23 Ekim 2015 Cuma

Borsa Deneyimi Nasıl Kazanılır?

Borsa dendiği zaman insanların aklına çok büyük paraların döndüğü, ticarete konu olan araçların alınıp satıldığı yer gelir. Başarılı olanlar kadar başarısız olan tüm birikimini piyasaya kaptıranlarda fazla sayıdadır. Yapılan araştırmalara göre kayıpla karşılaşmanın ana nedenleri borsa hakkında bilgi ve deneyim yetersizliğidir. Çoğu kişi hayallere kapılıp, sırf sadece kazanç elde ediliyor diye piyasaya giriş yaptığı ve riskleri engellemeyi bilmediği için işlemlerin sonucu hüsranla sonuçlanmaktadır.



Borsaya giriş yapmadan önce hangi araca yatırım yapacağınızı belirlemeniz gerekir. Hisse senetleri, tahviller, bonolar, emtialar, endeksler, yatırım fonları ve dövizler piyasada işlem gören enstrümanlardır. Çok fazla çeşide sahiptirler. Borsada başarılı olmak isteniyorsa yatırım araçlarını tanıyın, fiyat oluşumlarını tahmin edebileceğiniz size yakın gelen enstrümana yatırım yapın. Aynı zamanda fiyatlarına etki eden faktörleri bilin Böylece bilgi birikimlerinin yanına tecrübe eklendikçe zamanla daha başarılı sonuçlar elde edilir. Bunun için borsa nedir, nasıl oynanır, mantığını çözmüş olmanız gerekir.

Şimdi, borsa deneyimi nasıl kazanılır konusunda tavsiyelerde bulunmak istiyorum: 

Sanal Hesap Oluşturun!

Borsada deneyim kazanmanız için gerçek hesabı kullanmayın. Tecrübe kazanayım derken yatırmış olduğunuz tüm paranızı kaybedebilirsiniz. Bu nedenle borsayı en hızlı öğrenmenin yolu sanal hesaplardır. Gerçek hesabın aynısı olan hesaplarda alım - satım işlemleri gerçek olmayan parayla yapılır. Borsada alım - satım teknikleri nelerdir, öğrenmek için burayı tıklayın. Borsa aracı kurumlarının internet sayfasından demo hesapları ücretli veya ücretsiz olarak bilgisayarınıza, tabletinize, telefonunuza indirebilirsiniz. Bilgi ve deneyim kazanana kadar verdiğiniz paranın hiç bir önemi yoktur. Temeliniz ne kadar sağlam olursa, ileride kazanacağınız miktarlar büyük olur.


Hesabı Kurcalayın!

Deneme hesaplarının içinde sanal para yüklü olduğu için cebinizden tek kuruş çıkmadan tecrübelerinizi arttırabilirsiniz. Bunun için tüm işlemlerinizi ciddiyetle yapmalı ve hesapların içinde yer alan analiz teknikleri nasıl uygulanır öğrenmelisiniz. Borsada işlem gören enstrümanların ileri tarihteki fiyat oluşumlarının yönü tahmin edilebilmesi için temel ve teknik olmak üzere iki tane analiz yöntemleri bulunur.

Temel analizler daha çok piyasada gerçekleşen olayların takibini yaparak, enstrümanlara ne yönlü etkiliyor belirler. Teknik analizler ise fiyat - zaman grafikleri yardımıyla enstrümanların belli bir zaman dilimi içerisinde alabileceği en yüksek ve düşük fiyat seviyelerini tespit eder. İki analizin sonucuna göre beraber kıyaslanarak, yatırım yapılması konusunda alınan sinyallere göre hareket edilir. Bu yüzden analizlerin nasıl yorumlanması gerektiğini öğrenmelisiniz. 

Kâr - Zararınızı Belirleyin!

Borsada prensipli olarak ilerleyin, yapacağınız işlemlere sınırlama getirin. En önemlisi alım - satım yapacağınızda kâr ve zarar miktarınızı önceden belirleyin. Yatırımcılar arasında en sık yapılan hatalar, işlemin gidişatına göre karar vermektir. Fakat biliyorsunuz ki kimse kârda/zararda giden pozisyonunu kapatmaya kıyamaz. Fiyatların yükseleceği umuduyla daha fazla kazanma hırsıyla biraz daha bekler. Fiyatlar esnek olduğu için geri çekilme veya kırılma yaşanabilir. Bu durumda belirlenen seviyelere gelindiğinde işleminizi kapatmazsanız, daha fazla zararla karşılaşabilirsiniz.

Strateji Oluşturun!

Gerçek hesaba geçmeden önce kesinlikle iyi stratejilere ihtiyacınız vardır. Doğru bir strateji hedefinize kolayca ulaşmanızı sağlar. Bu nedenle bol bol alıştırma yapmalısınız aynı zamanda demo hesaplarda yaptığınız hataları sevin. Yapılan hatalar telafi edildiği sürece başarıya bir adım daha yakınlaşılır. Böylece nelere dikkat edilmesi gerektiği konusunu uygulamalı olarak tecrübe kazandığınız için tüm hepsine dikkat ederek, strateji oluşturabilirsiniz. 


Küçük Notlar Alın!

Önemli gördüğünüz olayları, yaptığınız yanlışları not alın. Hatta yatırımcı günlüğü tutmanız hiç de fena olmayacaktır. Bu sayede geçmişe dönüp baktığınızda yol kat edip edemediğinizi anlayabilirsiniz. Bilgi ve deneyim konusunda kendinizden tam manasıyla emin olmadan gerçek hesaba geçmeyin. Pes etmeyin. Çünkü biliyorsunuz ki bu devirde ''ekmek aslanın ağzında değil, kuyruğuna kadar gelmiştir''. Başarılı yatırımcılar gibi bilgi ve tecrübelerinizi arttırarak, bedenen yorulmadan birikimlerinizi borsa aracılığıyla değerlendirebilirsiniz.

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder