1 Ekim 2015 Perşembe

Borsa Öğrenmek İsteyenlere Tavsiyeler

Borsada güvenli bir şekilde yatırım yaparak birikimlerinizi değerlendirebilirsiniz. Oldukça kazançlı olduğunu; ama para kazanmak için dikkat etmeniz gereken bazı noktalar olduğunu söylemekte yarar var. Özellikle borsayı tam anlamıyla tanımanız ve meydana gelen hareketleri kolaylıkla okuyabilmeniz gerekiyor. Kendi stratejilerinizle işlem yapmalı ve dengeli bir portföy oluşturarak istikrarlı bir şekilde yatırımlarınızı gerçekleştirmelisiniz.

Hisse senetleri, borsa endeksleri, emtialar ve türev araçlar gibi birçok farklı enstrümanla işlem yapabileceğiniz borsada başarılı olmak için önce eğitim almalısınız. Şimdi sizlerle borsa öğrenmek isteyenler için tavsiyeler paylaşacağım:

Teoride Borsa 


Atacağınız ilk adım borsa nedir öğrenmek olmalıdır. En temel bilgi olarak borsanın anlamını öğrenmek işinizi oldukça kolaylaştıracaktır. Tanımın mantığını anlamak ve piyasada neler yapıldığı hakkında da bilgi verecektir. Tanım şu şekildedir; ticarete konu olan malların ve kıymetli evrakların bir aracı kurum vasıtasıyla alınıp satıldığı kurumsal piyasalara borsa denmektedir.

Borsa tanımını öğrendikten sonra bilmediğiniz ve size yabancı gelen kelimeleri araştırmalısınız. Piyasanın mantığını ve işleyişini tam anlamıyla öğrenmelisiniz. Bu anlamda borsa kitapları işinizi oldukça kolaylaştıracaktır. Piyasanın yapısını, ilgili terimleri, dikkat etmeniz gerekenleri, borsa emirleri, yatırım araçlarını ve bilmeniz gereken tüm ayrıntıları kitaplardan öğrenebilirsiniz. Özellikle alım – satım işlemlerinin mantığını kavramak için çaba göstermelisiniz.

Yatırım Araçlarını İnceleyin 


Borsada işlem yapabileceğiniz yatırım araçlarını da öğrenmelisiniz. Bu yatırım araçlarının nasıl işlem gördüğünü, fiyatlarının nelerden etkilendiğini, portföydeki özelliklerini bilmelisiniz. Hisse senetleri, emtialar, borsa endeksleri, türev araçlar gibi birçok farklı enstrüman bulunmaktadır. Bunların birbirinden farklı özellikleri vardır. Ayrıca birbiri ile ters ilişki içinde olanlar da bulunmaktadır. Örneğin hisse senedi ile altın fiyatlarının birbirine ters orantılı olduğu bilinmektedir. Bu nedenle yatırım araçları hakkında da detaylı bilgi edinmeniz de fayda vardır.

Piyasaları Nasıl Takip Edeceğinizi Öğrenin 


Borsada yatırım yaparken dikkat etmeniz gereken en önemli nokta, piyasa takibidir. İlgilendiğiniz piyasanın yanı sıra küresel piyasalarda meydana gelen değişikliklere de hakim olmanız gerekiyor. Bunun nedenini bir örnekle açıklayabiliriz. Borsa İstanbul, Avrupa ve ABD piyasalarında meydana gelen değişikliklerden etkilenmektedir. İşte bu noktada piyasa takibini etkili bir şekilde nasıl yapacağınızı bilirseniz, panik yaşamadan kontrollü bir şekilde işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz.

Piyasa takibinde dikkat edilmesi gereken en önemli noktalardan birisi yatırım araçlarının hangi faktörlerden etkilendiğini bilmenizdir. Örneğin hisse senedi fiyatları nelerden etkilenir bilmezseniz, gelecek fiyat hareketleri hakkında herhangi bir bilgiye sahip olamazsınız.

Teknik ve Temel Analizleri Öğrenin 


Teknik ve temel analizler, bir yatırım aracının gelecek fiyat değişiklikleri hakkında bilgiye sahip olmak için oldukça gereklidir. Temel analizlerle piyasalarda meydana gelen değişiklikleri yorumlarken, teknik analizlerle yatırım aracına ait fiyat grafiklerini incelersiniz. Teknik analizler sayesinde kendinize uygun alım – satım noktaları belirler ve destek – direnç noktalarını öğrenebilirsiniz. Fiyatların trendini öğrenmek için de teknik analizler oldukça gereklidir.

Borsa kitaplarından teorik olarak analizleri öğrenebilirsiniz. Eğitim videoları sayesinde analizlerin nasıl uygulandığını örneklerle daha iyi anlarsınız. Aynı zaten sanal parayla işlem yapılan demo hesaplar sayesinde de kendiniz analizlerin nasıl uygulandığı konusunda deneyim kazanabilirsiniz.

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder