25 Mayıs 2016 Çarşamba

İyi Bir Borsacı Olmak için Neler Yapılmalı?

Birikimlerinizi değerlendirirken borsayı seçiyorsanız eğer orada iyi olmak için gerekli olanları yapmalısınız. Bakıldığında herkes borsaya girebilir fakat herkes borsada para kazanamaz. İşte burada borsa yatırımcıları ayrılır. Çünkü borsaya her giren kazanıyor ya da kaybediyor diye bir durum yok. Kazanmak ya da kaybetmek tamamen yatırımcıya kalmış bir olaydır. Bu ise yaptıklarıyla ayrılır. Borsa yatırımcısı olmak kolaydır ama iyi bir borsa yatırımcısı olmak pek kolaydır. Biraz sabır ve gereklilik ister. Sizin iyi olmak için sabrınız varsa ve gereklilikleri yerine getirmeyi kafanıza koymuşsanız, o zaman aşağıda paylaşacağım bilgileri dikkate almalısınız.

Borsa Yatırımcısı Olmak için Bilgi Edinilmeli


Borsaya girmek için nerede yazı okursanız okuyun size ilk önce belirteceği şey piyasa bilgilendirmesidir. Borsa kurumsal ve kompleks bir yapıya sahiptir. Bunu öğrenmek işlemlerinizin gidişatı için önemlidir. Yani borsa hakkında hiçbir bilginiz olmasa yatırımlarınıza nasıl yön vereceğinizi bilemezseniz. Yani bunu yapabilirim diyen kendini kandırır. Çünkü platformu nasıl kullanacağınızı bilmiyorsunuz, alım - satımlar nasıl yapılır fikriniz yok, analiz yöntemlerinden bihabersiniz. Böyle bir durumda siz inanıyor musunuz doğru yatırımlar yapabileceğinize?


Bu yüzden borsayı öğrenmek başlangıç olarak atacağınız en doğru adımdır. Üstelik bu adımı atmanız için size yardımcı olacak birçok seçenek vardır. Yani borsayı öğrenmek sandığınız kadar zor değildir. Sadece biraz zaman ve sabır ister. Bu sabrı ve zamanı kendinize tanırsanız, yatırımlarınızda ki yolculuğunuza doğru başlamış olursunuz. Ya da başka bir tabirle temelinizi sağlam atmış olursunuz. Bu yüzden borsa hakkında bilgiler edinmek için eğitimler almalısınız.

Borsa Yatırımcısı Olmak için Tecrübe Kazanılmalı


Eğitimlerinizden sonra önemli olan diğer bir durum ise tecrübelerdir. Hiç tecrübeli yatırımcı ile tecrübesiz yatırımcı bir tutulur mu? Şöyle bir hafızanızı yoklarsanız aslında bu hayatın her alanında böyledir. Yani sadece borsaya özgü değildir. Mesela iş başvurularınızı düşün. İstenilen özelliklerde tecrübeli – tecrübesiz ayrımı vardır. Bu ayrım olduğu gibi tecrübelilerde bir de kaç yıl şeklinde istekler mevcuttur. Tecrübenin bir önemi olmasaydı sizce böyle bir ayrım olur muydu? Borsada da aynı durum geçerlidir. Her edindiğiniz tecrübe işlemlerinize değer katar.


Şunu söyleyebilirim ki; tecrübeler arttıkça işlemlerinizde ki başarılarda artar. Şimdi diyeceksiniz ki piyasaya girer girmez nasıl tecrübem olsun? Evet, çok haklısınız böyle bir sorgulama yapma konusunda. Benimde size bu konuda şöyle bir önerim olacak: Yatırım piyasaları için bulunan ‘sanal hesapları’ kullanabilirsiniz. Bu hesaplarda işlemlerinizi ücretsiz herhangi bir masrafa katlanmadan yaparsınız. Diğer önemli konu da deneme işlemleri yaparken kullandığınız hesaplar, piyasanın aynısıdır. Yani anlık fiyat, veriler, güncel değişimler konusunda gerçek piyasadan hiçbir fakrı yoktur. Durum böyle olunca da bu hesapları rahatlıkla borsa tecrübesi edinmek için kullanabilirsiniz.

Borsa Yatırımcısı Olmak için Kendinize Göre Stratejiler Belirlemeli


İyi bir yatırımcının en güze özelliği farklı olmasıdır. Yani yaptığı her işlem ve planlamanın kendine ait olmasıdır. Başkalarını taklit etmez ya da onların yolundan ilerlemeye çalışmaz. Söylemek istediğim; yatırımlarınızda hangi aracı kullanacağınızı, nasıl bir yol izleyeceğinizi ya da yatırım süresi gibi belirlemeleri kendinize göre yapmalısınız. Eğer çevrenize göre hareket ederseniz yanılma payınız oldukça yükselir ve yatırımlarınıza hatalı yollar çizebilirsiniz.


Çevrenizde size yön vermek isteyen kişileri duymamalısınız. Tabi fikirlerini alıp kendi düşüncelerinize göre yorumlayabilirsiniz ama hiçbir araştırma ve değerlendirme yapmadan doğrudan uygulamamalısınız. Çünkü bu sizin yatırımınız değil, diğer kişinin yatırımı olur. Bu durumda karşılaştığınız her problemde onun gibi düşünmek zorunda kalırsınız ve bunu yapamayacağınız için kaybedebilirsiniz. Bu yüzden kendinize uygun stratejiler geliştirmek, kendi yolunuzu çizmek ve hedeflerinizi belirlemek çok önemlidir.

Borsa Yatırımcısı Olmak için Analiz Yöntemlerini Kullanmalı


Yatırım piyasalarının vazgeçilmezlerinden biri de analizlerdir. Borsada belirlenen anlık fiyatlar üzerinden yatırım işlemleri yapılır. Fiyatlar üzerinden yatırım yapıyorsunuz ama bunu gerçekleştirirken, gelecek hakkında bir yorumunuz oluyor. Yani bir hisseyi alırken düşecek iye almıyorsunuz. Yükselmesini beklediğinizden alıyorsunuz. Yükselirse de kazanıyorsunuz. Bu yorumları yapabilmek ise öyle durup dururken gerçekleşmiyor. O şekilde yapılan yorumlar da zaten çok doğruları vereceğini düşünmüyorum.


İşte bu noktada yardımınıza analizler koşacaktır. Analiz yöntemleri sayesinde gelecekte oluşması beklenen fiyatları kendiniz çok rahat bir şekilde belirleyebileceksiniz. Bu yüzden analiz yöntemleri de iyi bir borsacı olmak için öğrenilmesi gerekenler arasında yer alıyor. Borsa eğitimlerinizi alırken genel de analizlerde öğretilir. Fakat siz yine de bu konuda kendinizi geliştirmek isterseniz ayrıca internet üzerinde bulunan videolardan ya da uzmanlardan yardım alabilirsiniz. Böylelikle yatırımlarınız üzerinde rahatlıkla analizleri kurar ve doğru fiyatlar üzerinden işlemlerinizi yapabilirsiniz.


Borsa Yatırımcısı Olmak için Ekonomik Verileri Yorumlamalı


Borsada fiyatların anlık değiştiğinden bahsetmiştim. Bu değişimler ise piyasanın içerisinde bulunan arz ve taleple oluyor. Herkesin kendine göre alım ve satım yaptığı fiyatları oluyor. Burada yatırımcılar nasıl işlem yapacaklarına karar vererek girişimlerde bulunuyor ve karşılaşan işlemler sonucunda fiyatlar oluşuyor. Fiyatları yatırımcılar oluşturuyorsa yatırımcılar neye göre hareket ediyor? İşte burada sorgulanması gereken konu budur. Yatırımcıların neye göre alım – satım kararı verdiği ve etkilendiği olayın da ne şekilde yönlendireceğidir.


Borsada yatırım yapan kişiler global düzeyde ekonomik verileri takip eder ve oluşan, açıklanan, beklenen durumlara göre piyasa içerisinde pozisyonlarını alır. Böylelikle de anlık fiyatlar oluşur. İşte fiyatların belirlenmesinde etkili olan bu ekonomik verileri düzenli bir şekilde takip etmelisiniz. Sonra bunlar üzerinde analiz yöntemleri kullanmalı ve sizde pozisyonlarınızı oluşturmalısınız. Göreceksiniz ki o zaman daha başarılı olursunuz. Ama önemli olan analizlerde kullandığınız verilerin eksik olmaması ve doğru olmasıdır. Buna da dikkat etmenizde fayda vardır.

Borsa Yatırımcısı Olmak için Kendinizi Tanımalısınız


Evet, son olarak geldiğimiz konu ise borsa yatırımcı görevinizi doğru yapmak istiyorsanız kendinizi çok iyi tanımalısınız. Nasıl tepkileri nelere vereceğinizi bilmeli ve duygularınızı kontrol etmelisiniz. Çünkü aceleci bir yapıya sahipseniz, işlemleriniz de aceleye gelebilir ve hatalar gerçekleşebilir. Ya da herkes hata yapabilir, kaybedebilir. Yani borsa riskli bir piyasa ve bunlarda başınıza gelebilir. Bu durumda hemen duygularınızı kontrol altına almalısınız. Üzüntüyle yaptığınız davranışlar sizi yanlışa sürükleyebilir. Bu yüzden piyasanın bu yönlerini de bilmeli ve kendinizi hazırlamalısınız. Yani, piyasayı iyi bilerek olabilecek her duruma karşı kendinizi hazırlamalısınız.

İlginizi Çekebilir: Borsa Yatırımcısı Neden Para Kazanamaz?

Sonuç olarak; borsada iyi bir yatırımcı olmak istiyorsanız yukarıda sıralamış olduğum durumlara dikkat etmelisiniz. Bunlar üzerinde durarak yapılması gerekenleri gerçekleştirirseniz eğer borsanın başarılı ve iyi yatırımcıları arasında yerinizi alırsınız. Böylelikle yatırım hayatınız boyunca işlemlerinizi rahatlıkla gerçekleştirebilirsiniz.

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder