6 Nisan 2016 Çarşamba

Borsada Dalgalanmaya Sebep Olan Faktörler Nelerdir?

Geçmişte fiziki olarak alım ve satımlar yapılan borsada, internetin gelişmesiyle birlikte artık online yatırımlar yapılmaktadır. Birçok kolaylığın önünü açan internet üzerinden yatırımlar, işlemlerde fiyatların anlık değişimlerine ön ayak olmuştur. Yatırım araçlarının değerlenmesinden kazanç sağladığınız için borsada fiyatları etkileyen faktörlerin önemi büyüktür. Bunlar hakkında bilginiz olursa yatırım araçlarının hangi fiyat seviyelerine geleceğini analiz yöntemleri ile belirleyebilirsiniz.

Ülkemizde bulunan borsa piyasasını etkileyen başlıca mikro olaylardan biri ekonomik gelişmeler ve siyasi sorunlardır. Yani ülkemizde gelişecek olan her türlü ekonomik açıklamayı, verileri, T.C. Merkez Bankası’nın politikaları, faiz üzerine açıklamaları önem taşır. Açıklanan ekonomik gösterge oranları da fiyatların değişimleri konusunda etkilidir. Bu yüzden ülkemizde yaşanan tüm durumlar araştırmalarınızda konu olmalıdır. Sonra borsa piyasasında dikkat edilmesi gerekenleri öğrenerek, fiyatları doğru değerlendirebilirsiniz.

Ayrıca yatırım araçlarının fiziki özelliklerine göre etkilenebileceği durumlar vardır. Örneğin kıymetli evraklara yapacağınız yatırımlarda şirketlerin değerlendirmelerini yapmalısınız. Aynı şekilde şirketlerin bulunduğu pazarlarda durumlar nedir, maliyetlerinde bir değişim var mı ya da yeni yatırımlar mevcut mu gibi durumları araştırmalısınız. Böylelikle şirketin yaşayacağı olumsuzlukları ya da değer artışlarını görebilir ve kazançlarınızı oluşturabilirsiniz.

Aynı şekilde dövizlere yatırım borsada nasıl yapacaksınız merak konusu ise önemli olarak bakmanız gereken konular değişir. Dövizler paritelere dönüşür ve karşılıklı olarak değerlendirilir. Burada da önemli olan karşılaşılan para birimlerinin sahibi ülkelerin, karşılıklı olarak geçinme durumudur. Yani arada siyasi, sosyal ya da ekonomik olarak yaşanan gelişmeler nelerdir. Ya da iki ülkenin kendi içerisinde ki durumları da önem taşır.

Yatırım grubunuzda emtialara yer vermişseniz eğer burada fiziki yapılarını göz önünde bulundurmalısınız. Örneğin; altın bütün ülkelerin merkez bankalarında saklandığı için arz ve talebinin etkileyen her faktör önem taşır. Ya da petrol dünya açısından stratejik bir öneme sahip olduğu için en ufak yaşanan siyasi, ekonomik ve sosyal krizlerde değişimler gösterir. Arzının giderek azalması da fiyatlarını etkileyen sebepler arasındadır. Tarımsal emtiaları tercih edecekseniz de iklim koşulları burada önem taşır. Bu yüzden dönemin mevsim koşullarını, arazi yapılarını, arz ve talebini araştırmanızda fayda vardır.

Bu tür etkiler hep mikro düzeyde yaşanan gelişmelerdir. Ayrıca bir de makro gelişmeler vardır. Borsayı etkileyen makro ekonomik verileri öğrenmeniz ayrıca önemlidir. Makro gelişmelerinin başında dünyanın ekonomisi, tüm dünyayı ilgilendiren savaş gibi etkilerdir. Öncelikle dünya ekonomisine yön veren Amerika ve Avrupa Birliği ülkelerinde yaşanan gelişmeleri takip etmeniz önemlidir. USD ve EUR’nun durumu nedir, nasıl değişimler gösteriyor bilmenizde fayda vardır. Çünkü böyle durumlar yatırım araçlarının genelini etkiler ve fiyatlarının değişimlerine sebep olur.

Borsada dalgalanmaya sebep olan faktörlere baktığımızda mikro ve makro olarak ikiye ayırırız. Mikro etkiler yatırım araçlarının fiziksel özelliklerinden kaynaklanan etkiler olduğu gibi ülkemiz içerisinde yaşanan gelişmelerde mevcuttur. Makro etkiler ise global ekonomi, sosyal ve siyasal gelişmelerdir. Bu tür etkiler tüm yatırım araçları üzerinde genel olarak değişimlere sebep olur. Aslında bakıldığında bu tür faktörlerin hepsi birbirine bağlıdır. Yani bu etkiler zincirleme olarak gelişir ve yatırım araçlarının fiyatlarını etkiler.

Fiyatları etkileyen durumlar bunlardır. Önemli olan bu etkilerin derecesinin ve yönünün ne olduğudur. Bunu da borsanın analiz yöntemleri ile görebilirsiniz. Bu yüzden analiz yöntemlerini öğrenmeniz ve araştırmalarınızı bu yöntemlerde uygulamanız önemlidir. Böylelikle temel ve teknik analizi uygulayarak, yatırım araçlarınızın fiyatları hakkında öngörülerinizi oluşturursunuz. Yatırımlarınızı başarılı yapar ve kazançlarınızı elde edersiniz.

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder