17 Mart 2016 Perşembe

Borsada Altın Yatırımı Nasıl Yapılır?

Günümüzde fiziki altın yatırımları genel olarak terk edilmiştir. Fiziki altın alım ve satımların yerine, işlemler online piyasalarda yapılmaya başlanmıştır. Kuyumcuların altın ticareti konusunda sunduğu çeşitliliğe en yakın online yatırım piyasası da borsadır. Borsada yapılan işlemlerin mantığı ise kuyumcularla aynıdır. Altın alışınızı düşük fiyattan yaparsınız ve yükseldiğinde de satarsınız. Fakat borsanın avantajları, kuyumculara göre daha fazladır. Aynı zamanda dezavantajları da vardır. Bu durumda borsanın avantajları ve dezavantajları hakkında bilgi edinmeniz önemlidir. Avantajlarının en başında, işlemlerin internet üzerinde bulunan hesaplardan yapılması gelir. Bu sayede işlemlerinizi anlık fiyatlar üzerinden değerlendirerek, daha kazançlı işlemler yaparsınız.

Borsa internet üzerinde yapılan işlem avantajının yanında, fiyatlar konusunda da kuyumculardan bir adım öne geçmiştir. Kuyumcular arası yaşanan fiyat farklılıkları, artı maliyetler yansıtılması, güvenlik gibi sorunlar borsada karşınıza çıkmaz. Çünkü borsada internet üzerinden işlemler gerçekleşir ve altın fiyatlarını belirleyen ise piyasanın arz ve talebidir. Böylelikle işlem yapılan fiyatlar anlık olarak değişir ve daha doğru sonuçları verir. Siz de güvenli limanın anlık fiyat değişimlerinden yararlanarak yüksek kazançlar elde edebilirsiniz. Bunun için öncelikle yapmanız gereken borsada işlem gerçekleştirmeniz için hesap açmaktır.


Altın Yatırımını Borsada Yapmak için Hesap Açmak


Borsada işlemlerinizi yapmak için aracılık hizmeti veren kurumlara ihtiyacınız vardır. Güvenli bir kurum seçimi yaparsınız ve orada hesap açtırırsınız. Hesabınıza altın yatırımı yapmak istediğiniz teminatınızı yatırır ve işlemlere başlarsınız. Öncelikle hesap açacağınız kurumun seçiminde dikkat etmeniz gereken bazı durumlar vardır. Dikkat etmeniz gereken ilk durum güvenli olmasıdır. Ülkemizde aracı kurumların güvenli olduğuna, SPK sayesinde karar verebilirsiniz. SPK sitesinde de listelenen güvenli kurumlar, denetimden geçmiş ve sertifikalar verilmiştir. Altın işlemlerinizi bu tür aracı kurumlarda yapmanız önemlidir. "Borsada aracı kurum olmadan işlem yapılır mı" diye sorguluyor olabilirsiniz. Fakat bu durum imkansızdır.

Güvenli aracı kurumlar arasından seçim yaparken de size sunduğu çeşitli fırsatları değerlendirebilirsiniz. Örneğin; işlemlerinizi borsada yaparken pozisyon başına ödediğiniz komisyonların düşüklüğüne, hesaba para yatırma - çekme hızına, size özel sunduğu fırsatlara bakabilirsiniz. Bu koşullar çerçevesinde size en uygun olan aracı kurum seçimini gerçekleştirdikten sonra başvuru yaparsınız. Sonra hesabınız açılır ve teminatınızı yatırırsınız. Teminatlarınız aracı kurumların zorunluluğu olarak Takasbank bünyesinde saklanır. Bunlar ele alındığında kurum bünyesinde her açıdan güvenliğiniz sağlanır.


Altın Yatırımı için Borsada Kullanılacak Seçenekler


Online platformlar üzerinden yapacağınız işlemlerde, hem aracı kurumların hem de borsanın size sunduğu farklı seçenekler vardır. Öncelikle altın yatırımınızı yapmak için borsa bilgisine sahip olmalısınız. Eğer borsa nedir, nasıl işlemler yapılır şeklinde bilginiz yoksa mutlaka eğitim alın. Eğitimlerinizi de aracı kurumlar ile rahatlıkla gerçekleştirebilirsiniz. Eğitim videoları, kitaplar, seminerler gibi seçenekleri size sunabilmektedir. Ayrıca deneyim edinebilmeniz için de demo hesap uygulaması vardır. Eğitimlerinizi tamamladıktan ve deneyimlerinizi oluşturduktan sonra altın işlemlerinizde diğer seçenekleri kullanabilirsiniz.

Emtiaların bir kolu olan altın, işlem hacmi ve tercih edilebilirliği yüksek olduğu için kendi borsasını oluşturmuştur. Altın borsası adı altında yapılan işlemlerde, kullanabileceğiniz seçeneklerden öncelikle platformun sağladığı seçeneğe odaklanalım. Borsada işlemlerinizi gerçekleştirirken riskler nelerdir ve nasıl korunmak gerekir bilmelisiniz. Çünkü altın borsası riskli bir yapıya sahiptir. Risklerden korunmanız için platform size emir türlerini sunmuştur. Platformda bulunan borsa emir türlerini öğrenerek, altın işlemlerinizde kullanmanız gereklidir. Böylelikle fiyatların oluşturacağı risklerden, işleminizi koruyabilirsiniz.

Borsanın altın işlemleri için sunduğu seçenek ise vadeli sözleşmelerdir. Vadeli işlem nedir, nasıl yapılır öğrenerek, sözleşmeler ile ileriye dönük işlemler yapılır. Emir türlerini kullanmanızdaki amaç ile aynı olan vadeli sözleşmeler de fiyat riskinden korunmayı amaçlar. Altın işlemlerinizi ileride oluşmasını beklediğiniz fiyat üzerine bugünden yaparsınız. Böylelikle fiyatların düşmesine karşın önlem almış olursunuz. Bu tür seçenekler ile borsada altın yatırımları daha avantajlı olarak değerlendirilir.


Altın Yatırımı Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler


Borsada altın yatırımı yapmaya karar verdiğinizde öncelikle altının türünü seçmelisiniz. Kuyumculardaki gibi altın seçeneklerinin çeşitli olması, altın yatırımı yapmak isteyen her kişinin kendine uygun olanı seçebilmesini sağlar. Bu seçenekler ise; çeyrek, yarım, tam, Cumhuriyet, Reşat, ziynet, beşi bir yerde, tel bilezik, 24, 22, 18, 14 ayar altın, ons altın ve külçe altın şeklindedir. Bu çeşitlilikte her yatırımcı teminatının boyutuna göre seçim yapabilir. Altın seçenekleri arasından seçiminizi yaptıktan sonra etkilendiği alanları incelemelisiniz.

Yatırımlarınızda işlemlerden kazanç sağlamak istiyorsanız, fiyatların değişim nedenleri hakkında bilginiz olmalıdır. Bunun için de altın fiyatları ve borsa nelerden etkilenir araştırmalısınız. Araştırdığınız veriler üzerinden analizleri kullanarak, oluşacak fiyatlar hakkında fikir sahibi olursunuz. Altın işlemlerinizi yaparken; borsayı tam bildiğinizde, araştırmalarınızı yaparak fiyatlar konusunda fikir sahibi olduğunuzda ve riskler için gerekli önlemleri aldığınızda kazançlarınızı üst seviyelere taşırsınız.

Risklerin azaltılması ise emir türlerinin yanında, borsada portföy oluşturmak ile mümkündür. Altın çeşitleri içerisinden ya da borsada işlem gören farklı yatırım araçları ile kendinize bir yatırım grubu oluşturursunuz. Böylelikle borsa risklerinizi azaltmış olursunuz ve işlemlerinizi daha güvenli yapabilirsiniz. Fakat risklerle başa çıkabilmenizin en güzel yardımcısı analiz yöntemleridir. Doğru uyguladığınız analizler ile doğru sonuçlara ulaşırsınız.

Son olarak borsa işlemlerinizde ciddiyete dikkat etmelisiniz. Altın yatırımınızı yaparken her konuya ayrı ayrı önem vermeli ve işlemleriniz üzerinde stratejik planlamalar yapmalısınız. Bu durum altın yatırımınızın yol göstericisi olur ve ani fiyat değişimleri karşısında paniklemenize engel olur. Çünkü önceden böyle bir durum için kendinizi hazırlamış olursunuz ve ne yapmanız gerektiğine doğru karar vererek altın işleminizin başarısını artırırsınız.

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder