4 Nisan 2016 Pazartesi

Borsa Takibi Yaparken Nelere Dikkat Etmelidir?

Borsada yatırım yaparken kaybetmemenin başlıca kurallarından biri de takiplerdir. Piyasa yatırım araçlarının fiyatları anlık olarak değişimler gösterir. Çünkü arz ve talebe göre değişen fiyat yapısına sahiptir. Bu yüzden fiyatların değişimlerini, olumlu yönde değerlendirmek, yatırımlarınızdan olumsuz sonuçlarla ayrılmamak ve gerektiği yerde müdahale edebilmek için işlemlerinizi takip etmelisiniz. Bunun için borsa takibi yapacağınız birçok program vardır.

Önerilen İçerik: Arz ve Talep İlişkisi Fiyatlara Nasıl Yansır?

İnternetten piyasa verilerini takip etmeniz oldukça kolaydır. Güvendiğiniz bir sitenin anlık verilerini izleyerek, işlemlerinize yön verirsiniz. Takiplerinizde önce genel olarak başlamalısınız. Dünya ekonomisinden şirket değerlendirmesine doğru gitmelisiniz. Burada önemli olan yatırım araçlarınızın etkileneceği faktörlerdir. Takiplerinizi gerçekleştirirken dünya konjonktürüne önem vermelisiniz. Dünya ekonomisi nereye gidiyor bilmelisiniz. Ekonominin kritik durumlarını kontrol etmelisiniz. Amerika ve Euro bölgesinin durumları göz önünüzde olmalıdır.

Siyasal veriler, sosyal oluşumlar ve ekonomik gelişmeler yüksek düzeyde önem sahibidir. Dünya açısından yaptığınız bu araştırmalardan sonra aynı şekilde Türkiye ekonomisine de göz gezdirmelisiniz. Türkiye ekonomisi ne durumda, ne gibi gelişmeler göstermesini bekliyorsunuz araştırmalısınız. Türkiye’nin politik ve sosyal gelişmeleri yüksek oranda borsanın genel fiyatlarında etki gösterir. Bunları planlamalarınızda unutmamakta fayda vardır.

Son olarak hisse senetleri için yatırım yaptığınız şirketin araştırmasını gerçekleştirmelisiniz. Şirket değerlendirmesini sık sık yaparak fiyatların hangi aşamalara geleceğini bilmelisiniz. Yani hisse senedi değerlemesi nedir, nasıl yapılır bilmelisiniz. Aynı şekilde diğer yatırım araçları için de geçerlidir. Yatırım araçlarının fiziksel özelliklerini ve etki alanlarını bilerek, takip etmeniz gereklidir. Bunların takibi hiçte zor değildir. Günümüzde internetin kullanım alanlarına bakarsak, takipler oldukça kolaydır.

Takiplerinizi gerçekleştirirken özellikle yatırım yapmak için kullandığınız aracı kurumlardan yardım alabilirsiniz. Tek başınıza takiplerinizi değerlendirmeniz zor olabilir. Aracı kurumların bu konularda çeşitli verileri size sunar ve size sadece karar verme seçeneğini bırakır. Bu durumda siz daha kolay işlemler yapabilir ve yatırım araçlarınızı değerlendirmenizi gerçekleştirebilirsiniz.

Takiplerinizde önemli olan yatırım araçlarınızın etki alanları olduğu kadar, pozisyonlarınızda kullandığınız seçenekler de önemlidir. Takipler konusunda özellikle emir türleri işinizi görebilir. Bu yüzden borsa emirleri nelerdir, borsada emir nasıl verilir öğrenmelisiniz. Siz analizlerinizi gerçekleştirir ve çıkan sonuçlara göre işlemlerinizi yaparsınız. Sonrasında da kendinizi biraz daha garantiye almak için çeşitli seçeneklerde bulunan emirleri kullanabilirsiniz. Böylelikle herhangi bir olumsuz durumda devreye emirler girer ve sizin yerinize işlemlerinizi gerçekleştirir.

Takiplerinize sonuç olarak baktığımızda; borsada olmazsa olmazlardandır. İşlemlerinizi oluşturduktan sonra takiplerinizi gerçekleştirmez ve yatırımlarınızı unutursanız, sonucunda üzülebilirsiniz. Bu yüzden yatırımınızın başında sonuna kadar; güncel olayları, haberleri, piyasaları, yatırım araçlarınızı etkileyecek özel durumları araştırmalısınız. Böylelikle işlemlerinize yön verir ve yatırımlarınızı olumlu şekilde değerlendirebilirsiniz.

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder