28 Ocak 2016 Perşembe

Borsa Gündemi Nasıl Takip Edilir?

Borsada yapacağınız işlemlerin kazançlı olmasının en büyük sebeplerinden biri takiplerdir. Yaptığınız araştırmalar ve analizler sonucunda karar verdiğiniz yatırım araçlarını takip etmediğiniz durumda, işlemlerinizde başarı oranını, oldukça aşağı seviyelere çekersiniz. Emek verdiğiniz işlemlerinizi takipsizlik yaparak kaybetmek, yatırımcılar için oldukça üzücü olabilir. Bu durumlarla karşılaşmamak için yatırım araçlarındaki takibinizi gerçekleştirmelisiniz.

Yatırım araçlarının özelliklerine göre etkilendiği alanlar farklılık göstermektedir. Bu sebeple portföyünüz içerisinde bulunan yatırım araçlarınızı tanımalısınız. Etkileneceği alanları tespit ederek bunların takibini gerçekleştirmelisiniz. Hisse senedine yatırım yapmışsanız eğer hissenin sahibi olan şirketin piyasasını, günlük olarak kontrol etmelisiniz. Bu kontrolünüzü şirket içinde gerçekleştirmelisiniz. Şirketin yaşadığı sorunlar nelerdir, yeni yatırım planları var mıdır, yönetimde değişiklikler gerçekleş mi, maliyetlerinde değişimler var mıdır gibi durumlarda takipler gerçekleştirmelisiniz. Bunun için şirketin internet sitelerini takip edebileceğiniz gibi arayarak bilgi alabilirsiniz. Aynı şekilde ithalat ve ihracat gerçekleştiren bir firma ise, ilişki içerisinde bulunduğu diğer ülkelerin durumları da önemlidir. Eğer pariteler üzerinde bir yatırımınız varsa ülkelerin arasındaki politik ve ticari ilişkiler hakkında takipler gerçekleştirmelisiniz. Para birimleri üzerinde etkili olabilecek dolaylı ya da doğrudan tüm olaylar göz hapsinizde olması gereklidir. Küçük yatırımcılar için borsa tavsiyeleri hakkında bilgi edinmek isterseniz tıklayın!

Emtialar için yaptığınız yatırımlar çok çeşitli olabilir. Emtia çeşitlerinden birinde ya da birkaçında yatırımınız mevcutsa, fiziksel özellikleri bilerek takibini gerçekleştirmeniz gereklidir. Tarım emtiası seçenekleriniz arasında varsa hava olayları gibi durumlardan etkileneceği için hava durumu takibini yapmalısınız. Ya da altın emtiasına yatırım yapmışsanız, ülkelerin altın rezervlerindeki değişimler fiyatlar üzerinde fazlasıyla etkili olacaktır. Aynı şekilde üretim tarafında ya da kullanım tarafında gerçekleşen durumları takip etmelisiniz. Bu sebeple emtiaların takibi fiziksel özelliklerin etkilenme alanına girdiğinden, bu özellikleri bilmeniz gereklidir.

Piyasa içerisinde yapacağınız yatırımlarda birde makro etkiler mevcuttur. Makro etkilerde öncelikle dünya ekonomisinin hâkimiyetini sağlayan ABD takibiniz içerisinde olmalıdır. ABD ekonomisinin yaşadığı tüm sorunlar dünya ülkelerine etki yaratır. Ülkenin merkez bankası olan FED’in beklentileri, tutumları ve açıklamaları yatırım piyasalarının seyrini değiştirir. Dünya ekonomisi üzerinde yön veren gelişmiş ülkelerin yaşadığı değişimlerde önemlidir. Bunların takiplerini ise ekonomi haberlerinden, internet sitelerinden, gazetelerden, dergilerden ya da televizyonlardan gerçekleştirebilirsiniz. Günümüz teknolojilerinde dünyanın bir ucuyla bağlantı kurmak sadece birkaç saniyedir. Bu hızlılığın vermiş olduğu iletişim kolaylığını, yatırım araçlarınız için avantaja çevirebilirsiniz. Yasal ve güvenilir kurumlardan aldığınız bilgilerle takiplerinizi yapabilirsiniz.


Araştırmalarınızda ekonomik takvimin kullanılması da takiplerinizdeki kolaylığı artıracaktır. Dünya piyasalarında gerçekleşen her olayı içerisinde barındırır. Ekonomik takvim; tüm dünya ülkelerinde ekonomik anlamda gelişen her durumun önceki durumunu, beklentileri ve açıklanan veriler olarak karşımıza çıkarmaktadır. Açıklanan rakamlar sonucunda piyasalardaki hareketliliğin ne olacağı konusunu teknik analiz yöntemiyle çözümleyebilir ve işlemlerinizi bu bağlamda yönlendirebilirsiniz. Takvimi doğru bir şekilde yorumlayabilir ve işlemlerinize yansıtabilirsiniz, pozisyonlarınızı da daha doğru yollara sokarsınız.

Borsa takiplerinizi haberleşme araçları içerisinden gerçekleştirirken, uzmanlardan da yardım alabilirsiniz. Güvendiğiniz analistlerin açıklamalarına önem vererek, piyasalar hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz. Piyasalar hakkında günlük yorum yapan ekonomistler size faydalı olur. Ekonomistlerin ele aldıkları konuları sizlerde değerlendirebilir ve işlemlerinize uygulayabilirsiniz.

Borsada işlemlerinizde başarılı olmanız öncelikle yatırım araçlarınızı belirlerken yaptığınız araştırmalar, analizler, risk azaltma yöntemlerinden sonrasında da takip yeteneğinizden geçer. İşlemlerinizi gerçekleştirip düşündüğünüz vade sonuna kadar hiçbir kontrolünü gerçekleştirmemek, kayıp riskinizi artırır. Çünkü yatırım araçları gün içinde gerçekleşen birçok olaydan etkilenebilmektedir. Bu sebeple günlük takiplerinizi belli bir periyotta ve disiplinde gerçekleştirmelisiniz. Takip yeteneğinizi artırmanızla birlikte, işlemlerinizi yorumlama ve yön verme durumunuzu geliştirebilirsiniz. Bu sayede de yatırım araçlarındaki kayıp riskini azaltırsınız.

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder