28 Kasım 2015 Cumartesi

Borsada Aracı Kurumu Olmadan İşlem Yapılır mı?

Borsa piyasası birikimlerini değerlendirmek isteyenler için önemli yere sahiptir. Hisse senetleri, tahviller, bonolar, yatırım fonları, endeksler, dövizler ve emtialar alım - satımı yapılan araçlardır. Çeşitli alternatiflere sahip olan borsalarda işlem yapabilmek için aracı kurumu seçiminde bulunmak gerekir. Çünkü işlemler kurumlar tarafından yürütülür. Kendi başınıza alım - satım yapamazsınız. Emrinizi sözlü veya yazılı bir şekilde kurumunuza ileterek, yatırımlarınızın gerçekleşmesini platform aracılığıyla izlersiniz.


Borsa ile bağlantı kurmanızı sağlayan, köprü görevi gören aracı kurumları bankalar veya piyasada faaliyet sürdürebilir belgesine sahip olan şirketlerdir. Dolandırılma tehlikesine karşı Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) tarafından düzenlemeye ve denetlemeye tabii olan kurumlar, yetki belgesi alarak yasal hale gelmiştir. Böylelikle yasal mevzuatlara uygun olan kurumlar aracılığıyla alım - satım işlemlerinizi güvenilir olarak gerçekleştirebilirsiniz. SPK'nın internet adresinden kurumların listesine ulaşabilirsiniz. İçlerinden yatırım mantığınıza uygun olan kurumu seçerek işlemlerinizi yürütmesini sağlayabilirsiniz.

Aracı kurum nedir, görevleri nelerdir gibi soruların cevabını bilirseniz daha doğru tercihte bulunursunuz. Çünkü borsada saniye farkından dolayı avantajlı pozisyonu kaçırma ihtimaliniz bulunmaktır. Piyasada yatırım işlemleri hafta içi sabah ve öğleden sonra olmak üzere iki aşamada, belirli saatler aralığında gerçekleşmektedir. Emir toplama aralığında kurumunuz verdiğiniz emri piyasa şartlarına uygun hale getirerek, sisteme işler. Böylelikle alıcı ve satıcı taraf fiziken bir araya gelmeden, arz - taleplerinin eşleşmesiyle sistem işlemi otomatik olarak kapatır. Böylece alıcı parayı satıcı da yatırım aracını karşı tarafa transfer etmiş olur.


Hem işlem yapacağınız borsanın kurallarını hem püf noktalarını aracı kurumlarının sunmuş olduğu 
eğitimlerden yararlanarak kısa sürede öğrenebilirsiniz. Gerek uzmanların hazırlamış olduğu eğitim kitapları ve videolar piyasayı ayrıntılı bir şekilde ele almıştır. Aynı zamanda internet üzerinde yer alan yerli ve yabancı kaynakların hepsinden yararlanmalısınız. Çünkü borsada en ufak bir bilgi bile çok önemlidir. Belki de rakiplerine fark atarak iyi bir strateji geliştirmenizi sağlayacaktır. Piyasada yaş tahtaya basmadan doğru adımları atmak istiyorsanız kendi yöntemlerinizi geliştirmeniz şarttır. Bu da aracı kurumlarının sunmuş olduğu deneme hesaplarıyla mümkündür.

Deneme hesapları acemi yatırımcılar için geliştirilmiştir. Gerçek hesabın birebir aynısıdır. Fakat sanal para ile yönetilmektedir. Böylece paranızı riske atmadan borsa deneyim yaşayabilirsiniz. Yaptığınız işlemlerde hatalarınızın farkına varır ve önlemeyi bilirseniz kısa sürede başarılı yatırımcılar gibi kâr getirecek pozisyonlar nasıl yakalanır öğrenebilirsiniz. Bunun için bol bol alıştırma yapmanızı, bu süreci uzun tutmanızı öneririm. Kesinlikle bilgi birikimlerinizi ve deneyimlerinizi belli bir seviyenin üzerine çıkarmadan gerçek hesaba geçmemelisiniz. Öncelikle işleyiş mantığını kavramalısınız. Sonrası zaten gelecektir. Borsada nasıl para kazanılır, öğrenmek için burayı tıklayın.

Borsada işlemlerinizi yürütmesi için aracı kurumlarına belli bir oranda komisyon ücreti ödemeniz gerekir. En düşük olanı değil, sorunlarınızı hemen çözüme kavuşturacak, teknolojik alt yapıya ayak uyduracak olanı tercih etmelisiniz. İşlemler online olarak yapıldığı için aracı kurumlarının sahip olduğu alt yapıya göre internet bağlantılı olan tüm cihazlardan alım - satım yapılabilmektedir. Bu imkanı sunan kurumu tercih etmelisiniz. Böylece her an bilgisayarınızı yanınızda taşımanıza gerek kalmayacaktır. Her an elinizin altındaki mobil cihazlarınızla portföyünüzü verdiğiniz emirler ile saniyeler içinde oluşturabilirsiniz.

Sonuç olarak, borsada birikimlerinizi değerlendirmek istiyorsanız aracı kurumu seçiminde bulunmuş olmanız gerekir. Çünkü işlemler kurumlar tarafından gerçekleşir. Dikkat etmeniz gereken SPK'nın yetki belgesine sahip olan kurum seçiminde bulunmanız. Böylelikle dolandırılma ihtimali bulunmadan, paranızı güvenilir bir şekilde değerlendirebilirsiniz. Avantajlı pozisyonları yakalamak için borsa hakkındaki bilgi birikimlerinizi ve deneyimlerinizi arttırmış olmanız gerekir. Çünkü hiç bir şey bilmeden paranızın kontrolünü sağlamanız zordur. Aracı kurumlarının sağlamış olduğu imkanlardan yararlanarak, gün geçtikçe profesyoneller gibi nasıl kazanç elde edilir öğrenebilirsiniz.

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder