26 Ağustos 2015 Çarşamba

Borsada Yatırım Yapmanın Kuralları Nelerdir?

Birikimlerinizi borsada değerlendirmek istiyorsanız, uymanız ve bilmeniz gereken bazı kurallar vardır. Bu kuralları uyguladığınız zaman başarılı bir borsacı olur ve para kazanmak için en yolları bulmuş olursunuz. Borsada yatırım yapmanın kuralları, aslında birikimlerinizi en doğru şekilde değerlendirebilmeniz içindir. Bilinçli ve başarılı bir borsacı olabilmeniz için bu kuralları göz önünde bulunmanız gerekiyor.

Borsada ilk defa yatırım yapacak olan veya borsaya giriş yapmasına rağmen henüz başarılı olmamış yatırımcılar için bu yazıyı hazırlamak istedim. Yazımda borsada başarılı olabilmeniz için uymanız gereken başlıca kurallara değineceğim. Bunu yaparken de, borsa hakkında temel bilgilerden de bahsedeceğiz. İşte borsada yatırım yapmanın kuralları sizlerle…

Borsayı Tanıyın 


Birikimlerinizi borsada değerlendirecekseniz, her şeyden önce piyasayı tanımalısınız. Borsa nedir, işlemler nasıl yapılır, ne alınır – satılır gibi temel konuları bilmeniz gerekiyor. Borsa hakkında detaylı bilgi sahibi olmalısınız ki, kazanç elde edesiniz. Bunun için ücretsiz de bulabileceğiniz borsa eğitimleri almalısınız. Eğitimlerde en temel bilgilerden, ileri düzey bilgilere kadar geniş bir kapsam göreceksiniz. Bu sayede de piyasanın ne olup, olmadığını öğrenmiş olacaksınız.


Şirketleri Tanıyın 


Borsada şirketlerin hisse senedi ve tahvillerine yatırım yaparsınız. Bu nedenle de şirketleri tanımalısınız. Bir hisse senedi veya şirket tahvili hakkında bilgi sahibi olmak, kazançlı bir yatırıma dönüştürmek için ait oldukları sektör ve şirketler hakkında bilgi sahibi olmanız gerekiyor. Bilançolarını okumayı öğrenmeli, performansları hakkında yorum yapabilmelisiniz. Bu nedenle sektör ve şirketleri tanımak, borsanın önemli kurallarından birisidir.

Piyasa Takibi İşini Çözün 


Borsada piyasa takibi konusunda yatırımcıların sorumsuz veya önemsiz davranması, kazançlarını doğrudan etkiler. Çünkü borsada fiyatların dalgalanmaları üzerine alım – satım yaparsınız. Bu dalgalanmaları önceden görebilmek ve tahmin edebilmek için de piyasa takibi yapmanız gerekmektedir. Günümüzde piyasa takibini mobil cihazlarınızdan kolayca yapabiliyorsunuz ve indireceğiniz uygulamalar sayesinde de kolayca piyasaları izleyebiliyorsunuz.

Teminat Miktarını Ayarlayın


Borsaya yatıracağınız ve pozisyon oluştururken kullanacağınız teminat miktarı da çok önemlidir. Tecrübeniz azken küçük adımlarla ilerlemeli, tüm paranızı tek bir yatırım aracına yatırmamalısınız. Borsaya kaç parayla başlanır sorusu en çok merak edilen sorulardandır. Ama borsaya kaç parayla başladığınızın bir önemi yoktur. Önemli olan borç, kredi ve geri ödenmesi gereken herhangi bir parayla borsaya giriş yapmamanızdır.

Risk Dağılımına Dikkat Edin 


Borsada risk dağılımını sağlamadan başarılı olmanız pek mümkün değildir. Portföyünüzü oluştururken, riskleri göz önünde bulundurmanız ve buna göre dengeli bir portföy oluşturmanız gerekiyor. Yatırım araçlarının risk – kazanç oranlarını hesaplamalı ve buna göre portföyünüzdeki oranlarına karar vermelisiniz.



Yüksek Getiri Beklemeyin 


Borsada aşırı kazanç beklentisiyle işlemlerinizi gerçekleştirirseniz, kaybetme olasılığınızı artırırsınız. Borsada dengeli bir portföy oluşturduğunuz zaman er ya da geç mutlaka kazanç elde edeceksiniz. Yüksek kazanç beklentisiyle yapmamanız gereken hataları daha kolay bir şekilde yaparsınız. Risklerinizi farkına varmadan artırır ve gözden kaçıracağınız noktalar nedeniyle kazanayım derken kaybedersiniz.

Tüyo Almayın 


Borsada başka yatırımcılardan alacağınız tüyolarla işlem yapmaya kalkışırsanız, kısa zamanda tüm paranızı kaybeder ve batarsınız. Ayrıca bilmeniz gerekiyor ki; piyasada denenmiş tüyoların % 50'si aldatmaca ve asılsızdır. Bu tüyoları piyasaya salan kişilere kesinlikle güvenmemeniz gerekiyor.

Kademeli Alım – Satım Yapın 


Borsada alım – satım teknikleri birbirinden farklılık gösterir. Çünkü her yatırımcı kendi beklentilerine uygun bir teknik uygulamaktadır. Kademeli alım – satım ise riskleri kontrol etmeniz ve portföyünüzü dengelemeniz adına önemlidir. Yükseliş beklediğiniz bir hisse senedini tek seferde portföyünüze eklemek yerine farklı fiyatlardan kademeli bir alımı tercih ederek riskleri azaltabilir, en iyi fiyatı yakalayabilirsiniz.

Günlük İşlem Hacimlerini Takip Edin 


Hisse senetlerinin günlük işlem hacimleri size bazı bilgiler verecektir. Fiyat yükselişine bağlı olarak işlem hacmi artar ve bununla birlikte işlem miktarı üzerinde durmanız gerekir. İşlem miktarı, fiyatla birlikte artıyorsa, fiyatlar zirveye yaklaşıyor demektir. Zirvenin aşılması ve düşüş vaktinin gelmesi de yakın demektir. Fiyatlar düşerken işlem miktarında da sürekli bir düşüş yaşanıyorsa, satıcıların artık satmak istemediği anlamı çıkmaktadır.

Seans Başlangıçlarını İzleyin 


Borsada seanslarla ilgili olarak bilmeniz gereken ilk bilgi, borsa kaçta açılıyor, kaçta kapanıyor bilgisidir. Seans başında fiyatlar, bir yükselme, bir de düşme denemesi yapar. Başarısız olursa, büyük bir olasılıkla seans ortalarına doğru trend tersine dönebilir. Seans başlangıcında fiyatlar düşüyorsa, panik yapmamalısınız. Çoğunlukla seans başladığı gibi bitmez ve seans başında başlayan düşüş durduğu zaman alışa, yükseliş durduğu zaman da satışa geçmek için hazırlıklı olmalısınız.

2 yorum :

  1. İyi bilgiler paylaşmak zahmetinde bulunduğunuz özverili biri olduğunuzu gösterir. Teşekkürler

    YanıtlaSil
  2. İyi bilgiler paylaşmak zahmetinde bulunduğunuz özverili biri olduğunuzu gösterir. Teşekkürler

    YanıtlaSil