24 Şubat 2016 Çarşamba

Borsada Destek ve Direnç Nedir?

Borsada kazançlı işlemler yapmanızı sağlayan en büyük faktörlerden biri, temel ve teknik analizleri öğrenmenizdir. Bu analizler sayesinde yatırım araçlarınızın fiyatlarını etkileyen koşullar hakkında bilgi sahibi olursunuz. Fiyatlarını tahmin etmenize yardımcı olan bu analizler sayesinde borsa işlemlerinizin değerini artırırsınız. Temel analiz daha çok piyasada yaşanan olayların fiyatlar üzerine olan etkisini incelemenize yardımcı olur.

İlgili İçerik: Borsa Temel Analizleri Nedir, Nasıl Yapılır?

Teknik analiz ise, geçmişte yaşanan fiyat oluşumlarını, grafikler üzerinde çeşitli formasyonları, indikatörleri ve yöntemleri kullanarak gelecek fiyat beklentilerini oluşturmaktır. Daha çok sayısal verilere dayanan bu yöntem, gerçekte oluşacak fiyatlara daha yakın sonuçlar vermektedir.Grafikler üzerinde bulunan terimlerin bilinmesi, grafikler hakkında yorumlar yapmamıza neden olur. İyi bir analist olmak istiyorsanız işe grafiklerin size neler anlattığını öğrenerek başlayabilirsiniz. Grafiklerin okunması pozisyonların geleceği hakkında başarılı yorumlar yapmanıza yardımcı olur.

Teknik analiz içerisinde grafikler üzerinde en çok karşımıza çıkan terimler destek ve direnç noktalarıdır. Bu noktalar bize fiyatların yönünün değişimlerini göstermektedir. Fiyatların piyasa içerisinde belirlenmesi arz ve talep sayesinde olur. Arz ve talep karşı karşıya gelir böylelikle piyasa içerisinde fiyatlar oluşur. Oluşan fiyatlar sürekli artış ya da sürekli azalış göstermezler. Yatırım araçları gün içinde birçok fiyatla karşılaşırlar. Bunların kırılım noktaları da destek ve direnç noktalarını oluşturur.

Destek noktası; yaşanan fiyatlar arasında en düşük durumları belirtir. Aşağı yönlü bir harekette destek noktasına geldiğinde fiyatlar yukarı yönlü seyir izlemeye başlamışsa, yani bir sıçrama yaşamışsa bu desteği kıramamış ve fiyatların yükseliyor anlamına gelmektedir. Eğer destek noktasına kadar gelmiş hatta desteği de geçmişse, destek noktası zayıf kalmış ve trend yönünün aşağı yönlü olacağı anlamına gelmektedir. Diğer bir destek noktasına kadar aşağı yönlü bir izlenim olacaktır. Bu durumda destek noktası kırıldığında artık bir direnç noktası durumuna gelmiştir diyebiliriz.



Direnç noktası; daha önce yaşanan fiyatlar arasında en yüksek olanlarıdır. Fiyatlar yukarı yönlü bir trend izler ve bazı noktalarda geri dönüşler yaşar. Geri dönüşlerin yaşandığı bu tepe noktaları direnç seviyesini gösterir. Destekte olduğu gibi eğer direnç noktasını geçememiş ve aşağı yönlü bir harekete başlamışsa, trend başarısız kalmıştır. Eğer fiyatlar direnç noktasını kırmış ve yukarı yönlü bir harekete devam ediyorsa ki bu piyasada önemli bir durumdur yükseliş seyri devam etmektedir. Böyle bir işleyiş gerçekleştiğinde de direnç noktası artık yeni bir destek noktası olmuştur.

Piyasa analistleri fiyatların hangi yönde olduğunu ve trend oluşumunun seyrini belirleyebilmek için, trend çizgilerini kullanmaktadır. Bu noktalar üzerinden geçirilen çizgilere şekil olarak baktığımızda piyasa trend yönü hakkında yorum yapılabilir. Direnç çizgisinin belirlenmesi için direnç noktalarını, destek çizgisinin belirlenmesi içinde destek noktalarını kullanmanız gereklidir. Destek ve direnç çizgileri arasında piyasada oluşan çeşitli fiyatları görebiliriz.

Borsa piyasası içerisinde grafik dilini öğrenmek ve yorumlarınızı sağlıklı yapabilmek için uzmanlar tarafından eğitim almanız gereklidir. Bunun için uzmanların hazırladığı kitapları ya da videoları kullanabilirsiniz. Temel ve teknik analiz yöntemlerini öğrendikten sonra bilgilerinizi gerçeğe dönüştürmek ve tecrübe edinmek için demo hesapları kullanabilirsiniz. Demo hesaplarda yapacağınız grafikler üzerindeki analizleriniz, sizin piyasa içerisinde ne kadar başarılı işlemler yapacağınızı görmenize yardımcı olur. Demo hesaplar sayesinde, piyasa hakkında araştırmalar yapar ve analiz yöntemlerini kullanırsınız. Bu durumda size deneyim kazandırır. Reel piyasa içerisine girdiğinizde işlemlerinizi daha bilinçli yapmanıza yardımcı olur.

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder