28 Ocak 2016 Perşembe

Borsayı Etkileyen Makro Ekonomik Veriler Nelerdir?

Borsa içerisinde bulunan yatırım araçlarının fiyatları, arz ve talebin karşılaşmasıyla oluşmaktadır. Arz ve talep yani piyasa katılımcıları, bu fiyatların oluşmasını sağlarken araştırmalar yapar. Araştırmaları karşısında her katılımcının yorumu ve etkilenme durumu farklı olur. Bu düşünce ve yorumlarla piyasada işlem yapanlar, fiyatların oluşmasını sağlamaktadır. Katılımcıların etkilendiği böylelikle borsa fiyatlarının belirlendiği yani borsanın etkilendiği makro ekonomik veriler mevcuttur.

Önerilen İçerik: Borsa Neden Dalgalanır?

Makro ekonomik veriler temel analiz yönteminin araştırma konusuna girmektedir. Bu verileri bildiğinizde ve araştırmalarını gerçekleştirdiğinizde, temel analiz yöntemini kurmuş olursunuz. Ekonomide yaşanacak gelişmeler borsa fiyatlarında, sert iniş ve çıkışlara neden olabilir. Bu sebeple makro ekonomik verilerin araştırılması, fiyatlar üzerinde etkileme yönünün belirlenmesine yardımcı olabilmektedir.

Makro ekonomik veriler ülkede ve dünyada yaşanan gelişmeleri kapsar. Ülke içerisinde yaşanan finansal krizler, faiz oranları, merkez bankası beklentileri ve açıklamaları, siyasi otoriteler ve sosyal olaylar borsa piyasasını etkileyebilmektedir. Bu faktörlerde yaşanan gelişmeler piyasa içerisinde dalgalanmalara neden olur. Bu dalgalanmaların seyrinin hangi yönlerde olacağını, oluşan durumlara göre yorum yaparak karar verirsiniz. Piyasa içerisinde pozisyon açtığınız yatırım aracının fiyatı yüksekken, bu durumlardan birinde yaşanan gelişmeler, anlık düşüşüne neden olabilir. Bu nedenle bu olayların araştırılması ve takibi önemlidir.


Makro ekonomik veriler dediğimizde ulus kavramının yanında birde uluslararası düzeyde etkileşimler mevcuttur. Dünya ekonomilerine yön veren gelişmiş ülkelerin yaşadığı durumlarda, borsa piyasası üzerinde etki etmektedir. Gelişmiş ülkelerde aynı şekilde yaşanan siyasal ve sosyal durumlar, faiz oranı açıklamaları, enflasyon, savaşlar, merkez bankalarının beklentileri ve açıklamaları önem arz etmektedir. Özellikle FED politikalarının, açıklamalarının araştırmacısı ve takipçisi olmakta fayda vardır. ABD ekonomisinin yönelişi de borsa fiyatları üzerinde etkili olacaktır.

Ulus ve ulusal düzeyde yaşanan işsizlik, doğal afetler gibi durumlarda yatırım araçlarının fiyatlarını değiştirmektedir. Bunun yanında ülkeler arasındaki ticari ve sosyal ilişkiler önemlidir. Bu durumlarda yaşanan anlaşmazlıklar ya da anlaşmalar olumlu veya olumsuz olarak etkisini gösterebilmektedir. Dünya ilişkileri de bu yönden etkili olmaktadır. Bu ilişkilerin yaşadığı durumlar karşısında, piyasa katılımcıların etkilenme durumuna göre fiyatlar yön değiştirmektedir.

Ekonomiye etki eden her türlü olay ve durum, piyasalar üzerinde de etki yaratmaktadır. Ekonomiyi oluşturan faktörlere baktığımızda da; gayri safi milli hasıla, faiz oranları, dış ticaret dengesi, enflasyon, bütçe açıkları, döviz kurları gibi etmenlerde fiyatlar üzerindeki değişimlerin yaşanmasına neden olabilmektedir.


Bunun yanında yatırım araçlarında yaşanan durumlar, birbirlerini de etkileyebilmektedir. Bu sebeple diğer yatırım araçlarında yaşanan olumlu ya da olumsuz değişimler hakkında fikrinizin olması önemlidir. Bu değişimleri kendi yatırım aracınız üzerinden değerlendirmelisiniz. Örneğin dövizlerde yaşanan değişimler, hisse senedi fiyatlarını etkileyebilmektedir. Bu gibi durumları bilmeniz ve yatırım araçlarınız üzerinde yorumlarınıza katmanız gerekmektedir.

Sonuç olarak; borsa piyasası üzerinde yapacağınız yatırımlarınızda, makro ekonomik verilerin önemi oldukça yüksektir. İşlemlerinizde başarıyı gerçekleştirmek ve para kazanmak istiyorsanız, makro ekonomik verileri araştırmanız ve işlemleriniz hakkında yorumlarınıza eklemeniz gerekmektedir. Böylelikle temel analiz yöntemini kullanmış olursunuz. Teknik analiz yöntemi hakkında da eğitimler alarak, yatırım araçlarınızda kullanırsanız, işlemlerinizde daha sağlıklı pozisyonlar oluşturabilirsiniz. Bu sayede de çevrenizde duyduğunuz “borsada kaybettim diyenlerden” olmazsınız.

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder