31 Mayıs 2016 Salı

Borsa Kazançlarımın Yüksek Olması için Ne Yapmam Gereklidir?

Borsa piyasasında küçük birikimli insanlar yatırım yaptığında, kazançlarının düşük olduğundan yakınırlar. Kimi ise hiç kazanamadığını söyler. Kazanamayanlar için söylenecek çok söz yoktur. Çünkü onlar piyasa için çok fazla gerekliliklerini yerine getirmezler. Ama borsa öyle alelade yatırım yapılacak, bilgisizce işlemler gerçekleştirilecek bir piyasa değildir. Bu şekilde davrananlar ise kaybetmeye mahkûm olanlardır. Fakat birde küçük birikimlerle girip gereklilikleri yapan ama kazançlarını çok fazla artıramayan yatırımcılar mevcuttur. Bunlar başarılı olmanın başındadır. Sadece biraz teknik ve strateji eksiği vardır. Bu sorunlar çözüldüğünde yatırımlar daha yüksek kazançlı olacaktır. Bu durumda nasıl gerçekleşeceği konusunda incelemeler yapalım.


Yatırım Araçlarınızın Seçimini Doğru Yapmalısınız


Güvenli ve risksiz yatırım yapmak elbette ki herkesin isteğidir. Fakat her ne kadar yatırımlarınızı bu şekilde yapmak isteseniz bile ufak bir risk vardır. Fakat çok fazla kazanmanıza engel olmayan bu araçlar size yüksek kazançlar sağlamayabilir. Çünkü güvenli az riskli araçların getirileri de küçüktür. Tercihlerinizi bu yönde gerçekleştirmişseniz kazançlarınızın düşük olması normaldir. Eğer yüksek kazançlar elde etmek istiyorsanız birazcık riskler göze almanız gereklidir. Yani hazine bonosu yerine hisse senedini tercih edebilirsiniz. Ya da buğday, gümüş, gibi yatırım araçları yerine dövizleri seçebilirsiniz.

Piyasa içerisinde yatırım ürünü olarak birçok çeşitlilik vardır. Bu çeşitlilik içerisinde kiminin riski yüksektir kiminin ki düşüktür. Riski düşük olan yatırım araçlarının kazançları da düşüktür. Eğer daha çok kazanmak istiyorsanız yüksek riskli yatırım araçlarını tercih etmelisiniz. Yani hisse senetleri, dövizler, endeksler bunun için idealdir. Fakat bu tamamen size kalmıştır. Ayrıca bunlar arasından yatırım yaparken de iyi araştırmalı ve gerekli analizleri yapmayı unutmamalısınız. Böylelikle yatırımlarınızdan yüksek kazançlar elde edebilirsiniz.

Vade Ayarlamanızı İyi Yapmalısınız


Borsada işlem yapan yatırımcılara uzmanlar tarafından önerilen vadelerin uzun olmasıdır. Şimdi kısa vadeli yatırımlar yüksek kazançlar getirse de çok riskli işlemlerdir. Bu yüzden bunu ayarlamak çok önemlidir. Ayrıca piyasada deneyim sahibi değilseniz, kazançlarınızı daimi olarak gerçekleştirmiyorsanız kısa vadeli yatırımların yanına yaklaşmamalısınız. Ama deneyim sahibi olduğunuzu, piyasanın dilinden anladığınızı düşünüyorsanız daha kısa vadelerde işlemler yapabilirsiniz. Fakat tekrar söylemekte fayda görüyorum. Kısa vadeli yatırımlar oldukça riskli işlemlerdir.


Portföy Oluşturmak da Kazançların Yükselmesine Yardım Eder


Her zaman yatırım piyasaları için söylenen ‘tek bir araca yatırım doğru değildir’ şeklindedir. Evet, uzmanlar çok da haklı bu konuda. Tek yatırım aracını seçtiğinizde ve işlemlerinize başladığınızda kazanma ve kaybetme riskiniz eşit olduğu için yatırımlarda değerli ya da değersiz olmaktadır. Bu yüzden tek bir araç değil birden fazla aracı kendinize yatırım ürünü olarak belirlemelisiniz. Bunu yaparken şekillendirmek ise tamamen size kalmıştır. Risk oranlarına göre yapmanız daha mantıklıdır ama. Şöyle ki; altına yatırım yaptığınızı düşünelim ve sadece bunun üzerinde işlemler gerçekleştirmek size ya kaybettirir ya da kazandırır. Bu yüzden yanında altınla ilgili şirketlerin hisselerini de koysanız hem takibiniz kolay olur hem de riskiniz dağılır ve kazanma şansınız artar.

Portföy oluşturmak hem riskleriniz için hem de kazançlarınız için çok önemlidir. Risklerinizi azaltarak daha yüksek kazanmayı sağlayabilirsiniz. Hatta portföy içerisinde yine istediğiniz gibi güvenli yatırım araçlarını bulundurabilirsiniz. Bu seçim tamamen sizin risk karşılama oranınıza göre değişir. Kendinize göre karar vererek bir portföy oluşturabilir ve kazançlarınızın yüksek olmasını sağlayabilirsiniz.

İşlemlerinize Önem Vermezseniz Kazançlar Zor


Yazımızın başında da bahsetmiştik. İşlemlerinize gerekli özeni ve önemi göstermelisiniz. Borsanın ciddi bir ticarethane olduğunu ve kazanmak için kurulduğunu unutmamalısınız. Siz borsadan ne kadar para isterseniz o kadar kazanabilirsiniz. Ama bunun için borsanın da sizden istediklerini yapmalısınız. Yani borsayı iyi öğrenmeli, yatırım araçlarını tanımalı, işlemlerinizde analiz yöntemlerini kullanmalısınız. Borsanın bütün gerekliliklerini yaptığınızı düşünüyorsanız eğer emin olun kazanmamak için herhangi bir sebebiniz kalmamıştır.

Sonuç olarak; borsada yüksek kazançlar elde etmek için işlemlerinize önem vermeniz ilk adımınızdır. Gereklilikler ne ise yapmalı ve sonrasında üstte sıraladığım durumları değerlendirmelisiniz. Eğer bunlar üzerinde de ciddiyetle pozisyonlarınızı oluşturursanız, yüksek kazançlar size çok uzak kalmaz. Öylelikle yatırımlarınızda herhangi bir sorun yaşamadan kazançlı bir şekilde ilerlersiniz.

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder