5 Aralık 2016 Pazartesi

Dolar mı? Altın mı? Hangisine Yönelmeliyim?

Birikim yapmak için çoğu yatırımcı ya altına ya da ticarette yoğun işlem hacmine sahip olan dolara yönelir. Bu kapsamda son gelişmelere bakarak karar vermek daha doğru olacaktır. Ayrıca bu konuda düşünmeniz gereken bir diğer husus vade aralığıdır. İşlemlerin yapılacağı sıralar değil, ileriye dönük olarak düşünmek gerekir. Her ikisi de kazanç sağlamak için iyi bir seçenektir. Önemli olan doğru zamanda doğru araca yönelmektir. Bu kapsamda bilmeniz gerekenler vardır. Bunların başında altın ile dolar fiyat ilişkisi nedir sorusunun yanıtı gelir. Diğerlerine yazının ilerleyen bölümlerinde yer vereceğim.

Günümüzün en büyük ihtiyacı haline gelen para, genç – yaşlı herkes için önemli bir yere sahiptir. Bu yüzden geleceği maddi anlamda güvence altına almak için yatırım yapmak farz haline gelmiştir. Bu kapsamda en çok tercih edilen altın ve dolar arasında kişiler kararsız kalır. Bir grup para parayı çeker düşüncesiyle döviz alırken, diğer grup ise güvenilir liman özelliği taşıdığı için kıymetli madene yönelir. Herkesin kendince haklı sebepleri vardır. Gelin bu sebepleri hep birlikte inceleyelim.

Dolar biliyorsunuz ki en eski tarihe sahip olan para birimidir. Gerek eski tarihe sahip oluşu gerekse de ülke ekonomisinin canlı olması sebebiyle yatırım alanında oldukça yaygın bir şekilde kullanılır. Nakit dolaşımda bile yeri büyüktür. Öyle ki bugün ödemelerinizi dolar ile yapabilirsiniz. Nakit işlemlerinizde doları kullanabilirsiniz. Ya da döviz bürolarında TL’ye çevirebilirsiniz. Bu gibi avantajlara sahip olmasından dolayı birçok kişinin tercihi dolar yatırımı yapmaktan yanadır. Fakat fiyat seviyelerinde meydana gelen anlık değişmeler yatırımcıları bir yandan tedirgin etmektedir. Çünkü bu değişmeleri doğru yorumlayamamak, birikimlerin kaybedilmesine neden olur. Bu yüzden doların değerini etkileyen hususları öğrenmelisiniz.

Amerikan doları kadar tercih edilen enstrümanlardan biri de altındır. Bilhassa ekonomiye güven duyulmadığı zamanlarda kişilerin güvenle sığındıkları limandır. Ekonominin durumu kötü iken altın alımı yapılarak, kıymetli madenin trendinin yükselmesi beklenir. Yükseldiğinde bozdurularak, aradaki alım – satım farkından getiri sağlanır. Tabii ki bunun süresi uzun olabilir. Bu yüzden kısa vadede lazım olacak para altın almak yararınıza olmayacaktır. Fiyat seviyeleri alım yaptığınız değerin altına düştüğünde bozdurmak zorunda kalırsanız zarar edersiniz. Bu nedenle seçiminizi doğru bir şekilde yapmalısınız. Bunun için analizcilerin raporlarını inceleyebilirsiniz. Görüşlerini takip edebilirsiniz.

Altına mı yoksa dolara mı yatırım yapmaya karar vermek için profesyonel danışmanlık hizmetlerinden faydalanabilirsiniz. Trend eğilimleri hakkında danışmanlardan bilgi alabilirsiniz. Elbette ki bu bilgilere sonuna kadar güvenmemelisiniz. Çünkü meydana gelen olaylar direkt olarak enstrümanların değerini etkiler. Örnek vermek gerekirse; altın ya da dolar almalısınız deseler bile ülkeler arası yaşanan gerginlikler, savaşlar, terör olayları gibi durumlar ters etki yaratabilir. Bu nedenle piyasaları iyi analiz etmelisiniz. Bu gibi durumlar meydana gelmeden önce önleminizi alabilmelisiniz. Tüm bunlar için yatırım hakkındaki püf noktaları öğrenmelisiniz. Borsa veya forex aracı kurumların eğitim hizmetleri sayesinde gerekli bilgileri edinebilirsiniz. (Borsada altın yatırımı nasıl yapılır, detaylara buradan ulaşabilirsiniz.)

Sonuç olarak, dolar mı, altın mı birikimlerinizi hangi enstrüman üzerinden değerlendirmeniz gerektiğine karar vermek için kesinlikle piyasaları iyi bir şekilde gözlemlemelisiniz. Analizlerinizi doğru bir şekilde yapmalısınız. Bu anlamda analistlerin raporlarını inceleyebilirsiniz. Enstrümanların geçmiş fiyat analizlerine bakabilirsiniz. Finans piyasalarında yer alan özel göstergeleri kullanarak, hangi enstrüman daha karlı olacağına karar verebilirsiniz. Yukarıda söylediğim gibi anlık gelişmeler yatırım araçlarının değerini saniyeler içinde etkiler. Bu nedenle yatırım yaptığınız süre boyunca tüm gelişmeleri takip etmelisiniz. Analistlerin görüşlerine önem vermelisiniz. Böylece kazandıracak aracı seçerek, birikimlerinizi değerlendirebilirsiniz.

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder