30 Ağustos 2016 Salı

Borsada Hisse Senedi Satışı Yaparken Nelere Dikkat Etmeli?

Hisse senetleri borsanın en değerli enstrümanlarıdır. Çünkü borsanın kurulmasına neden olmuşlardır. Bunun sebebi önceki işlemlerin kayıt altında olmadan, insanların değerli evrakları birbiriyle değiş tokuş ederek gerçekleştirmesiydi. Bir süre sonra senetlerin işlem hacmi arttığı için bu işlemlerin kayıt altına alınarak yapılması ihtiyacı duyulmuştur. Bu amaçta da bugünkü borsaların temelleri atılmıştır. Bu yüzden hisse senedi denildiğinde genellikle ilk olarak akla borsa piyasası gelir.

Borsada işlem gören hisse senetleri birikimlerin değerlendirilmesi için oldukça önemli yere sahiptir. Bunun sebebi sadece borsanın kurulmasında söz sahibi olmaları değildir. Bunun dışında önemli olan ayrıca iki husus vardır. Bunlardan biri senetlerden dönem içinde kar sağlayabilmenizdir. İkincisi ise alım – satım farkı arasından getiri elde edebilmenizdir. Farklı iki şekilde kazanç sağlayabileceğiniz için hisse senetleri yatırımcıların birikimlerini değerlendirme konusunda en çok tercih ettikleri enstrümanlardır. Bu konuda önemli olan portföyde bulunacak senedin ileri tarihte fiyat trendinin ve karlılık oranlarının yükselecek olmasıdır. Böylece iki şekilde para kazanabilirsiniz.


Yukarıda bahsedilen hususlar diğer enstrümanlar için geçerli değildir. Çünkü senetler değerlenir. Yatırım araçları ise değerlenmez. Sadece fiyatları yükseldiği zaman, alım – satım arası farktan para kazanılır. Bu nedenle yatırımcılar birkaç tane kazanç sağlayacak senedi portföye ekleyerek, beklentilerini karşılamış olur.

Şimdi, borsada hisse senedi satışı yaparken nelere dikkat etmeli gelin hep birlikte cevaplandıralım.

Borsada hisse senedi satış işleminde dikkat edilmesi gereken noktalardan önce alım konusunda bilinmesi gerekenler vardır. Bir hisse senedini portföyünüze eklemeden yapmanız gereken senedin değer kazanıp kazanmayacağını belirlemektir. Beklentinize uygun getiri sağlayacak mı karar vermeniz gerekir. Bunun için şirket ve sektör analizi yapmalısınız. Bunların dışında borsada bulunan analizlerden, piyasa takiplerinden faydalanmalısınız. Yapmış olduğunuz işlemlerin sonucuna göre almış olduğunuz sinyallere göre hareket etmelisiniz. Senedi değeri ileri tarihte yükselecekse alım, düşecek ise de satış yönünde işlem başlatmalısınız.

A grubu hisse senetleri, değeri yükselirken de düşerken de borsada açığa satış işlem özelliği sayesinde para kazandırmaktadır. Biliyorsunuz ki borsada para kazanmak için doğru fiyat tahminlerinde bulunmanız gerekiyor. Bu sayede yatırım araçlarının değeri düşerken dahi doğru bilmeniz takdirde para kazanabiliyorsunuz. Yalnızca bu sadece a grubu hisse senetleri grubunda bulunan enstrümanlar için geçerlidir. Senedin ileri de değeri düşecekse hisseye borçlanarak sahip olunur ve direkt satış yönünde işlem başlatılır. Hisse senedi nedir, özellikleri nelerdir sorularının cevabını buradan öğrenebilirsiniz. Böylece beklenen düşüşün gerçekleşmesiyle de kazançlar sağlanır. Bunun için doğru fiyat tahminlerinde bulunmanız şarttır. Bu konuda hisse senetlerinin değerini etkileyen faktörleri bilmelisiniz. Her sektörü etkileyecek faktörlerin aynı olmadığını bilerek, yatırım yapacağınız sektör hakkında bilgiler toplamalısınız.

Hisse senedi satışlarında dikkat edilmesi gereken nokta hem hisselerin hem de şirketlerin performansına bağlı olarak değişir. Bu yüzden pozisyonunuz açık olduğu süre boyunca hem hisselerin hem de şirketlerin performanslarını sürekli olarak takip etmelisiniz. Eksiden var olan söylemleri umursamamalısınız. Borsada senetler uzun vadede değerlendiği elbette ki bir gerçek. Fakat bu konuda birkaç senedi al, 3 – 5 yıl unut söylemi doğru değildir. Fiyatların anlık olarak değişmesi bir anda birikimlerinizi kaybetmenize sebep olabilir. Bu yüzden şirket bilgilerini ve performanslarını gösteren hususların takibi, analizini yapmalısınız. Böylece doğru noktalardan alım – satımlarınızı gerçekleştirebilirsiniz.

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder