19 Aralık 2017 Salı

Borsada Tüyo Alarak Hareket Etmek Ne Kadar Doğru?

Borsa birçok kişi için etraftan duyulacak haberlerle alım – satım yapılacak ve para kazanılacak bir yerdir. Peki, bu ne kadar doğru? Biraz düşündüğünüz zaman, bunun pek mantıklı olmadığını anlayabilirsiniz. Çünkü dünyada sayılı borsa zengini var ve eğer bu kadar basit olsaydı herkes bu işe yönelirdi. Ama gördüğümüz gibi birçok kişi borsada nasıl kaybettiğiyle ilgili isyan yazıları yayınlıyor. Demek ki bir yerlerde yanlış düşünülüyor!

Birçok kişinin borsa hakkında yanılmasının nedeni tüyo alarak hareket etmeyi düşünmesidir. Etrafında veya internet camiasında tanıdığı bir kişinin izlediği bir yolu, benimseyip ona göre işlem yapan kişiler var. "Nasıl olsa o kişi kazanıyor, ben de aynı şekilde hareket eder ve kazanırım" diye düşünüyor. İşte bu borsada yaşanan kayıpların ve hatta batışların en büyük nedenidir. Yani borsada tüyo alarak hareket etmek istiyorsanız baştan batmayı kabul etmişsiniz demektir.

Borsada tüyo nereden alınır sorularıyla sıklıkla karşılaşıyorum. Hatta benden "şu hisseyi alayım mı, kazanır mıyım," tarzında tavsiyeler istedikleri oluyor. Bunun ne kadar yanlış olduğunu ise her seferinde söylüyorum. Yine de bu arayış hiçbir zaman sonlanmayacaktır. Borsada hangi kağıdı almalıyım sorusunu cevapladığım yazıma da göz atmanızı öneririm.

Para kazanma hırsıyla borsaya girip, birkaç tüyo alıp yatırım yapmayı planlayan birçok kişi bulunuyor. Alacağınız tüyoların size kazanç getirmeyeceğini öğrenmelisiniz. Üstelik para kazanmanın söz konusu olduğu bir ortamda, kimse kimseye tüyo vermeyecektir. Verse bile bu kazanmanızı sağlamayacaktır. Ya dolandırılacaksınız ya da bir şeyleri yanlış yapıp kaybedeceksiniz.

Forumlarda, sosyal medya gruplarında borsa için tüyo yayınlayan kişiler bulunuyor. Ama bunların ne kadar büyük dolandırıcı oldukları, bir süre önce ortaya çıktı. Bu kişilere kesinlikle itibar etmemeli ve tamamen kendi bilgilerinizle işlem yapmalısınız. Eğer borsada nasıl hareket etmeniz gerektiğini bilmediğiniz için tüyo arayışına giriyorsanız bu yolu seçmek yerine bilgi edinme yolunu seçmelisiniz. Emin olun bu şekilde hareket ettiğiniz zaman çok daha iyi sonuçlar elde edeceksiniz. Ayrıca iyi bir borsacı olmak, bunu gerektirir.

Peki, nelere dikkat edeceksiniz? Tüyo arayışına girmek yerine neler yapacaksınız?

Ülkemiz borsasının işlem hacminin düşük olmasından dolayı kolaylıkla manipülasyon ve spekülasyon yapılmaktadır. Bu da en iyi borsacıların takip ettiği forum siteleri üzerinden yapılır. Çünkü başarılı olmak isteyen herkes borsayı öğrenmek yerine taktik aramaya başlar. Bu da spekülatif amaçlı işlem yapanların işine gelir. ''Şu şirketin hisse senedini alın, değer kazanacak'' gibi söylemlerde bulunarak amaçları talepleri arttırarak fiyatların yükselmesini sağlamaktır. Böylece ellerinde olan hissenin değer kazanmasını sağlarlar. Fiyat seviyesi beklentilerini karşıladığı anda satış yaparak, kâr elde ederler. Bu duruma dikkat etmeniz başkalarına güvenmemeniz gerekir.

Borsada alım - satım yapmaya başlamadan önce yatırımcı kişiliğinizi tanımanız önemlidir. Bunun nedeni çoğu kişinin yatırım yaparken hırslarına yenik düşmesidir. Herkes piyasaya para kazanmak için girmiştir. Bu nedenle kimse kayıpla karşılaşacağını düşünmez. Bu düşülen en büyük hatadır. Bu yüzden borsa nedir bilmeli ve daha sonra borsa nasıl oynanır deneyim etmelisiniz.

Oyunu kuralına göre oynadığınızda her zaman kazanan tarafta yer alırsınız. Bunun için aracı kurumlarının internet üzerinden sunmuş olduğu eğitim olanaklarından yararlanmanızı öneririz. Böylece püf noktalara sahip olarak beklentinin karşılanabileceği fiyat seviyelerinden alım - satım yapabilirsiniz.

Dikkat edilmesi gereken diğer unsurlardan bir tanesi de borsalarda uzun vadede yüksek kazançlar elde edildiğidir. Bu yüzden borç veya kısa vadede ihtiyaç duyacağınız paralarla piyasaya girmemelisiniz. Çünkü tam da kâr edeceğiniz zaman işleminizi sonlandırmak durumunda kalabilirsiniz. Borsada yatırım araçlarının fiyat seviyeleri birden fazla değişkenden dolayı aniden düşüş yükseliş yaşadığı için risklidir. Başarılı olmak için bu durumların kontrolünün yapılıyor olması gerekir. Bu konuda deneme hesaplar yatırımcıların bilinçlenmesini sağlar.

Deneme hesapları sanal para üzerinden oynanır. Gerçek hesapta yapılabilecek tüm işlemler demo hesaplarda yapılabilmektedir. Bu sayede birikimler riske atılmadan kolaylıkla tecrübe sahibi olunur. Özellikle uzmanların hazırlamış olduğu videolardaki alıştırmaları birebir uygulamanızı öneririz. Böylelikle kendinizi geliştirebilir, nelere dikkat etmeniz gerektiğini anlayabilirsiniz. Bunun için tecrübe kazanma sürecinizi kısa tutmayın. Hesabınızdaki sanal para bitene kadar deneyim kazanmaya devam edin. Böylece artan tecrübeleriniz, bilgi birikimleriniz sayesinde istediğiniz kazançları elde edebilirsiniz.

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder