15 Mart 2016 Salı

Borsada Kar Etmek Mümkün mü?

Borsaya ne kadar kötü gözle bakılsa bile aslında piyasada kazançlı olmak elbette ki mümkündür. Düşünüldüğü gibi borsaya her giren kaybetmiyor. İşlemlerinde stratejiler uygulayan, gerekli olan her şeyi yapan ve borsaya önem veren yatırımcılar genelde kazanırlar. Çünkü borsa; eğitimsiz, kafaya göre yatırım yapılacak bir piyasa değildir. İşte kaybeden yatırımcıların eksik yönleri burada ortaya çıkıyor. Araştırmalar, takipler ve yapılması gereken diğer durumlar hakkında fikirleri bulunmuyor. Böylelikle yaşadıkları kayıplar karşısında, piyasaya ve yatırıma küsüyorlar. Aslında aşağıda sıralayacağım seçeneklere dikkat ederseniz, borsadan ciddi rakamlar kazanabilirsiniz.


Borsa Nedir? Öğrenmelisiniz


Yatırım yapacaksanız, piyasayı bilmeniz şarttır. Borsada öğrenme dediğimiz kavram, eğitim ya da tecrübe ile mümkündür. Eğer tecrübe olan öğrenme yöntemini seçerseniz ve borsada doğrudan işlemler yapmaya başlarsanız, kayıplar yaşamaya hazır olmalısınız. Çünkü her bilinmeyen işlemin bir bedeli vardır. Eğer şanslı kişiler arasında değilseniz, bu bedel genellikle kayıp olarak gerçekleşir ve bu size bir tecrübe olur. Bunun yerine piyasa için bulunan deneme hesaplarını kullanabilir ve risksiz olarak işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz. Tecrübe kazanma yolunuzun en mantıklı olanı demo hesaplardır.

Eğer seçiminiz eğitimlerden yana olursa, borsa için sunulan seçenekler çok fazladır. İçlerinden birini ya da birkaçını seçebilir, borsa hakkında eğitimlerinizi tamamlayabilirsiniz. Unutmayınız lütfen, ne kadar çeşitli eğitim değerlendirmesi yaparsanız, piyasada o kadar çok yönlü düşünebilir ve işlemlerinize başarı katarsınız. Bu yüzden kitaplar, videolar, seminerler gibi bulduğunuz her eğitimi kullanmalısınız. Bunun yanında demo hesapları da kullanırsanız, tecrübeyi de katarak, başarılarınızı kat kat artırabilirsiniz.

Eğitimlerde borsa nedir, nasıl işlemler yapılır, neler kullanılır gibi birçok konuya değinilir. Konuların içerisinde de özellikle önem vermeniz gereken, analiz yöntemleridir. Borsada fiyatların hangi noktalara geleceği konusunda fikir sahibi olmak istiyorsanız, analiz yöntemler ile arkadaş olmalısınız. İyi arkadaşlar, iyi yol göstericidir. Bu sebeple analiz yöntemlerini doğru öğrenir ve aranızdaki bağı sıkı tutarsanız, size doğru yol hakkında fikir verir.


Fiyatların Düşüş ve Yükseliş Sebeplerini Bilmelisiniz


Borsada yatırım araçlarının fiyatları arz ve talebe göre belirlendiği için oldukça dinamik bir yapıya sahiptir. Anlık alış ve satışlar olduğu için fiyatlarda anlık olarak belirlenir. Bu sebeple arz ve talebin etkilendiği her nokta hakkında fikir sahibi olmalısınız. Bunu yapabilmeniz için de yatırım yapacağınız araçları iyi tanımalısınız. Borsada her yatırımcıya uygun yatırım aracı vardır. Hisse senetleri, tahviller, bonolar, emtialar, pariteler gibi çeşitler altında sıralanırlar. Siz de hangi yatırım araçları ile işlem yapacağınıza karar vermeli ve onlar hakkında bilgi sahibi olmalısınız.

Borsanın düşmesi ya da yükselmesi, yatırım araçlarının fiziksel olarak etkilendiği faktörler olduğu gibi makro düzeyde faktörlerde etkilidir. Makro olarak gelişen durumlar, hemen her yatırım aracı üzerinde etkisi vardır. Bu sebepten ülke içerisinde ve tüm dünyada yaşanan her şey takibinizde olmalıdır. Gelişen olayların yatırımcıları nasıl etkileyeceğini analiz yöntemleri ile kestirmeye çalışırsınız ve yatırımınızı ona göre düzenlersiniz. Ülke içerisinde ve diğer dünya ülkelerinde bakmanız gereken durumlar ise sosyal, siyasal ve ekonomik gelişmelerdir.

Yatırım araçlarınızın fiziksel etkileriyle birlikte makro etkilerini inceleyerek, analiz yöntemlerinde kullanırsınız. Analizler sonucunda da fiyatların destek - direnç noktalarını grafikler üzerinde belirler ve oluşacak yönlere göre pozisyonlarınızı oluşturursunuz. Borsada yatırımlar yükselecek fiyatlar üzerinden yapılır. Yani yatırım yapmayı planladığınız aracınızın fiyatı düşük ve yükseleceği konusunda yorum yapıyorsanız, pozisyonunuzu oluşturursunuz. Eğer daha da düşeceğini planlıyorsanız işlem yapmazsınız.

Kısa Vadeli Yatırımdan Kaçınmalısınız


Borsada arz – talep ilişkisinin fiyatlara yansıyarak belirlendiğinden ve anlık oluşumlardan bahsetmiştim. Yatırım araçlarının kısa vadede fiyatları her yönde olabilir. Doğru yönleri anlayabilmek ciddi bilgi, birikim ve tecrübe gerektirir. Bu sebeple kısa vadeli yatırımlar oldukça yüksek risk içerir. Eğer piyasada bilginizin ve tecrübenizin yeteri kadar olduğunu düşünmüyorsanız, kısa vadeli yatırımlardan kaçının. Kullandığınız analiz yöntemleri ile uzun vadede oluşmasını beklediğiniz fiyatlar üzerinden yatırımlarınızı yaparsanız, daha karlı olabilirsiniz.

Bu yüzden uzun vadeli yatırımlar nasıl yapılır, nelere dikkat etmelidir, vadeler nasıl belirlenir bilgi sahibi olmalısınız. Böylelikle yatırımlarınız daha anlamlı ve kazançlı olabilir. Kısa vadenin içerdiği risk uzun vadede daha azdır. Uzun vadede bulunan riskleri de, borsa riskleri nelerdir, minimuma indirmek için ne yapmalı gibi seçenekler ile daha da azaltabilirsiniz.

Kendi Hedefleriniz Doğrultusunda İlerleyin


Yatırım piyasalarında yapılan en büyük yanlışlardan biri ise başka insanların görüşlerine göre yatırım yapmaktır. Fakat onların tüm düşüncelerini bilmeden, verdiği tüyolara göre işlem yaparsanız fiyatların ne olacağı konusunda bilginiz olmaz. Bunun yerine işlem yapacağınız yatırım aracını kendiniz belirlemeli ve üzerinde stratejilerinizi kendiniz oluşturmalısınız. Yatırım yaptığınız araçlarda planlarınıza göre hareket etmek, bu yünden çok kolaydır. Çünkü amacınızı, ne istediğinizi ve bunun için neler yapacağınızı kendiniz belirlemiş oluyorsunuz. Oluşan herhangi olumsuz durum ile nasıl müdahale edeceğinizi bilir ve işlemlerinize o şekilde yön verirsiniz.

Başkalarının yolundan ve amaçları üzerinden, sürü psikolojisiyle ilerlemek hiç doğru değildir. Mutlaka her yatırım aracınız için stratejiler belirleyin, planlar yapın ve yatırım günlüğü tutun. Hem geçmişte neler yapmışsınız, sonuçları neler olmuş görebilir hem de ileriki işlemleriniz için rahat kararlar alırsınız. Bu durum ise sizi başarıya taşıyan sebeplerden biridir.

Bütün Paranızı Kullanmayın


Öncelikle borsada yatırım yapacağınız paranın sizin için herhangi bir yeri olmamalıdır. Yani borç alarak ya da ödeme yapacağınız bir yerin parası konumunda bulunmamalıdır. Sizin uzun vadede gözden çıkarabileceğiniz, bütçe planlamalarınıza katmayacağınız bir para olması gereklidir. Böylelikle hem kaybetme durumunuz olduğunda ciddi sıkıntılara düşmez hem de günlük hayatınızda sizi zorlayacak bir miktar olmaz. Bu yüzden borsaya kaç parayla başlayacağınızı, kendi geliriniz açısından doğru yapmalı ve yatırımınız boyunca o parayı hiçbir bütçe planlamanıza eklememelisiniz.

Parayı belirledikten ve işlemlere başladıktan sonra yapılan hatalardan bir diğeri de tek bir araç üzerinde bütün paranın kullanılmasıdır. Bu durum riskinizi maksimum seviyelere çekecektir. Bunun yerine paranızın bir kısmını kullanmanız ve oluşacak yeni fırsatlar için bir miktar ayırmanız gereklidir. Aynı zamanda birden çok yatırım aracı ile işlem yapmanız da risklerinizi azaltma konusunda oldukça başarı gösterir. Risklerinizi azaltmak ve karşınıza yeni çıkacak fırsatları değerlendirmek için teminatınızı doğru yönlendirmeniz gereklidir.

İlgi Alanlarınıza Yönelin


Yatırım yaparken önemli olan ilginizi çekmesidir. Eğer ilgilenmediğiniz alanlar üzerinde işlemler yaparsanız, araştırmak ve takip etmek sizi sıkacaktır. Bu durum da sizi başarısızlığa sürükleyebilir. O yüzden yatırım aracınızı seçerken özenli davranmalısınız. İlgi alanlarınız içerisinde olmasına dikkat etmeniz, sizin daha mutlu yatırımlar yapmanızı sağlar. Böylelikle ne araştırırken ne de takip ederken sıkıntı yaşarsınız. İşlemlerinizi daha başarılı oluşturmanın yolu, ilgi alanlarınıza yönelmekten geçer.


Takip Yeteneğinizi Oluşturun


Borsada yapacağınız yatırımlardan en önemlisi de işleminizi takip etmektir. Özellikle borsada uzun vadeli yatırımlar önerildiği için takip etmemeyi unutmamalısınız. Kendinize göre belirlediğiniz planlar çerçevesinde, gerekli olan durumlarda analizlerinizi tekrar oluşturmalı ve borsa gündemini takip etmelisiniz. Günlük ekonomi, sosyal ve siyasal takipleriniz çok önemlidir. Bunların takibini yaparak, sizin aracınız üzerinde olacak etkilerini düşünmelisiniz. Sonrasında gerekli ise eğer müdahale edersiniz ve istediğiniz sonuçlara ulaşmayı hedeflersiniz. Takip etmediğiniz işlemleriniz ise çok yüksek ihtimal, size kayıp yaşatacaktır.

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder