24 Şubat 2016 Çarşamba

Borsada Yatırım Yapılacak Enstrüman Nasıl Belirlenir?

Borsa içerisinde ilk olarak tarımsal emtialar yer almıştır. Zamanla diğer yatırım araçlarının da yer almasıyla çok çeşitli bir piyasa olmuştur. Bu çeşitlilik içerisinde, yatırım yapacağınız aracı belirlemek, işlemlerinizin olumlu olması için çok önemlidir. Çünkü yatırım yaptığınız enstrüman, birçok sebepten etkilenmektedir ve bunların takibi gerekir. Bu piyasa içerisinde doğru yatırım aracını bularak, doğru işlemleri yapmak oldukça önemlidir.

Yatırım araçlarınızı belirlerken, öncelikle bakmanız gereken konu ilgi alanlarınızdır. Yatırım araçlarınızda ilgi alanlarınıza göre belirlemeniz, işlemlerinizin takibini kolay yapmanızı sağlayacaktır. Yatırımlarınızda önemli olan konu işlemlerinizin takibi olduğu için, belirlediğiniz yatırım araçları takibini kolay yapabileceğiniz bir seçenek olmalıdır.

Yatırım araçları içerisinde sizin için en karlı olanı seçmeniz gerekmektedir. Bunun içinde yatırım araçlarını tanıyarak, etkilendiği durumlar karşısında karar vermeniz gereklidir. Yatırım araçlarınızda, risk faktörünü de göz önünde bulundurun. Yatırım araçlarınız için geçerli olan risk kavramı, en az hangi seçenekte bulunuyorsa, seçiminizi yaparken bunu da göz önünde bulundurmanızda fayda vardır.

Piyasa içerisinde bulunan yatırım araçları; kıymetli evraklar, emtialar ve dövizlerdir. Her birinin içerisinde de çeşitlilik kazanması, yatırım aracı seçeneğini oldukça geniş kılmıştır. Bunların özelliklerini araştırmanız gereklidir. Mesela bir hisse senedine yatırım yapmayı planlıyorsunuz, hangi sektörde işlev gördüğü önemlidir. Sektör seçiminizi yaptıktan sonra hangi şirket olduğuna karar vermelisiniz. Hisse senedi seçimi nasıl yapılır öğrenmek için tıklayın.

Şirket seçiminizi gerçekleştirirken, size en çok kazanç sağlayacağını düşündüğünüz firma ile çalışmalısınız. Bunun içinde şirketlerin geçmişinde yaptığı yatırımlar, bu yatırımlar sonucunda aldığı geri bildirimler önemlidir. Şuan ki yönetim planlaması ve bu yönetim planlamasında, bu planlamanın düşündüğü yeni yatırımlar incelemeniz gereken konulardır. Yeni yatırım yaptığında bunun sektöre olan katkıları, alacağı geri bildirimdeki başarısı gibi seçenekler araştırma konularınız olmalıdır. Bunların değerlendirmesi sonucu yatırım kararınızı vermelisiniz.

Dövizlere yatırım yapacağınızda ise, pariteleri oluşturan ülkelerin arasındaki ilişkiler, bu paritelerin etkilenebileceği durumlar, dünya ekonomisinin bunlar üzerindeki etkisi ne olur durumlarını kontrol etmelisiniz. Emtiaları seçenek olarak düşünürseniz, emtiaların içerisinde bulunan yatırım araçlarından her birinin kendine özgü özellikleri vardır. Bu yatırım araçlarının etkilendiği durumları belirleyerek, bunların takibini yapmalısınız.

Yatırım yapılacak enstrümanları yukarıda sıraladığım seçenekleri dikkate alarak belirleyebilirsiniz. Piyasanın riskli olmasından dolayı, belirlediğiniz enstrümanlar ile kendinize bir portföy oluşturmalısınız. Borsada portföy nasıl oluşturulur bilgi edinin. Bu portföyü oluştururken ilgi alanlarınız, kazanç getirme oranı ve risk yapısını dikkate alarak yapmanız işlemlerinizin başarısı açısından önemlidir. Oluşturduğunuz bu grup üzerinde, birikimlerinizi dağıtarak, işlemlerinizin riskini azaltabilir ve kazanma şansını yükseltebilirsiniz. Böylelikle borsa içerisinde yaptığını yatırımlar kazanmanız için bir fırsat olabilir.

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder