5 Nisan 2016 Salı

Borsada Altın Yatırımı Yaparken Nelere Dikkat Etmelidir?

Fiziki altın yatırımlarının maliyetlerinin farkına varan yatırımcılar, farklı şekillerde değerlendirme seçeneklerini araştırırlar. Bunun karşısında çok eskiden günümüze kadar süregelen piyasa olan borsayı görürler. Yatırım yapmakta biraz tedirgin olsalar da belli araştırmalara girerler. Gerçekten piyasanın yapısını anlayan yatırımcılar, altın işlemleri için borsayı tercih ederler. Siz de altın üzerinden kazançlarınızı borsa ile yapmak isterseniz, dikkat etmeniz gerekenleri göz önünde bulundurduğunuz sürece başarılı olabilirsiniz. Peki, nedir bu dikkat edilmesi gereken faktörler

Borsayı Bilmek


Altın yatırımlarınız için borsayı tercih etmişseniz ya da edecekseniz mutlaka eğitim almalısınız. Bu eğitimler için birçok seçeneğiniz vardır. Bunların çoğu ise internet üzerinden gerçekleşir. Böylelikle kolay bir şekilde eğitimlerinizi tamamlayabilirsiniz. Borsanın eğitim seçenekleri hakkında bilgi sahibi olarak altın yatırımlarınızı daha özel seçeneklerle değerlendirebilirsiniz. Aldığınız eğitimler borsayı A’dan Z’ye öğrenmenize yardımı olur. Kitaplar, eğitim videoları, seminerler bu konularda en çok tercih edilen yöntemlerdir. Borsa kitaplardan öğrenilir mi inceleyebilirsiniz. Piyasada bulunmanızı sağlayan aracı kurumlar da eğitimleriniz konusunda size yardımcı olabilir. Bu çeşitlilik içerisinde, borsanın eğitimini doğru bir şekilde alır ve altın yatırımlarınızı işlem hataları olmadan kolaylıkla gerçekleştirebilirsiniz.

Borsada İşlem Gören Altın Türlerini Bilmek


Bir kuyumcu edasıyla borsada altın yatırımınızı yapabilirsiniz. Çünkü çeşitliliği oldukça fazladır. Çeyrek, yarım, tam, Cumhuriyet, Reşat, ziynet altın, beşi bir yerde, tel bilezik gibi altın türevleri, 24, 22, 18, 14 ayar altın, 1 ons altın, külçe altın şeklinde seçenekleriniz mevcuttur. Ayrıca altın yatırımınızı vadeli işlem sözleşmeleriyle de gerçekleştirebilir ve daha güvenli yatırımları kendinizin belirlediği fiyatlar üzerinden yapabilirsiniz. Böylelikle altını kuyumcularda bulunan birçok seçenekle, kuyumculara göre daha avantajlı değerlendirebilirsiniz.

Borsada Altın İşlem Seçeneklerini Bilmek


Piyasada yapacağınız altın işlemlerinde ne gibi seçenekleriniz vardır bilginiz olması gerekir. Eğer çeşitli avantajları bilmeden işlemlerinizi gerçekleştirirsiniz, altını daha iyi değerlendirme seçeneğinizi atlamış olabilirsiniz. Özellikle altın üzerinde vadeli işlem sözleşmelerini kullanabilirsiniz. Bu sözleşmeler ileride sizin istemediğiniz yaşanacak sonuçların önüne geçmek için kullanılır. İstediğiniz bir tarihe fiyat belirleyerek onun üzerinden işlemlerinizi gerçekleştirirsiniz. Böylelikle fiyat riskinden korunabilirsiniz.

Borsada Altın Risklerini Bilmek


Borsada önemli olan riskleri belirlemektir. Zaten bu risklerden habersiz olan yatırımcılar genelde kaybetmektedir. Bu yüzden piyasanın ve altının risklerini belirleyerek, yönetmek çok önemlidir. Borsa risklerini minimuma indirmek için ne yapmalı ve nasıl yönetilir şeklinde araştırmalar yapabilirsiniz. Böylelikle yatırımlarınızı daha başarılı gerçekleştirir ve kazançlarınızı güvenle oluşturabilirsiniz. Riskleri engellemenin en güzel yanı borsada stop loss emridir. Bu emri pozisyonlarınızda uygulamanız oluşacak büyük zararların önüne geçer. Diğer bir önemli durum ise portföy oluşturmaktır. Sadece altının bir fiyatı üzerine işlemler gerçekleştirerek tüm teminatınızı kullanmanız büyük risk içerir. Bunun yerine farklı farklı fiyatları değerlendirmek ya da başka yatırım araçlarını kullanmak risklerinizi azaltır.


Borsada Altını Etkileyen Faktörleri Bilmek


İşlemlerinizi değişen altın fiyatları üzerinden yapacağınız için altına etki eden faktörleri bilmelisiniz. Altın birçok konudan etkilenir. Bunun için öncelikle dünya konjonktüründen başlayarak ülkemizde yaşanan durumlara kadar incelemelerde bulunmalısınız. Çünkü altın ülkemizde ne kadar önemli ise dünya açısından da önemlidir. Dünyada gelişen olaylar bu yönden çok önemlidir. Özellikle Amerika ve Avrupa Birliği fiyatlar üzerinde büyük etki gösteren seçeneklerdir. Genel olarak arz ve talebe etki eden mikro – makro olayları araştırmalısınız.

Borsada Altın Analizlerini Bilmek


Yaptığınız araştırmaları doğru yorumlamak gerekir. Bunları yorumlamanız için de belli araçlara ihtiyaç duyarsınız. İşte burada devreye analizler girer. Yaptığınız mikro ve makro etkileri borsa temel analiz yönteminde kullanarak, altın fiyatlarının gelebileceği noktaları belirlersiniz. İşlemlerinizi bu kavramda daha başarılı gerçekleştirirsiniz. Fakat temel analiz tek başına yeterli olmaz. Bu yüzden teknik analizde kullanmanız gereklidir. Borsa teknik analizi uygulayabilmeniz için altının geçmiş fiyatlarına, grafiklere, formasyonlara ve indikatörlere ihtiyacınız vardır. Bu yüzden bu yöntemleri doğru öğrenerek hangi verileri nerede kullanmanız gerektiğini bilmelisiniz.

Sonuç olarak; borsada altın işlemlerinizi gerçekleştirirken yukarıda sıraladığım seçeneklere dikkat ederseniz eğer başarılı olursunuz. Bilinçsiz bir yatırımcı gibi kendinize bir aracı kurum seçer ve açtığınız hesap ile doğrudan işlemlerinizi yapmaya başlarsanız, kaybetme riskiniz çok yüksek olur. Bu riski göze almak yerine işlemlerinize önem vererek, profesyonel yatırımcılar gibi kazançlarınızı oluşturabilirsiniz.

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder