26 Mayıs 2016 Perşembe

Başarılı Yatırımcı Olmak için Sırlar!

Yatırımcı olmak o kadar kolaydır ki bir miktar birikiminiz olması ve bunun için finansal piyasalardan birinde yer almanız yeterlidir. Fakat önemli olan yatırımcı olmak değil önemli olan başarılı yatırımcı olmaktır. Bu yüzden zaten yatırım yapan herkes kazançlı çıkamıyor. Çünkü başarı için değil yatırım yapmak için girişimlerde bulunuyorlar. Hâlbuki başarılı yatırım için girişimlerde bulunsalar, o zaman birikimlerini değerlendirebildiklerini görecekler. Para kazanabildiklerini ve yatırımlarının nasıl değerli olduğunu o zaman anlayabilirler. Siz de yatırım yapmayı planlıyorsanız, başarılı yatırımcı olmak için çabalamalısınız. Böylelikle birikimlerinizi büyük oranda değerlendirir ve isteklerinize kısa zamanda kavuşabilirsiniz. O zaman başarılı bir yatırımcı olmanız için birkaç sır vermek istiyorum.

Kendinize Plan Oluşturun!


Başarının sırlarından biri planlı olmaktır. Bunu hemen herkes biliyordur eminim. Fakat yazmadan geçmek de olmazdı. Yani yatırım yapmaya karar vermişseniz kendinizi planlayın. Öncelikle ne kadar parayla yatırım yapmak istiyorsunuz, beklentileriniz neler, hedefleriniz ne şekilde belirlemelisiniz. Sadece belirlemek de bunun için yetmiyor. Ayrıca planlarınıza sadık olmalısınız. Disiplinli bir şekilde uygulamalı ve yatırımlarınız için organize olmalısınız. Plan yapmak için birçok konuda detaya ihtiyacınız vardır. Bunların en başında ise yatırım yapacağınız piyasa detayıdır. Yani bankada, forexte ya da borsada yatırım yapacaksanız, bunların detaylı bilgisine ihtiyacınız olacaktır. Böylelikle planlarınızı daha rahat kurar ve uygularsınız.


Nerelerde Yatırım Yapmak İstiyorsunuz Belirleyin!


Elinizde bulunan birikimi hangi sektörde değerlendirmek istediğinizi belirlemelisiniz. Piyasaya karar verdikten sonra diğer konuda sektördür. Yani altın, tarım, hisse senedi gibi yatırım araçlarını belirlemelisiniz. Örneğin hisse senedini seçmişseniz burada da hangi sektördeki şirkete yatırım yapacağınızı bilmelisiniz. Burada dikkat etmeniz gereken ilgi alanlarınızdır. Sevmediğiniz bir sektörde takip etmeniz, araştırmanız sizin için çok zor olacaktır. Yani otomobilleri seviyorsanız, otomotiv sektöründe bulunan bir şirketin hisselerine yatırım yapmak mantıklıdır. Hem zaten ilgi alanınız olduğu için fikriniz vardır hem de araştırmaktan keyif alırsınız. Bu sayede de daha başarılı olabilirsiniz.

Nerede, Nasıl Hareket Ettiğinizi Bilin!


Burada da öne çıkan piyasaların bilgisidir. Yatırım yapacağınız piyasayı belirlemişseniz orada nasıl hareket edeceğinizi de iyi bilmelisiniz. Alım ve satımlar nasıl yapılır, pozisyonlarınızı oluştururken kullanabileceğiniz seçenekler nelerdir, riskleri nasıl azaltabilirsiniz konusunda fikriniz olmalıdır. Kaybetmeden kazanmak için borsada nasıl hareket etmelidir, bilgi almak için tıklayın! Bunları bilmeli ve işlemlerinize öyle başlamalısınız. Bunun yanında bir de piyasalarda oluşan anlık fiyatlarda nerede alacağınızı ve satacağınızı bilmelisiniz. Bunun için de size analiz yöntemleri yardımcı olur. Bu yüzden yatırıma başlamadan önce analiz yöntemlerini öğrenmelisiniz. Yoksa fiyatların tahmini ve hangi noktalarda müdahale edeceğiniz konusunda fikriniz olmaz. Bu yüzden önce yatırım piyasanızı bilmeli daha sonra da gerekliliklerini yerine getirmelisiniz.


Acemi gibi Değil Profesyonel gibi Davranın!


Elbette ki piyasaya yeni giren herkes acemidir. Aslında söylemek istediğim acemilik bu değil. Şöyle ki piyasaya yeni giren yatırımcı doğrudan profesyoneller gibi hareket etmeye çalışırsa işte o zaman acemilik yapmış olur. Yatırım yaptıkça deneyimleriniz artar ve profesyonelleşirsiniz. Bu yüzden piyasada bulunur bulunmaz elinizdeki bütün paranızı yatırmak ve kazanmaya çalışmak çok yanlış bir davranış olur. Acemi borsacılar için temel bilgiler hakkında bilginiz olması önemlidir. Yapmanız gereken ise başlangıçta ufak, kaybettiğinizde üzülmeyeceğiniz miktarlarla girmektir. Daha sonra kazanmaya başladıkça yavaş yavaş yatırım miktarınızı artırmalısınız. Bu yapılan büyük hatalardan biridir. Profesyonelliğinizi hızlıca artırmak istiyorsanız, eğitimlerden ve piyasaların sanal hesaplarından yardım alabilirsiniz.


Portföy İçerisinde Çeşitlilik Sağlayın!


Yatırımların önemli noktalarından biridir. Genelde hepimiz aynı hataya düşeriz. Yani bir tane yatırım aracı belirleriz, bütün paramızı ona yatırırız ve sonra onun yükselmesini bekleriz. Peki, ya düşerse? İşte para kazanmak için kendimizi tek bir yere bağlarız. Görüldüğü üzere bunun riski çok yüksektir. Çünkü yatırım yaptığımız araç ya düşecektir ya da yükselecektir. Bunun yerine hedefleriniz ve ilgi alanlarınız doğrultusunda birden fazla yatırım ürünü belirlemelisiniz. Borsada portföy nasıl oluşturulur öğrenerek, işlemlerinizi kolaylıkla gerçekleştirebilirsiniz. Böylelikle risklerinizi azaltmış olur ve daha doğru yatırım girişiminde bulunmuş olursunuz. Yani portföyünüzü çeşitlendirirsiniz. Örneğin; yatırımlarınızı altın üzerinde değerlendirmek istiyorsanız, altın alışı yapabilirsiniz. Bunun yanında da zaten altın için araştırmalar yapacağınızdan bir de altın şirketlerinin hisse senetlerini değerlendirebilirsiniz. Ya da aynı şekilde petrol için de geçerlidir. Yani çeşitliliğinizi dilediğiniz gibi kurabilir ve yatırımlarınızı gerçekleştirebilirsiniz.


Geçmiş ve Geleceğe Dair Notlarınız Olsun!


Yatırım hayatınızda önemli olan diğer bir durum ise not almaktır. Bu alışkanlığınız belki olmayabilir ama edinmek inanın çok işinize yaracaktır. Çünkü yatırımlarınızı yaparken yeri gelecek geçmişte neler yaptığınıza bakmak isteyeceksiniz. Ya da hedeflerinizin neler olduğuna, ilerlediğiniz yolun o doğrultuda mı olduğunu anlayabilmeniz için notlara ihtiyacınız olacaktır. Aynı şekilde piyasalarda oluşan hareketleri, verilerle meydana gelen değişimleri not alırsanız aynı durumla karşılaştığınızda neler olabileceğiniz saptamanız daha kolay olur. Bu yüzden yatırım hayatınız boyunca küçük küçük notlar almak sizin işinize yaracaktır.


Hızlı İlerlemeyin, Sabrederek İşlemlerinizi Yürütün!


Hızlı ilerleme, hemen olsun, acil para kazanmak, sabırsızlanmak sadece biz Türk yatırımcılarına mı özgü doğrusu merak ediyorum. Tamam, yabancı ünlü yatırımcıları görüyoruz böyle bir özelliği yok zaten olsaydı kazananlar arasında ünlenemezlerdi. Bu da ayrı bir durum. Ama özellikle yerli yatırımcılarımızda bulunan sabırsızlık inanın birçok yatırımı kötü sonuçlandırıyor. Hızlı ilerleme isteği yatırımların hatalı olmasına neden olur. Çünkü hız, acele karar verme hep bir yerlerde eksiklerin olmasına neden olur. Böyle olunca da yatırımların sonucu yanlış olur. Bu sebeple kendinizi iyi tanımalısınız. Yapınızı bilmeli ve yatırım piyasasına uygun bir hale gelmelisiniz. Yani tez canlıysanız bunu kontrol edebilmelisiniz. Duygularınızı yönettiğiniz sürece piyasalarda başarılarınız artacaktır. Bu yüzden sabırla, her ayrıntıyı iyi düşünerek yolunuzda ilerlemelisiniz. Böylelikle başarılı olmanız daha kolay olur.

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder