20 Ocak 2016 Çarşamba

Küçük Yatırımcılar için Borsa Tavsiyeleri

Borsaya trilyonlarla giriş yapanlar kadar küçük miktardaki birikimlerini değerlendirmek için piyasaya adım atanlarla doludur. Büyük balığın küçük balığı yememesi içinse iyi bir borsa stratejisi ile hareket etmeniz şarttır. Bu konuda daha çok sermayesi az olanların canı daha çok yanar. Çünkü yüksek miktarda yatırım yapan kişiler belli deneyime sahiptir. Bu nedenle küçük yatırımcılar için borsa tavsiyelerinde bulunmak istiyorum:

Yatırımcıların amacı her zaman daha fazla kazanmaktır. Bu konuda dikkate alınmayan hususlar yüzünden zarar edilir. Özellikle borsa bilgisine sahip olmadan bir an önce para kazanma düşüncesi ile hareket edenler, yapmış oldukları alım - satımların neticesinde kayıpla karşılaşır. Bu duruma düşmemek için kesinlikle alt yapınızın tam olması gerekiyor. Aracı kurumlarının eğitimlerine veya internet üzerinden temel kısımları halletmeniz şarttır.

Borsa nedir, nasıl oynanır sorusunun cevabını temel olarak öğrenirken, bunun yanında pratik olarak da piyasaya alışmanız gerekir. Bu sayede alım - satım tekniklerinizi geliştirerek, kazanç getirecek stratejiler üretebilirsiniz. Bu kapsamda sanal borsa oyunları veya demo hesaplardan yararlanmanızı tavsiye ederim. Demo hesaplar, yatırımcıların gelişimi için oldukça faydalıdır. Tabii bundan yararlanıp yararlanamamak kişiye bağlıdır. İşlemlerinizi rastgele yaparsanız, tecrübe kazanmak yerine boşa vakit harcamış olursunuz. Borsa sabır işidir. Temkinli olmadığınız takdirde beklentilerinizi karşılamanızın oranı düşüktür.

Borsada para kazanmak istiyorsanız öncelikle piyasanın işleyişini çözmeniz gerekir. Borsadan nasıl para kazanılır, öğrenmek için buraya tıklayın. Alım - satım nasıl yapılıyor, gelecekte meydana gelen fiyat oluşumları doğru olarak nasıl tahmin ediliyor, piyasa takibi yaparken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir, temel ve teknik analiz yöntemleri nasıl kullanıyor, yorumlanıyor gibi birçok sorunun cevabını biliyor olmalısınız. Bunların dışında biliyorsunuz ki borsada para kazanmanın mantığı oldukça basittir. İleride değer kazanacak yatırım araçlarına bugünkü düşük değerlerinden yatırım yapılmalıdır. Fiyat arttığında, beklentiyi karşılayacak seviyeye yükseldiğinde ise satış yapılarak, istenen getiri elde edilir.

Başarılı yatırımcıların taktiklerine bakıldığında herkesle aynı yönde işlem yapmadıkları görülür. Bunun nedeni alım - satım politikalarının fiyatları etkilemesidir. Arz ve talebin birbirini karşılamaması sebebiyle yatırım araçlarının fiyatlarında anlık dalgalanmalar görülür. Çoğu kişi para kazanma hırsıyla küçük dalga hareketinden yararlanmak ister. Fakat borsada kısa vadede gerçekleştirilen işlemler büyük risk taşır. Tüm değişkenler kısa sürede kontrollü bir şekilde yönetilemediği için zarar edilir. Bu yüzden kesinlikle demo hesaplarında alıştırma yaparak, hangi zamanda hangi stratejileri uygulamanız gerektiğini anlamadan gerçek hesaba geçiş yapmamalısınız.

Borsa takibi doğru portföyü oluşturabilmek için önemli bir konudur. Çoğu kişi bunu önemsemez. Eskiden biliyorsunuz ki birkaç bilindik hisse senedini portföye ekle ve üç beş yıl unut derlerdi. Sakın böyle bir düşünceye kapılmayın. Hisse senedi seçimi yaparken dikkat etmeniz gereken kıstaslara göre hareket etmelisiniz. Bilhassa sektör ve şirket seçiminde karar kılarken, hisselerin ileride değer kazanıp kazanmayacağı göz önünde bulundurmalısınız. Bu nedenle de iyi bir piyasa takipçisi olarak, senedinizin performans ölçümünü yapmalısınız. Eğer yükseliş trendi sinyali alıyorsanız, alım yaparak avantajlı pozisyonu kaçırmamalısınız.

Borsada alım yapacağınızda işlem hacminizi parça parça arttırmalısınız. Yani, direkt elinizde olan parayla alım emri vermemelisiniz. Aynı şekilde satış yapacağınızda da bu konuya özen gösterebilirsiniz. Tabii bunun için fiyatın geri çekileceği, yükseleceği noktaları doğru bir şekilde yorumlamanız gerekiyor. Aksi halde düşüş beklerken yükselme yaşanırsa zararlı çıkarsınız. Bu yüzden borsa analizleri nelerdir, nasıl yorumlanır bilmelisiniz. Bunun için aracı kurumlarının eğitimlerinden ve uzmanların yapmış olduğu analizlerden faydalanmanızı tavsiye ederim. Böylece günü geldiğinde, sahip olduğunuz tecrübe sayesinde doğru fiyat tahminlerinde bulunarak, başarılı yatırımcılar gibi yüksek kazanç elde edebilirsiniz.

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder