28 Eylül 2016 Çarşamba

Borsada Yatırım Yapılırken Nasıl Düşünmeli?

Borsada birikimleri değerlendirirken yatırımcıların bilgi ve deneyimlerinin dışında para kazanmak için önemli olan bir diğer hususta düşünce yapısıdır. Çünkü doğru bir plan ve strateji için kişilerin düşünceleri önemlidir. Özellikle kişisel özellik yapıları ayrı bir yere sahiptir. Çünkü piyasada sabırsızca, aceleci ve kararsız bir şekilde yürütülen işlemlerle kazanç sağlamak zordur. Bu nedenle yatırımcının sakin kafa ile düşünerek işlemlerini kontrollü olarak yürütmesi şarttır. Böylelikle beklentiler karşılanacak şekilde bilinçli olarak yatırımlar yapılır.

Yatırımcılar borsa piyasasında para kazanmak için yatırım araçları hakkında detaylı bilgilere sahip olmalıdır. Çünkü araçların değeri anlık olarak değişmektedir. Biliyorsunuz ki alım ve satım arasında farkın bulunması sonucunda kazanç sağlanır. Bu nedenle fiyat varsayımlarınızı doğru bir şekilde yapmanız önemlidir. Bunun için de belli bir bilgi birikimine ve deneyimine sahip olmanız önemlidir. Çünkü edineceğiniz bilgiler ise piyasada nasıl davranmanız, düşünmeniz gerektiğini anlarsınız. Böylece hedeflediğiniz getirileri elde ederek, paranızı değerlendirebilirsiniz.

Şimdi, borsa yatırımcıları para kazanmak için nasıl düşünmeli sorusunu cevaplandıralım.

Borsa yatırımcıları para kazanmak için sakin kafa ile düşünmelidir. Çünkü piyasanın yapısı karışıktır. Fiyatlar anlık olarak düşüp yükseldiğinden dolayı panik havası yatırımcıları sarar. Borsa neden düşer ve yükselir detaylı olarak buradan öğrenebilirsiniz. Panik havasının hakim olması bilgi ve deneyim eksikliği yüzündendir. Çünkü belli bir bilgi birikimine ve tecrübeye sahip olan yatırımcılar borsada nasıl hareket etmeleri gerektiğini bilirler. Bu nedenle piyasaya giriş yapmadan önce mutlaka ama mutlaka gerekli bilgileri ve püf noktaları öğrenerek borsa hesabı açtırmalısınız. Böylece başarılı olmak için nasıl bir yol izlemeniz gerektiğini anlayabilirsiniz.

Yatırımlarınızı borsa piyasasında yürütmek istiyorsanız muhakkak ki iyi bir strateji ile ilerlemeniz gerekir. (Borsada yatırım stratejileri nasıl geliştirilir, öğrenmek için bu yazıyı okumanızı tavsiye ederim.) Çünkü plansız ve hedefsiz yapılan işlemler gelişi güzeldir. Borsada rastgele yapılan alım – satımlar ile bir yere varılamamaktadır. Çünkü piyasa oyun yeri değildir. Tüm işlemler belli bir kurala bağlı olarak sistemin işleyişine göre yürütülmelidir. Bu yüzden borsanın işleyişini öğrenmelisiniz. Her borsanın standartları farklıdır. Bu nedenle hangi borsada yatırım yapacaksanız o borsanın kurallarını öğrenmelisiniz. Aracı kurumları vasıtasıyla bu bilgileri öğrenebilirsiniz. Böylece yolunuzu aydınlatarak, karşınıza çıkacak olan engelleri önleyebilirsiniz.

Riskler diğer yatırım yöntemlerine göre borsada daha fazladır. Çünkü piyasanın işleyişi biraz karışıktır. Basit bir mantığa sahip olsa da enstrümanların değerinin anlık olarak değişmesi bu konuda etkilidir. Bu yüzden aracı kurumların eğitimleri ile a’dan z’ye borsa bilgisi edinmelisiniz. (Borsada başarılı olmak içi hangi eğitimler alınmalı sorusunun cevabı için tıklayın.) Deneme hesaplarında tecrübeler kazanmalısınız. Kazandığınız tecrübeler işlemlerinizi nasıl bir strateji ile yürütmeniz gerektiğini öğrenmenizi sağlarken bir yandan da bilinçlenmeniz için önemli yere sahiptir. Bu nedenle sanal hesapları kullanmanızda yarar vardır. Böylece borsanın oyun olmadığını, işlemlerinizi kontrollü bir şekilde yönetmeniz gerektiğini öğrenebilirsiniz.

Borsa yatırımcıları piyasada kazançlı çıkmak için kararlı bir düşünce gücüne sahip olmalıdır. Çünkü 
borsada en kötü karar bile kararsızlıktan iyidir. Bunun için borsada beklentilerinizi belirlemelisiniz. Beklentilerinizi karşılamak için hangi enstrümanlara hangi fiyat seviyelerinden alıp satmanız gerektiğine karar vermelisiniz. Özellikle kar – zarar durumuna pozisyon oluşturmadan belirlemelisiniz. Mevcut pozisyonunuzu oluşturduğunuzda fiyatların gidişatına göre pozisyonunuza müdahalede bulunmamalısınız. Önceden yaptığınız analizler ve takip işlemlerine göre kararlılığınızı sürdürmelisiniz. Bilhassa ters yönde giden pozisyonunuzu sınırlandırdığınız zarar seviyesinde kapatmanız gerektiğini bilmelisiniz. Çünkü fiyat daha da dip seviyelere düşebilir. Bu yüzden zararın neresinden dönülürse kar gözüyle bakmalısınız.

Sonuç olarak, birikimlerin değerlendirilmesi için borsa yatırımcılara iyi bir fırsat sunmasına rağmen piyasada kayıpla karşılaşılabilmektedir. Bunun en büyük sebebi bilgi ve deneyim eksikliğidir. Fakat bunun dışında da kayba yol açan unsurlar vardır. Özellikle bu unsurların başında kişisel özellikler ve düşünce tarzı gelir. Bu yüzden borsayı oyun olarak görmemelisiniz. Her zaman için kayıpla karşılaşma riskinin var olduğunu aklınızdan çıkarmamalısınız. Sabırlı ve prensipli bir şekilde ilerlemelisiniz. Böylece zaman içinde nasıl davranmanız gerektiğini anlayabilirsiniz. Hedeflediğiniz miktarları kazanarak, bütçenize güzel miktarda katkılarda bulunabilirsiniz.

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder