24 Şubat 2016 Çarşamba

Borsada Portföy Nasıl Oluşturulur?

Yatırımların kalitesini artırmak ve riskinizi azaltmak için portföy oluşturma yöntemine başvurmanız doğru bir seçimdir. Borsada yatırımlarınızı yaparken, piyasanın risklerinden arınmaya çalışmak doğru bir adımdır. Portföy oluşturarak doğru bir noktadan adım atmış oluyorsunuz. Peki, adım attığınız bu düşünceyi gerçekleştirmek için neler yapacağınıza bir bakalım.

Borsanın içerisinde çeşitli bir sürü yatırım aracı vardır. Bu çeşitliliği kullanarak birçok seçenekte portföy oluşturabilirsiniz. Bu oluşumu gerçekleştirirken de dikkate almanız ve araştırmanız gereken bazı seçenekler vardır. Bunlar doğrultusunda oluşturduğunuz portföy üzerinde yapacağınız yatırımlarda riskinizi azaltmış ve kazancınızı artırmış olursunuz.

Portföy Oluştururken Amaçların Belirlenmesi

Portföy oluşturmak için öncelikle amacınızı saptamanız gereklidir. Amaçlarınızı belirlerken size yardımcı olacak dört çeşit kavram vardır.

İlki güvence kavramıdır. İşlemlerinizin güven çerçevesinde yapılmasını istiyorsanız, portföyünüzü oluştururken riskten kaçınmanız gereklidir. Bu durumda portföy içerisinde riski az olan emtialar ya da devlet tahlillerini kullanabilirsiniz. Kullandığınız bu yatırım araçlarında beklediğiniz kazançların bir kısmından ödün vermek zorunda kalırsınız. İşlemlerinizi de uzun vadede gerçekleştirirsiniz.

Eğer amacınız gelir ve randıman elde etmek olan ikinci seçenekten yanaysa yatırım araçlarınızda, geliri yüksek olacak olanı seçmelisiniz. Biraz güven eşliğinde yüksek gelir elde etmek isteyen yatırımcılar, anonim şirketlerin hisselerini tercih ederler.

Üçüncü seçenek ise değer artışıdır. İşlemlerinden değer artışını bekleyen yatırımcılar, portföyleri içerisinde sadece hisse senetlerini tercih etmelidir. Yatırım araçları içerisinde değer artışı yaşayan sadece hisse senetleridir. Değer artışıyla birlikte riski de göze almanız gerekmektedir. Riski göze alan yatırımcıların deneyimli olması bu kavramda önemlidir. Peki, borsa risklerini minimuma indirmek için ne yapmalı öğrenin.

Son seçenekte likiditedir. Likidite bekleyen yatırımcıların amacı, gerektiğinde anlık olarak paraya çevirmek içindir. Eğer sizinde böyle bir amacınız ve beklentiniz varsa, talebi yüksek olan hisse senetleri üzerinde işlem yapmanız doğru olacaktır. Likiditeyi amaç belirleyen yatırımcılar yüksek gelir ve değer artışından vazgeçmiş demektir. Nakde çevireceğiniz işlemlerinizde, bir maliyete tabi olursunuz. Bu durumda sizin bir miktar zarara girmenize neden olur.

Portföy Oluşturmak için Yapılması Gerekenler

Amaçlarınızı belirledikten sonra portföyünüzü oluştururken kendinize göre belirlemeniz gereken bazı durumlar vardır. Bunların belirlenmesi sizin beklentilerinize yön vermenize yardımcı olur. Öncelikle işlemleriniz için göze alabildiğiniz zamanı belirlemeniz gereklidir. Bunun içinde uzun vadeli yatırım mı yoksa kısa vadeli yatırım mı yapmak istediğinizi düşünmelisiniz. Borsada uzun ve kısa vadeli yatırım yapmak hakkında bilgi alın.

Eğer piyasa içerisinde bulunma vaktiniz uzun değilse ve çok bir deneyiminiz yoksa uzun vadeli yatırım yapmak sizin için daha iyi olacaktır. Çünkü kısa vadeli yatırımların riski oldukça yüksektir. Bu riski göze alabilmekte piyasada ustalaşmış kişilerin işidir. Uzun vadeli bir yatırım demek teminatınızı 5 yıl ya da daha fazlası için bağlamanız demektir. Bu sebeple de borsada yaptığınız uzun vadeli yatırımınızda kullandığınız teminatınız sizin için artık yok olmalıdır. Gelir planlamalarınızı yaparken bu teminatı işin içine katmamanız gerekmektedir.

Piyasaya yatırım yapmak için gireceğiniz teminatı belirlemeniz gereklidir. Bu piyasanın riskli olmasından dolayı teminatınızı kaybetme durumunuzu göz önünde bulundurarak belirlemelisiniz. Belirlediğiniz tutarı kaybettiğinizde sizi üzmeyecek bir rakam olmasına dikkat etmelisiniz. Kısacası elinizde olan bütün parayı piyasaya yatırmamalısınız.

Portföy oluşturmayı düşündüğünüz yatırım araçlarını da tanımanız önemlidir. Bunun için de yatırım araçları hakkında araştırma yapmalısınız. En önemlisi de bu yatırım araçlarının nelerden etkileneceğini belirlemeniz gereklidir. Fiyatların düşüş ve yükselişlerine etki edeceği durumları öğrenmeli ve bu durumların araştırmalarını gerçekleştirmelisiniz. Sonrasında portföy kararınızı vererek, yatırım araçlarına etki eden durumların takipçisi olmalısınız.

Buna da Bakın: Borsa Neden Düşer, Neden Yükselir?

Portföyünüzde çeşitlilik olması önemlidir. Bunun için tek bir çeşit yatırım aracı seçmek yerine çeşitli özelliklerde yatırım aracı seçmeniz daha doğru olabilir. İlgi alanlarınız içerisindeki bir sektör üzerine hisse senedi yatırımı yaparken, güvenli olmasından dolayı devlet tahvillerinden ve emtialar içerisinden de seçim yapmak ve yanına dövizleri eklemek gibi seçenekler şeklinde değerlendirme yapmalısınız. Bu sayede piyasada oluşan her durumda, bütün yatırım araçlarınız aynı tepkiyi vermez. Böyle olduğunda da riskinizi azaltmanıza yardımcı olur.

Portföyünüzü yukarıdaki değerlendirmeler sonucunda oluşturduktan sonra gerçekleştireceğiniz işlemleri belli bir strateji içerisinde ve disiplinli yapmalısınız. Yatırımlarınızda acele kararlar vermemeli ve strateji çizginizin dışına çıkmamalısınız. Böylelikle portföyünüzü değerlendirme konusunda daha başarılı olabilirsiniz. İşlemlerinizde portföyünüz doğrultusunda uzun vadeli, az riskle yüksek kazanç elde edebilirsiniz.

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder