28 Ocak 2016 Perşembe

Borsada Sürekli Kazanmak Mümkün mü?

İnsanların yatırımlarındaki amaçları, birikimlerini artırmaktır. Bunun için birçok yatırım yöntemi vardır. Bunlardan bir tanesi de borsa piyasasıdır. Borsada yatırım yapmak ve kazanç sağlamak mümkündür. Önemli olan bu kazançların istikrarını sağlamak ve devamlı kılmaktır. Piyasa içerisinde kazancın devamlılığını sağlamak, yatırımcıların tutumlarına bağlıdır. Piyasayı dikkate alarak işlemlerinde gerekli özenleri gösterirlerse, kazançlarında sürekliliği yaratabilirler. Fakat piyasa işlemleri, bilinçsizce ve gelişigüzel yapılırsa, kazancınız anlık olur ve sürekliliğinin gelmesi oldukça zordur. Bu sebeple siz yatırımcıların, yapacağınız işlemlerde aşağıda sıralamış olacağım başlıklar konusunda dikkatli olmanızı öneririm.

Borsa İşlemlerinde Psikolojinizi Hazırlayın


Borsanın yapısında bulunan risk, işlemlerinizin her şekilde sonuçlanabileceği anlamına gelmektedir. Bu durumda piyasa, kaybetmeye de hazırlıklı olmanızı getirir. İşlemlerinize başlarken sonuçlarına katlanabileceğiniz miktarlar seçin ve oluşabilecek zararların sizi hüsrana uğratmasına izin vermeyin. İşlemlerde yatırımcı psikolojisinin önemi oldukça büyüktür. Yatırımlarınızı yaparken acele karar vermemeniz ve yaşayacağınız stresi kontrol etmeniz gereklidir. İşlem stresi tamamen piyasada kendinize güvenmenizle alakalıdır. Gerçekleştirdiğiniz işlemlerde kendinizden eminseniz ve güveniyorsanız stresiniz daha az olacaktır. Bu sebeple işlemlerinizi acele etmeden ve her aşamayı kontrol ederek gerçekleştirmelisiniz.


Sizi ve psikolojinizi etkileyecek kişilerin düşüncelerinden uzak durmanızda fayda vardır. Bu yatırım aracı üzerinde işlem yaparsan kaybedersin, kazançlı olan budur gibi söylentileri dinlememelisiniz. Başkalarının düşünceleri ile değil kendi düşünceleriniz ve araştırmalarınız üzerinden işlemlerinizi gerçekleştirmelisiniz. Unutmayın her koyun kendi bacağından asılır. İşlemleriniz için kendinize stratejiler belirleyin. Bu stratejilerinizi belirlerken işlemlerinizde oluşabilecek farklı durumlar için alternatif yöntemlerde düşünün. İşlemlerinizde belirlediğiniz vade sonuna kadar stratejilerinizden sapmamaya çalışın. Böylelikle kazançlarınızın oluşması için hedeflerinizden şaşmamış olursunuz.

Borsayı Eğitimler ile Tanıyın


Piyasada işlemlerinizi gerçekleştirebilmek için tanımanız gereklidir. Hiç bilmediğiniz ve tanımadığınız platformda yapacağınız işlemler hatalı olabilir. Bu hataların önüne geçmek içinde, piyasa hakkında eğitimler gerçekleştirebilirsiniz. Eğitimlerinizde kullanabileceğiniz çeşitli seçenekler olması ve bunlara ulaşmanın günümüzdeki kolaylığı yatırımcılar için alternatiftir. Bu alternatiflerle borsa içerisinde gerçekleştireceğiniz işlemlerin temelini altmış olursunuz.

Piyasa içerisinde öğrenmeniz gereken ilk konu işlemleri nasıl gerçekleştireceğinizdir. Sonrasında bu işlemlerde nasıl alternatifler kullanarak, daha kazançlı yatırımlar yapabileceğinizi öğrenirsiniz. Risklerinizi azaltmak için olan seçenekleri de öğrenerek, işlemlerinizin başarısı katsayısınız artırmayı hedeflersiniz. Yatırımlarınızı gerçekleştirirken karar verme aşamasında size yardımcı olan temel ve teknik analiz yöntemlerini de etkin bir şekilde öğrenir ve işlemleri gerçekleştirmek için hazır sayılırsınız. Piyasada işlemler aracı kurumlar ile yapılmaktadır. Bunun için seçeceğiniz güvenli bir aracı kurumda açtığınız hesaplarda, aldığınız eğitimleri kullanarak işlemlere başlayabilirsiniz.

Tavsiye İçerik: Aracı Kurum Nedir? Görevleri Nelerdir?

Borsada Tecrübe Kazanmak


İşlemlerinizde kazanmanızı sürekli kılacak durumlardan biride ne kadar tecrübeli olduğunuzla alakalıdır. Borsada tecrübeleriniz arttıkça işlem başarınız artar. Bu sebeple işlemlerinizde deneyimlerinizi artırmak önemlidir. Tecrübe kazanmak için deneme hesaplarını kullanabilirsiniz. İşlemlerinizi sanal borsada gerçekleştirebilirsiniz. Böylelikle aldığınız eğitimler doğrultusunda sanalda pozisyonlar oluşturur ve kendinizi deneyebilirsiniz. Burada gerçekleştireceğiniz işlemlerde risk olmadığı için ne kadar çok pozisyon yaratırsanız, deneyimlerinizi o kadar artırabilirsiniz.

Piyasada tecrübe kazanmadan, yüksek miktarlı işlemler yapmak çok doğru değildir. Demo hesaplar dışında piyasa içerisinde ufak miktarlı yatırımlar ile tecrübe kazanabilirsiniz. Küçük tutarlarla pozisyonlarınızı oluşturur ve hem piyasayı öğrenir hem de kendinizi denersiniz. Kazançlarınızı gerçekleştirmeye başladıktan ve tecrübeleriniz artmaya başladıktan sonra, tutarlarınızı adım adım yükseltirsiniz. Piyasa içerisinde de zamanla daha yüksek kazançlar elde etmeye başlayabilirsiniz.

Borsada Bulunan Yatırım Araçları Hakkında Bilginizin Olması


Borsada yatırım yapabileceğiniz başlıca yatırım araçları kıymetli evraklar, dövizler ve emtia çeşitleridir. Kıymetli evraklar içerisinde bulunan hisse senetlerinin kazandırma oranı yüksekken, bono ve tahviller güvenli yatırım araçları arasına girmektedir. Emtialarda uzun vadede güvenli yatırım araçları içerisindedir. Dövizlerde riskli ve kazançlı işlemler arasına girmektedir. Yatırım araçları hakkında bu ve daha fazlası bilgiye sahip olarak, beklentileriniz karşısında seçim yaparsınız. Seçeceğiniz yatırım araçlarının, hangi durumlardan etkilenebileceği konusunda fikir sahibi olmalısınız. Oluşturacağınız emirlerde bu durumlara dikkat etmelisiniz. Borsa emirleri nelerdir, borsada emir nasıl verilir, daha ayrıntılı öğrenmek için tıklayın.

Her yatırım aracının kendi özelliklerine ait etki alanları mevcuttur. Bu etki alanları hakkında araştırmalar yapmalısınız. Yaptığınız araştırmalar sonucunda değerinin yükseleceğini ve size istediğiniz kazancı sağlayacağınızı düşünüyorsanız eğer o yatırım aracı ile işlemler yapmak mantıklıdır. Piyasa içerisinde yatırım araçlarının özelliklerini bilmeniz ve yatırımlarınızı bu şekilde oluşturmanız kazançlarınıza fayda sağlayacaktır.


Piyasayı Yorumlama ve İşlemlerinizi Takip Etme Yeteneğinin Oluşturulması


Borsada aldığınız eğitimler doğrultusunda işlemleri oluşturmalısınız. Pozisyonlarınızı yaratırken araştırmaları ve yorumlamalarını doğru yapmalısınız. Doğru yorumlayabildiğiniz işleminizde doğru sonuçlara ulaşırsınız. Piyasa içerisinde fiyatların arz ve talep ilişkilerine göre belirlenmesi, piyasa katılımcılarını etkileyecek durumlarda, yorumlar yapmanıza neden olur. Yorumlamalarınızı yaparken eğitimini aldığınız temel ve teknik analiz yöntemlerini kullanmanız gereklidir. Analiz yöntemleri ile gerçekleştirdiğiniz işlemlerde başarı oranınızı ve kazanç istikrarınızı artırırsınız.

Temel analiz yöntemini kullanabilmeniz için yatırım araçlarının fiyatları konusunda etki eden durumları bilmelisiniz. Yatırım araçlarınızın fiziki özelliklerine göre etkilenme durumlarıyla birlikte tüm araçlar üzerinde etki gösteren durumları da incelemelisiniz. Bunun için dünyanın ekonomik yönelimi, yaşanan enflasyonlar, açıklanan faiz oranları, sosyal olgular, politik karışıklıklar, ticari ilişkiler, doğal afetler gibi durumlar araştırmalarınız içerisinde olmalıdır. Yatırım kararı verdiğinizde de bunları yorumlayarak fiyat yönünü belirlemelisiniz.


Teknik analiz yöntemini kullanabilmeniz, çeşitlerini öğrenmenizden geçer. Teknik analiz içerisinde yer alan değişik yöntemleri bilirsiniz ve grafikler üzerinde değerlendirirsiniz. Teknik analizin amacı yatırım araçları üzerinde yaşanmış olan fiyatların etkilerini belirleyerek, grafikler üzerinde kullanılan çeşitli indikatörler, formasyonlar ve sayısal veriler eşliğinde gelecek fiyatları hakkında yorum yapmaktır. Sayısal sonuçlar elde edildiği için oluşan fiyatlar daha doğru olacaktır. Bu yöntemi temel analizde ulaştığınız sonuçlar ile harmanlarsınız ve yatırımlarınızdaki başarınızı artırırsınız. Yaptığınız bu analiz yöntemlerini, her işleminizde ayrı ayrı gerçekleştirdiğinizde istikrarlı kazanmayı mümkün kılabilirsiniz.

Analizler sonucunda gerçekleştirdiğiniz işlemlerinizi takip etmenizde önemlidir. Oluşan pozisyonlarınızı, piyasalar içerisindeki etkilenebileceği durumların günlük araştırmalarını yapmanız gereklidir. Bu araştırmalar sayesinde de işlemlerinizin oluşabileceği yönleri belirleyerek, stratejileriniz doğrultusunda işlemlerinize müdahaleler edersiniz. İşlem takibinizle, pozisyonlarınızda oluşabilecek kayıp risklerini minimuma indirirsiniz.


Piyasada Bulunan Riskten Korunmayı Amaçlamak


İşlemlerinizde bulunan riski hiçbir zaman sıfıra indiremezsiniz. Ama risklerinizi azaltarak işlemlerinizde daha fazla güveni sağlayabilirsiniz. Riskinizi azaltmanız için bazı önlemler almalısınız. Bu önlemlerden biri yatırım araçları içerisinde bir portföy oluşturmanızdır. Elinizde bulunan teminatı tek bir yatırım aracı üzerinde değerlendirmek, riskiniz açısından doğru değildir. Bunun yerine belirlediğiniz birkaç yatırım aracı üzerinde analizleri kullanarak, teminatınızı dağıtmanız daha mantıklı olacaktır. Yaptığınız bu uygulamada riskinizi azaltmak amaçlanır. Tek bir yatırım aracı üzerindeki riski birçok araç üzerinde dağıtır ve daha güvenli işlemler yapmış olursunuz.

Önerilen İçerik: Borsa Riskleri Nelerdir?

Piyasa içerisinde bulunan limitli emir türlerini kullanmakta, işlemlerinizin risk kontrolünü sağlamanızı ve güvene almanıza yardımcı olur. İstediğiniz fiyatlardan alım – satım yapmanıza, kar – zarar noktaları belirlemenize yardımcı olan bu emir türlerini kullanarak, yaptığınız işlemlerde kazançlı çıkmanız ya da kendi belirlediğiniz zararla işlemden ayrılmanızı mümkün kılmaktadır. Bu durumda işlemlerinizde riskinizi kendi kontrolünüz altına alır ve kazanç sağlamanıza yardımcı olursunuz.

Sonuç olarak; bilinçli yatırımcı olmak, işlemlerinizde kazancınızın istikrarlı olmasını sağlayabilmektedir. Bu sebeple işlemlerinizde bilgileriniz ve deneyimlerinizi artırarak, stratejileriniz doğrultusunda kazançlarınızı yaratabilirsiniz. Pozisyonlarınızda yaptığınız takip sonucunda, risklerinizi de kontrol altına almanızı sağlayan seçenekleri kullanarak, başarılarınızın devamını getirebilirsiniz.

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder