26 Ekim 2015 Pazartesi

Borsa Yatırımcısı Neden Para Kazanamaz?

Borsa kelimesi herkesin kulağına aşinadır. Gerek haberler gerekse çevremizden sıklıkla piyasada başarılı veya başarısız olan yatırımcılardan söz edilmektedir. Genellikle beynimiz hep kötü olayları zihnimizde tuttuğu için borsaya girip girmeme konusunda çekincelerimiz vardır. Buna kesinlikle başarısız yatırımcıların varlığı sebep olmaktadır.

Borsa piyasasında başarısız olmak için en temel sebepler bilgi ve deneyim eksikliği olarak nitelendirilir. Herhangi birisinin tam olması pek de bir şey ifade etmemektedir. Çünkü birinin eksikliği risklerin kontrol altına alınamamasına neden olur. Borsalarda işlem gören yatırım araçlarının fiyatları birden fazla değişkene bağlı olarak değişmektedir. Bu nedenle her değişkeni bilmeli, takip etmelisiniz. Böylece nelere dikkat etmeniz gerektiğini kolayca anlayabilirsiniz.

Bugün borsa yatırımcısı neden para kazanamaz konusu üzerinde durmak istiyorum. Öncelikle her insan para kazanmak için borsaya girer. Fakat sadece para kazanma ümidiyle işlem yapmak doğru değildir. Borsa nedir, nasıl oynanır bilmek gerekir. Başarılı sonuçlar elde etmek için aracı kurumlarının eğitimlerinden faydalanmanızı önerebilirim. Finans uzmanlarının hazırlamış olduğu kitaplar ve videolar en ince ayrıntısına kadar basit örneklerle piyasayı ele almaktadır. Uzmanların 
anlatımlarıyla borsanın mantığını kolaylıkla anlayabilirsiniz.


Strateji Geliştirmemek


Yatırımcılar para kazanmak adına kendi stratejilerini geliştirmek yerine başarılı yatırımcıların yöntemlerini uygulamaya çalışırlar. Bu nedenle de çoğunlukla başarısız olurlar. Çünkü herkesin bakış açısı farklıdır. Bu nedenle en doğru olan kendi sisteminizi kurmanızdır. Yoksa borsadan umduğunuz kazançları elde etmeniz kolay olmayacaktır. İyi bir strateji başarılı olmanıza yardımcı olacaktır. Bu konuda demo hesaplar aracılığıyla kendi sisteminizi geliştirmenizi öneririm.

Kısa Vadede İşlem Yapmak


Borsada kısa vadede işlem yapmak oldukça risklidir. Bunun nedeni piyasanın manipülasyon ve 
spekülasyona maruz kalmasıdır. Bu nedenle risk yönetimi yapmak için iyi bir borsa eğitimine ve deneyimine sahip olmanız gerekir. Ayrıca yapılan araştırmalara göre kısa vadede anlık fiyat hareketlerinden çok fazla kâr edilememektedir. Çünkü araçların değerleri uzun vadede yükselmektedir. Biliyorsunuz ki borsada düşük fiyattan alım yüksek fiyattan satış yapıldığı takdirde kazanç sağlanmaktadır.

Aceleci Davranmak


Borsada acele karar almak yapılan en büyük hatadır. Yatırım araçlarının piyasa takibini ve analizini yapmadan sağdan soldan duyuma göre hareket etmek çoğu zaman kayıpla karşılaşılmasına neden olur. Bu yüzden sabırlı olmanızda ve emin adımlarla yürümenizde fayda var. Böylelikle zaman geçtikçe ve kendinizi geliştirdikçe istediğiniz kazançlar elde edebilirsiniz.

Piyasa Takibi ve Fiyat Analizlerini Önemsememek


Borsada bilgi ve deneyim konusu içine piyasa takibi, fiyat analizleri de girmektedir. Başarılı bir borsacı sürekli olarak yatırım araçlarının fiyat hareketlerini takip etmeli ve analizini yapmalıdır. Bu sayede avantajlı fırsatlar değerlendirilir. Borsada her zaman fırsat vardır. Önemli olan bunu öngörebilmektir. Bu yüzden deneyimli olmanız gerekir. Bu sayede fiyatlara olan bakış açınız gelişecektir.


Piyasada yatırım araçlarının ileri tarihte alması beklenen en yüksek ve düşük fiyat seviyelerini 
belirlemeniz analiz yöntemleriyle mümkündür. Temel ve teknik olmak üzere iki farklı metot kullanılır. Temel analizler piyasa takibi yaparak, araçların fiyatlarının neden değiştiğinin araştırmasını yapar. Teknik analizlerde araçların geçmiş fiyat hareketlerini izleyerek, belirlenen vade aralığında trendin ne yönde ilerleyeceğini tespit eder. Böylelikle uygun görülen seviyelerden alım - satım yapılır.


Deneyim Sahibi Olmamak


Borsa deneyimlerinizi arttırdığınız takdirde risk oluşumlarını kolayca öngörebilirsiniz. Dikkat etmeniz gereken püf noktaları tecrübeleriniz sayesinde anlayabilirsiniz. Bu yüzden gerçek hesapta kayıpla karşılaşmamanız adına sanal hesaplar geliştirilmiştir. Bu hesaplar gerçek olmayan para üzerinden yönetilir. Böylece kendi paranızı riske atmadan profesyoneller gibi tecrübe sahibi olabilirsiniz. Böylelikle gerçek hesaba geçtiğinizde zorlanmadan kâr getirecek portföy oluşturabilir, kazandığınız paralarla geleceğinize yatırım yapabilirsiniz.

Portföy Oluşturamamak


Borsada kazanç elde etmenizi sağlayan yatırım araçlarıdır. Bunun için gelecekte değer kazanacak araçlardan portföyünüzü oluşturmalısınız. Bu yüzden piyasada işlem gören yatırım araçlarının özelliklerini ve fiyatlarına etki eden faktörlerini bilmelisiniz. Dikkat etmeniz gereken arz ve talep faktörleridir. Çünkü fiyatlar arz ve talebe bağlı olarak değişir. En büyük etki ise ekonomidir. Güçlü ekonomiye sahip olan ülkelerin para birimleri değerlenir, yatırımcıların alım gücü artar. Talep artacağı için araçların değeri de yükselecektir. Bu gibi olayların yorumunu yapabilmek için piyasayı takip etmek gerekir.

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder