4 Nisan 2016 Pazartesi

Kaybetmeden Kazanmak için Borsada Nasıl Hareket Etmelidir?

Borsada yatırım yapmak için çoğu insan bir adım atmıştır. Ya daha yatırım yapılmadan vazgeçirilmiştir ya da piyasaya girer girmez parasını kaybetmiştir. Böylelikle borsa hakkında genel görüş kaybettirendir. Durum böyle olunca da piyasanın talebi azalır ve insanlar yatırımlarını daha avantajsız biçimde fiziki olarak gerçekleştirmek zorunda kalabilir. Böyle bir duruma kesinlikle gerek olmadığı gibi borsa hakkındaki yanlış düşüncelerinizi de değiştirmelisiniz. Bakıldığında kaybedenleriyle meşhur piyasa olarak bilinen borsa, aslında düşünüldüğü gibi değildir. Çünkü piyasanın gerekliliklerini yaptığınız sürece kaybeden değil kazananlardan olursunuz. Böylelikle yanlış algıdan kurtulabileceğinizi görürsünüz. Bu yüzden borsada kazanmak için nasıl davranmalı ve nelere dikkat etmelidir bilmelisiniz.


Borsada Fiyatları Belirlemelisiniz


Online piyasa olmasından dolayı yatırımlar fiyatlar üzerinden fiziki olmadan yapılır. Bu yüzden yatırım yapacağınız aracın fiyatının ne olacağını bilmelisiniz. Böylelikle yükselen yatırım aracı için işlemlerinizi gerçekleştirirsiniz. Bunu belirlemeniz için de analizleri kullanırsınız. Yatırım piyasalarının olmazsa olmazı analizlerdir. Analizleri doğru uygulayarak fiyatlara ulaşmak için araçlarınızın üzerinde belli araştırmalara girersiniz. Borsada fiyatlar neden düşer ya da neden yükselir bilmelisiniz. Fiyatlara etki eden olaylar ise mikro ve makro gelişmelerdir. Aynı zamanda geçmiş fiyatları da araştırır ve analizlerinizi uygularsınız. Yaptığınız her doğru işlem için araçların fiyatlarına ulaşabilir ve kazançlarınızı oluşturursunuz.

Borsada Riskleri Belirlemelisiniz


Kazançlarınızı oluştururken en önemli detay risklerdir. Borsa riskli bir piyasa olduğunu kaybedenlerden anlayabiliriz. Eğer riski bulunmasaydı piyasada herkes kazanırdı. Bu durumda borsa riskleri nelerdir bilmeniz ve yönetmeniz önemlidir. Borsa risklerine bakacak olursak genel çerçevede ikiye ayırabiliriz. İşlem hatası riski ve fiyat riski şeklinde söyleyebiliriz. İşlem hatası riskinizi borsayı çok iyi bilerek yok edebilirsiniz. Fiyat riskini ise analizlerinizle yüksek oranda azaltabileceğiniz gibi portföy oluşturarak ya da borsada bulunan yardımcı emir türlerini kullanarak da yapabilirsiniz. Böylelikle fiyatlarda oluşa anlık büyük değişimlerden korunarak, daha güvenli yatırımlar gerçekleştirirsiniz.


Ayı ya da Boğa Piyasalarını Takip Etmelisiniz


Borsanın fiyatlarında genel bir değişimin hitap edildiği tarzlardır. Yani borsa genel olarak bir yükseliş içerisinde ise buna boğa piyasası denir. Tersi olarak borsa genel düşüş yönünde ise buna da ayı piyasası denir. Boğa piyasasının başlangıcını görebilen yatırımcılar hemen istedikleri yatırım araçları ile işlemlerini gerçekleştirirler ve yükseldiğinde satış yaparlar. Aynı şekilde ayı piyasasının başlangıcını ön görebilen yatırımcılar, ellerinde bulunan yatırım araçlarını hazır yüksekken satarlar ve kazançlarını alarak düşecek fiyat riskinden korunmuş olurlar. Bu yüzden borsada ayı ve boğa eğilimi takibi, trend noktalarının belirlenmesi gibi durumlar borsada çok önemlidir.

Kısa Vadeli Yatırımlar Yerine Uzun Vadeli Yatırımları Tercih Edin

Yükselen fiyatlardan kazanç sağlayacağınız için uzun vadeli yatırımlar her zaman daha mantıklıdır. Genelde yatırım araçlarının net fiyatlarını uzun vadede analizler ile belirleyebilirsiniz. Yatırım araçlarının kısa vadeli işlemlerinde, fiyatlar anlık olarak değişir. Bu yüzden yatırımlar daha riskli olarak karşınıza çıkar. Kısa vadeli yatırımlar ayrıca borsada manipülasyonlara yer verebilir. Tabi borsada uzun ve kısa vadeli yatırıma bakıldığında, kısa vadeli yatırımlarda biraz teminat miktarınızın boyutuyla alakalı olsa da manipülasyon riski vardır. Durum böyle olunca borsada işlemlerinizi uzun vadeli gerçekleştirmeniz her daim daha mantıklıdır.

Borsa Takibini Bırakmayın


İşlemlerinizi borsada yapmış ve yatırımınız mevcut ise takip etmeniz çok önemlidir. Çünkü kesin olarak ne olacağını bilemediğimiz yatırım araçlarının fiyatları herhangi bir durumdan dolayı anlık olarak ters yönlü hareket edebilir. Sizde sonucunda kaybedebilirsiniz. Bu yüzden her yatırımını yaptığınız aracın mikro - makro olarak araştırmalarını gerçekleştirmeli ve fiyatların neler olabileceğini tahmin edebilmek için analizleri uygulamalısınız. Borsa takibi yaparken nelere dikkat etmeli öğrenmeli, takiplerinizi belli bir düzene oturtmalı ve gerektiğinde analizleri kullanmalısınız. Böylelikle işlemlerinizde olumsuz sonuçların önüne geçmeniz çok kolaydır.

Dedikodulara Kulak Asmamalısınız


Aslında borsada çoğu yatırımcının yaptığı bir hatadır. Çünkü hepimiz kolayı seçeriz. Fakat kolay bizi yanıltabilir. Bazen kendi emeklerimizle bir şeyler yapmamız gerekir ve buna göre hareket etmeliyiz. Borsa hakkında sürekli tüyolar vardır. Çoğu yatırımcı da bu tüyolar ile işlem yaparlar. Sonra sonuçlar olumsuz olur ve kaybederler. Tüyolara kulak asmamayı öğrenmeli ve işlemlerinizi kendi araştırmalarınız ile yapmalısınız. Unutmayın, her zaman kendi amaçlarınız ve düşünceleriniz ile işlemlerinizi gerçekleştirmek daha mantıklıdır. Kolaya kaçmamanız ve araçlarınız hakkında araştırma yaparak, kendi düşüncelerinize göre oluşturmalısınız.

Borsayı Bilmeyi Unutmayın


Yatırım yapacağınız piyasayı bilmek oldukça önemlidir. Borsada aynı şekilde eğitimi gereken piyasalardandır. Bu yüzden borsa eğitim seçeneklerini değerlendirerek, piyasanın her açıdan eğitimini alarak, işlemlerinizi bilinçli yatırımcı gibi yaparsınız. Böylelikle profesyoneller gibi kazançlarınızı sağlayabilirsiniz.

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder