28 Ocak 2016 Perşembe

Borsa Yatırımcısı Nasıl Olunur?

Her yerde karşınıza fazlasıyla çıkan bir piyasadır borsa. Konuşmalar arasında, televizyonlarda, gazetelerde, internet sitelerinde sürekli karşılaşırsınız. Hakkında iyi ya da kötü duyumlar almış olabilirsiniz. Bu duyumlar sizde merak uyandırabilir ve borsada nasıl yatırım yapılacağını merak edersiniz. Öncelikle borsa hakkında az bir bilgilendirme yaparak, nasıl yatırımcısı olabileceğinizi inceleyelim.

Tavsiye İçerik: Borsa Nedir?

Borsa riskli ve kurumsal bir yapıya sahiptir. İçerisinde yatırım yapabileceğiniz kıymetli evraklar, dövizler, emtialar mevcuttur. Bu çeşitlilik içerisinde işlemleriniz fiziki olmadan internet üzerinden gerçekleşir. İşlemlerinizde seanslar arasında aracı kurumlar tarafından gerçekleştirilir. Bu işlemleri gerçekleştirmek için yasal yaş zorunluluğu 18’dir. Piyasa içerisinde fiyatlar güncel ve sürekli dalgalanan bir yapıya sahiptir. Yatırımlardaki işlem mantığı da genel olarak, fiyatların düşükken alınması, yükseldiğinde satılmasıdır. Böyle işlemler gerçekleştirdiğinizde başarı yakalamış sayılırsınız. Genel hatlarıyla böyle bir yapıya sahip olan borsada nasıl yatırımcı olabileceğinize bakalım.

Borsa yatırımcısı değil, borsada bilinçli yatırımcı olmalısınız. Bu önemli bir durumdur. İşlemlerinizi körü körüne gerçekleştirmek, size üzücü sonuçlar verebilir. Bu nedenle bilinçli yatırımcı olmak önemlidir. Bunun için öncelikle piyasa hakkında eğitimler almalısınız. Piyasayı tanımanız ve nasıl işlem yapacağınızı bilmeniz gereklidir. Borsanın her ayrıntısını inceleyen eğitim seçeneklerinden faydalanarak piyasayı öğrenmiş olursunuz. Piyasa eğitimlerinizi gerçekleştirirken öğrenmeniz gereken diğer bir konuda, fiyatların ne olacağını yorumlayabilmek için analiz yöntemleridir.

Piyasalar içerisinde kullanılan temel ve teknik analiz yöntemlerinin eğitimlerini alarak etkin kullanmaya çalışmalısınız. Piyasada başarılı işlemler gerçekleştirmek, belli tecrübelerden de geçmektedir. Bu tecrübelerinizi edinebilmeniz içinde demo hesapları kullanabilirsiniz. Deneme hesaplarında gerçekleştireceğiniz borsa işlemlerinde analiz yöntemlerini kullanır ve kendinizi sınayabilirsiniz. Böylelikle piyasa için tecrübeler edinmiş olursunuz.


Borsada işlemlerinizi yapabilmeniz için aracı kullanmanız gereklidir. Kurumsal bir yapıya sahip olduğundan işlemlerinizi doğrudan piyasada gerçekleştiremezsiniz. Bu sebeple kendinize güvenli bir aracı kurum seçmelisiniz. Aracı kurumlar için seçenekler çok fazladır. Bu seçenekler arasında tercihlerinizi yaparken, önceliğiniz SPK denetimine tabi tutulmuş kurum olmasıdır. Sonrasında size sunduğu avantajlı seçeneklere bakabilirsiniz. Emirlerinizi piyasaya iletilmesi için aracı kuruma verdiğinizde, güvenle yapılacağı konusunda aklınızda bir soru işareti kalmamış olur.

Aracı kurumda açtığınız hesaba, işlemlerde bulunmayı planladığınız teminatınızı yatırmanız gereklidir. Teminatınızın ya da yatırımlarınızın aracı kurumda güvende olduğuna emin olabilirsiniz. Çünkü SPK; aracı kurumlara teminatların ve yatırımların Takasbank’ta saklanma zorunluluğu getirmiştir. Bu zorunluluk sayesinde de hem teminatlarınız hem de işlemleriniz güven içerisinde saklanır.

Şimdiye kadar sıraladığımız durumları gerçekleştirdiğinizde ve teminatınızı yatırdığınızda, piyasa içerisinde bulunan yatırım araçları üzerinde işlemlere başlamaya hazırsınızdır. Pozisyonlarınızı yaratmanız için kendinize bir grup yatırım aracı oluşturmanız, riskinizi azaltmanız için doğru bir adım olur. Yatırım aracı grubunuzu oluştururken de yatırım araçları hakkında fikir sahibi olmalısınız. Yatırım araçlarının araştırmalarını gerçekleştirmelisiniz. Araçlarınızda araştırmaları yaparken ileride değer kazanıp kazanamayacağı durumlarına bakmalısınız. Borsa neden düşer, neden yükselir konusu hakkında bilgi edinmek istiyorsanız tıklayın. Bu araştırmalarınızda analiz yöntemlerini etkin kullanırsanız ulaştığınız sonuçlar daha gerçeğe yakın olacaktır. Böylelikle işlemlerinizde başarıyı yakalayabilirsiniz. Yatırım araçlarına karar verdikten sonra bunlar üzerinde stratejiler planlayarak vade ayarlamalarını gerçekleştirmeniz gerekmektedir. Piyasa içerisinde işlemler özellikle yeni başlayan yatırımcıların gerçekleştirdiği işlemlerin, vade seçeneği uzun olmalıdır. Uzun vadede yapılan işlemlerin riski daha azdır. Kısa vadeli yatırımlar, piyasa içerisinde profesyonelleşmiş kişiler için önerilmektedir. Bu nedenle vade ayarlamalarınızı iyi yaparak pozisyonlarınızı o şekilde oluşturmalısınız.

Borsada işlemlerinizi ciddiyetle yapmanız ve her işleminize ayrı ayrı önem vermeniz gerekmektedir. Burada gerçekleştireceğiniz işlemleri ticaret olarak düşünmeniz ve sonucunda para kazanacağınız ya da kaybedeceğinizi unutmamalısınız. Böyle yaptığınız işlemlerde daha başarılı olabilirsiniz. İşlemleriniz için kendi stratejilerini belirlemeli ve başkalarının sözlerine bakmamalısınız. İşlem sonuçlarının her durumuna kendinizi ve psikolojinizi hazırlamalısınız. Piyasa içerisinde kazanabileceğiniz kadar kaybedebileceğinizi de unutmamalısınız.


İşlemlerinizi gerçekleştirdikten sonra bir diğer önemli olan konu takip başlatmalısınız. Pozisyonlarınızın etkilenebileceği durumlar üzerinde günlük olarak takiplerde bulunmalısınız. Takiplerde yatırım araçlarınızın özel olarak etkilenebileceği alanların yanında, genel ekonomik durumları, sosyal ve siyasal oluşumları araştırmanız önemlidir. Yani yatırımlar üzerinde fiyatların belirleyici unsuru olan arz ve talebin etkilenebileceği her durum takibinizde olmalıdır. Böylelikle oluşturmuş olduğunuz pozisyonları stratejileriniz doğrultusunda yön verebilirsiniz. Piyasa içerisinde bulunan emir türlerini de işlemlerinizde kullanırsanız eğer risklerinizi azaltabilirsiniz. İşlemleriniz üzerinde riski azaltmak ve takibini kolaylaştırmak emir türleri sayesinde gerçekleşir.

Toparlamak gerekirse; borsada işlem yapmak biraz emek isteyen ama gerekli emek verildiğinde de kazançlı işlemleri beraberinde getiren bir piyasadır. Borsada yatırımcı olarak bulunmak istiyorsanız piyasanın eğitimlerini tamamlayarak, yatırım araçları üzerinde analiz yöntemlerini kullanarak pozisyonlarınızı yaratmalısınız. Pozisyonlarınızda riski azaltacak seçenekleri de değerlendirerek, araştırmalarınızı ve takiplerinizi etkin yaptığınız sürece işlemlerde başarılı olabilirsiniz.

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder