27 Kasım 2015 Cuma

Borsa Temel Analizleri Nedir, Nasıl Yapılır?

Birikimlerini değerlendirmek için borsa piyasasını tercih edenlerin belli başlı konuları adı gibi bilmesi gerekir. Bunların başında piyasayı A'dan Z'ye tanımak gelir. Bunu halleden kişinin başarısız olma oranı düşüktür. Ancak bilgi birikimlerinin yanında deneyim sahibi de olmak gerekir. Böylece kayıpla karşılaşmazsınız. Çünkü tecrübeleriniz sayesinde nasıl hareket etmeniz gerektiğini bilirsiniz. Borsanın olmazsa olmazı analiz teknikleri sayesinde yatırım araçlarının fiyat oluşumlarını kolaylıkla 
tahmin edebilir, paranızı katlayabilirsiniz.

Borsa nedir, nasıl oynanır bilmeden gerçek hesaba geçmemelisiniz. Acemilik sürecini en iyi şekilde atlatmalısınız. Bunun için aracı kurumlarının eğitim faaliyetlerinden ve demo hesap hizmetinden yararlanmalısınız. Böylece analiz teknikleri nelerdir, yorumlaması nasıl yapılır öğrenebilirsiniz. Borsa analizlerini en iyi öğrenme yolu uygulamalı olarak uzmanların vermiş olduğu örneklerin sağlamasını yapmaktır. Piyasada fiyat oluşumlarını doğru tahmin edebilmeniz için temel ve teknik olmak üzere iki farklı analiz yöntemi geliştirilmiştir.

Temel analizler daha çok hisse senetleri için uygulanmaktadır. Piyasanın nabzını yoklayarak, hisselerin değeri artacak mı yoksa azalacak mı sorusuna yanıt verir. Bunun için yardımcı teknikler kullanılır. Özellikle şirketlerin ve sektörlerin performansı ölçülür. Buna karşılık olarak gelecekte hisselerin değeri hakkında tahminlerde bulunulur. Her zaman fiyatında yükseliş yaşanacak senetlere yatırım yapılmalıdır. Çünkü borsada alım - satım arası farktan kâr elde edilir. Bu yüzden de sürekli değişme gösteren fiyat hareketlerinin belirlenebilmesi önemlidir. Borsa emirleri nelerdir, borsada emir nasıl verilir, öğrenmek için tıklayınız.



Temel analizlerde ülke ekonomilerini etkileyen faktörler izlenmektedir. Çünkü ekonominin yatay ve dikey olarak seyretmesi doğrudan araçların fiyatlarına etki eder. Kiminin değerinin artmasına neden olurken kiminin azalmasına sebep olur. Çünkü borsa araçlarının fiyatları birbirinden bağımsız olarak değişmektedir. Sadece bazıları aynı trende sahiptir. Altın ve petrol buna örnek olarak gösterilebilir. Bu yüzden altın yatırımcıları kolaylıkla petrole yatırım yapabilmektedir. Çünkü fiyatlarını etkileyen faktörler ve olaylar kısmen aynıdır. Borsada başarılı olmak için yatırım aracınızı tanımalısınız, değerinin artmasına ve azalmasına neden olan unsurları bilmelisiniz.

Yatırım araçlarının üzerinde genellikle arz ve talebin etkisi büyüktür. Fiyatlar bu iki unsura göre belirlenir. Tabi bu unsurları tetikleyen alt faktörler bulunur. Bu nedenle her değişkenin kontrolünü yapabilmeniz gerekir. Bilhassa ülkelerde meydana gelen siyasi ve ekonomik yönlü istikrarsızlıklar, merkez bankalarının uygulamış olduğu para - faiz politikaları, enflasyon, işsizlik, tarım dışı istihdam oranlarını içinde barındıran mikro ve makroekonomik faktörler, doğal afetler, ülkeler arası yaşanan gerginlikler, savaşlar, barışlar benzeri olaylar araçların fiyatların olumlu veya olumsuz olarak değişmesine neden olur.

Borsada piyasa takibi yapmanız son derece önemlidir. Hatta sıkı bir takipçi olmanızı önerebilirim. Çünkü kesin kez kâr getirecek gözüyle baktığınız pozisyonlar anlık gelişen durum karşısında zarara uğrayabilir. Bu yüzden pozisyonunuz açık olduğu sürece sürekli olarak bir gözünüz piyasa verilerinde bir gözünüz de dünya ülkeleri üzerinde gelişen olaylarda olmalıdır. Bu olayların sonucunu yorumlayabilmeniz için teknik ve temel analiz yöntemlerin aracınızın üzerinde uygulamanız gerekir. Bu oldukça basittir. İşin içine girdiğinizde, zaman geçtikçe nasıl yorumlanır kolaylıkla öğrenebilirsiniz.

Sonuç olarak, borsada başarılı olmanızın sırrı risk yönetimi yapabilmekten geçer. Bunun için demo hesaplarda kazanacağınız tecrübeler birebirdir. Bu yüzden bol bol kendinizi geliştirmek, kâr getirecek stratejiler oluşturabilmek için alıştırma yapmalısınız. Alım - satım işlemleri sanal para ile yapıldığı için para harcamadan borsa deneyimi yaşayabilirsiniz. Bu sayede işlemlerinizin sonucuna bakarak başarılı olup olmayacağınızı anlayabilirsiniz. İlk etapta işlemler karışık gelecektir. Fakat zaman geçtikçe püf noktaları öğrenmenizle birlikte kârlı sonuçlar elde edebilirsiniz.

1 yorum :

  1. '' Alım - satım işlemleri sanal para ile yapıldığı için para harcamadan borsa deneyimi yaşayabilirsiniz. Bu sayede işlemlerinizin sonucuna bakarak başarılı olup olmayacağınızı anlayabilirsiniz.'' demişsiniz, demo hesaplarda bizim cebimizden ya da kredi kartlarımızdan ya da banka hesaplarımızdan herhangi bir miktar dahi olsa para eksilmez mi? parasız oyun gibi o zamn bu

    YanıtlaSil