebebi belli risk kriterlerinden geçememesidir. Bu sebeple gözaltı pazarında bulunan yatırım araçları yüksek risk içerir. Burada bulunan araçlar ile işlem yapmak isteyen yatırımcılar genelde heyecan aramaktadır. Fakat risklerinin yüksek olması, yatırım yapılması açısından mantıklı değildir.

Danışmanlık Hizmeti Alın


İşlemlerinizi gerçekleştirirken size yardımcı olacak bir danışmanınızın olması, size büyük yarar sağlayacaktır. Bu hizmeti anlaştığınız aracı kurumların uzmanlarından alabilirsiniz. Siz işlemlerinizi gerçekleştirirken size yol gösterirler ve analizlerinizi uygulamanıza yardımcı olurlar. Özellikle yatırım yapacağınız araçların etkilendiği durumlar konusunda size yol gösterirler. Gelişen olaylar hakkında sizi uyarırlar ve işlemlerinize doğru zamanda müdahale şansı yaratırlar. Bu sebeple yatırımlarınızı yaparken danışman hizmeti almanız önerilir.

Yatırım Miktarınızı Doğru Belirleyin


Piyasada işlem yapacağınız yatırım miktarını doğru belirlemelisiniz. Sadece giriş yapacağınız teminatı değil, aynı zamanda pozisyon açarken kullanacağınız bakiye de önemlidir. Borsada yeni iseniz ve işlemlerinizi ilk defa yapacaksanız, yüksek teminatlar ile piyasaya girmeniz önerilmez. Çünkü acemi yatırımcılar, deneyimsiz oldukları için kayıplar yaşayabilirler. Böyle bir durumla karşılaştığınızda üzülmeyeceğiniz, sizi sıkıntıya sokmayacak bir miktar olması gerekir. Bu sebepten piyasaya girişinizde ve işlemlere başlarken kullanacağınız tutarı belirlemek önemlidir. İşlemlere başlarken uzmanlar tarafından önerilen bütün paranızı kullanmamanızdır. Teminatınızın %50’siyle pozisyonlar açmanız kalan %50’sini de hesabınızda tutmanızdır. Teminatı belirlerken, amaçlarınızı ve kişisel bütçe durumunuzu kontrol etmeniz gereklidir.

Tek Araca Bağlı Kalmayın


Yatırım piyasalarında yapılan hatalardan biri de işlemlerin bir araç üzerine yapılması ve tüm teminatın kullanılmasıdır. Böyle bir yatırım yapıyorsanız eğer riskinizi maksimum seviyede oluşturmuşsunuz demektir. Bunun yerine birden fazla yatırım aracı ile işlem yaparak, risklerinizi bölüştürme yoluna gitmek daha doğrudur. Bunun için borsada portföy nasıl oluşturulur ve nelere dikkat etmek gerekir öğrenmelisiniz. Sonrasında kendi stratejilerinize ve amaçlarınıza göre yatırım grubu oluşturur, işlemlerinizi daha az risk ile gerçekleştirirsiniz.


Vadelerinizi Belirlemeyi Unutmayın


Borsada yaptığınız işlemlerde vade ayarlaması yapmak da önemli konulardan biridir. Borsada uzun ve kısa vadeli yatırımlar yapılır. Eğer borsa hakkında yeterli bilgi ve tecrübeniz varsa yüksek risk içeren kısa vadeli yatırımlar tercihiniz olabilir. Fakat dediğim gibi riski oldukça yüksektir. Uzun vadeli işlemler bunlara göre daha az riskli ve biraz daha güvenlidir. Bu nedenle orta ve uzun vadeli düşünmek, sizin stratejilerinizden biri olsun. Yatırım aracının fiyatı çok düşük diye işlem yaparsanız hata yapmış olursunuz. Hangi grupta ve sektörde ise araştırmalar yapmayı unutmayın. Sonrasında fiyatının yükseleceğini düşündüğünüz aracın üzerinde, orta ve uzun vadeli zaman dilimleri belirleyin. O süreyi beklemeyi de göze alın ve planlarınızı onun üzerinden oluşturun.

Destek ve Direnç Noktalarına Dikkat Edin


Yatırım araçlarında oluşan fiyatların alt ve üst limitleri vardır. İşlemlerinizi yaparken bu limitleri belirlemeye çalışın ve yatırımlarınızı yönlendirin. Borsada destek ve direnç seviyeleri işlemlerde alım ve satım noktalarının belirlenmesine yardımcı olur. Aynı zamanda piyasanın genel havası hakkında da bilgi verir. Ayı eğilimi ve boğa eğilimi bu durumda önem kazanır. Ayı eğiliminde olan bir piyasada fiyatların düşüş yaşayacağı, boğa eğilimli bir piyasada da yükseliş yaşayacağı izlenimini verir. Yatırımlarınızı gerçekleştirirken bu noktalar hakkında araştırmalar yapmanız ve diğer analiz yöntemleriyle birlikte kullanmanız gereklidir. Bu yüzden analiz yöntemleri, işlemlerinizi doğru oluşturmanızı sağlayan en büyük etkenlerden biridir.

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder