4 Ocak 2017 Çarşamba

Borsada Kağıt Seçerken Nelere Dikkat Etmeliyim?

Kıymetli evraklar, birikimlerin değerlendirilmesinde en çok tercih edilen enstrümanlardır. Yüksek miktarsa kazanç elde etmeyi mümkün kılan evrakları, kar getireceğini düşündüğünüz zamanlarda, en uygun fiyat seviyesi üzerinden almalısınız. Değeri, beklentinizi karşılayacak seviyelere geldiğinde seneni elinizden çıkartmalısınız. Bu mantıkla hareket ederek, hisse senedi işlemlerinizden umduğunuz getirileri elde edebilirsiniz. Birikimlerinizi değerlendirerek, piyasadan karlı şekilde ayrılabilirsiniz.

Piyasada kağıt olarak anılan hisse senetlerinden kazanç sağlamak istiyorsanız bilmeniz gereken temel konular vardır. Bu konuların başında elbette ki hisse senedi nedir, alım – satımı nasıl yapılır, hangi evraklar ne zaman getiri sağlar sorular gelir. Soruların cevaplarını hem teorik hem de uygulamalı olarak öğrenmelisiniz. Çünkü teorik bilgiler yolunuzu aydınlatırken, pratik bilgiler ise riskleri önlemeyi, kazanç elde etmeyi kolaylaştırır. Bu nedenle bilgi ve deneyimlerinizi artırmalısınız. Kağıt seçerken nelere dikkat etmeniz gerektiğini bilgilerinizin ve tecrübelerinizin artmasıyla öğrenebilirsiniz. Püf noktaları yolunuza kılavuz alarak başarılı olabilirsiniz.

Peki, borsada kağıt seçerken neler bilmeleri ve nelere dikkat etmeli gelin hep birlikte bakalım.

Borsa Piyasasında Kağıt Seçerken Neleri Bilmeli?


Kar getirecek borsa işlemlerinde bulunmak istiyorsanız öncelikler hisse senetleri hakkındaki konuları öğrenmelisiniz. Sektörleri araştırmalısınız. Şirketlerin misyon ve vizyonunuza bakmalısınız. Aynı zamanda iç ve dış dinamik faktörleri bilmelisiniz. Bu faktörlerin senetler üzerinde nasıl bir etki yaratacağını anlamalısınız. Olumlu ve olumsuz durumlarda işlemlerinizi nasıl yönlendirmeniz gerektiğini belirleyecek; bilgi ve deneyim düzeyine sahip olmalısınız. Gerçek borsa hesabı açmadan 
belli bir süreyi eğitiminize ayırmalısınız. Bu sayede borsada hangi kağıdı almalıyım, satmalıyım gibi sorulara cevap verebilirsiniz.

Aracı kurumların eğitimlerinden faydalanmalısınız. Teorik konuları öğrenmenizi sağlayacak kitaplar, videolar ve seminer hizmetleri ayırt etmeksizin hepsinden yararlanmalısınız. Hiçbir konuyu önemsememezlik yapmalısınız. Her birinin ileride işinize yarayacağını bilmelisiniz ve bilgilerinizi her geçen gün ileri seviyeye taşımalısınız. Edindiğiniz bilgileri unutmamak için de tecrübe kazanacağınız sanal hesaplarını kullanmalısınız. iOS işletim sistemine sahip olan cihaz kullanıcıları genellikle Stock Market Game sanal oyunu kullanırken, Android kullanıcıları ise Flick a Trade uygulamasını kullanmaktadır. Piyasada birçok uygulama vardır. İstediğinizi kullanabilirsiniz. Bu hesaplar sayesinde gerek bilmeniz gerekse de dikkat etmeniz gereken tüm hususları görebilirsiniz. Çünkü demo hesaplarda sanal para yüklüdür. İşlemlerinizi yaparken para kaybetme korkusu yaşamazsınız. Böylece doğru zamanda kar getirecek adım nasıl atılır anlayabilirsiniz.

Kağıt seçiminde bulunmadan önce hisse senedi fiyatlarında neden dalgalanmalar yaşandığını bilmelisiniz. Düşüşlerin ve yükselişlerin sebeplerini öğrenmelisiniz. Genelde arz – talep dengesi fiyat hareketlerini değiştirse de hisse senetlerinin yer aldığı sektörler birbirlerinden farklıdır. Bu nedenle fiyat seviyelerini etkileyen hususlar da farklıdır. Turizm işi ile uğraşan şirketlerin değeri daha çok yaz aylarında artarken, inşaat sektörünün talebinde azalmalar görülür. Bu da fiyatların geri çekilmesine neden olur. Bu gibi küçük ama işe yarar püf noktaları öğrenerek, yatırımlarınızı karlı şekillerde yürütebilirsiniz. Birikimlerinizi değerlendirerek, kazançlı çıkabilirsiniz.

Borsa Piyasasında Kağıt Seçerken Nelere Dikkat Etmeli?


Dikkat etmeniz gereken konuların başında tabii ki de fiyat seviyelerinin değişmesi geliyor. Çünkü piyasada kazanç elde edebilmeniz için hisse senetlerinin değerinde meydana gelecek değişmeleri doğru bir şekilde yorumlamalısınız. Bu yüzden fiyatları etkileyen faktörleri bilmelisiniz ve nasıl yorumlanacaklarını öğrenmelisiniz. Aynı zamanda kağıt analizlerinin nasıl yapıldığı hususunda da bilgiler edinmelisiniz. Aracı kurumların eğitimleri sayesinde bu hususları öğrenebilirsiniz. Birikimlerinizi değerlendirebilmek adına öğrendiğiniz püf noktalar sayesinde hedeflerinize ulaşabilirsiniz. (Kazançlı hisse senedi işlemleri nasıl ve nerede yapılır, bilgi almak için tıklayın.)

Paranızı değerlendirmek istiyorsanız, hisse senetlerinin değeri ileride yükselecekse yatırım yapmalısınız. Değeri düşecek senetlerden uzak durmalısınız. Çünkü hisselerin değerinin düşmesi yatırımcı için zarar anlamına gelir. Bu yüzden para kaybetmek istemiyorsanız; piyasa takibi ve fiyat analizi yapmalısınız. Özel yardımcı göstergeleri kullanarak, işlemlerinizi beklentilerinize yönelik yürütmelisiniz. Beklentilerinizi karşılayacağınız noktalardan alım – satımlarınızı gerçekleştirmelisiniz. Bunun için hislerinize güvenmek yerine tamamıyla sayısal verilere göre hareket etmenizin daha doğru olacağını bilmelisiniz.

Sonuç olarak, borsa attığınız doğru adımlar ve yaptığınız varsayımlar sonucunda küçük miktardaki birikimlerinizi bile ciddi anlamda büyütmenizi sağlar. Fakat bunun için iyi bir strateji izlenmesi şarttır. Stratejilerinizin doğruluğu için de bilgi ve deneyimlerinizin oranı belli bir seviyeye gelmiş olmalıdır. Çünkü belirli başlı konuların öğrenilmesiyle piyasada başarılı adımlar atmanız mümkün hale gelir. Bu anlamda yukarıda ele aldığım hususları önemsemelisiniz. Bilgi ve deneyimlerinizin seviyesini artırarak, kazanç sağlayacağınız stratejiler üretmelisiniz.

1 yorum :

  1. Bence senet seçerken bize gereken en önemli şey eğitim. Yeterince bilgimiz yoksa başarılı olabileceğimizi düşünmüyorum. Hisse senetleriyle ilgili şöyle bir yazı buldum belki işinize yarar. http://borsakocuilekazan.blogspot.com.tr/2017/04/borsaclar-buraya-nedir-bu-hisse-senedi.html?m=1

    YanıtlaSil