27 Eylül 2016 Salı

Borsada Hata Yapmamak için Neleri Öğrenmeliyim?

Borsa birikimleri değerlendirmek için çoğu kişi tarafından tercih edilen yoldur. Fakat bu kapsamda kimileri düşlediği miktarları kazanırken kimileri ise ellerinde avuçlarında olan son parayı kaybeder. Bunu piyasa ile bağdaştırmam yanlış olacaktır. Çünkü borsada şans faktörlerinin etkisi oldukça düşüktür. Bu yüzden öğrenilen bilgiler, kazanılan deneyimlere bağlı olarak borsada başarılı olma ihtimali güçlenir. Hata yapma payı minimum seviyeye indirilir. Böylelikle hedef koyulan miktarlara ulaşma ihtimali her geçen gün daha da artar.


Hatalar yapıldıkça tecrübe kazanılır. Evet bu gerçekten doğru söylemdir. Fakat biliyorsunuz ki herkesin başına tüm olaylar gelemez. Kişi bir başkasının başına gelen olaydan da ders çıkartması gerekir. Bu nedenle sadece kendi hatalarınıza endekslenmemelisiniz. Araştırmalar yaparak, en sık yapılan borsa hatalarını öğrenmelisiniz. Bu hatalardan başlıca konusu kişinin kendisine değil, başkalarına güvenmesinden kaynaklanır. Bu nedenle borsa nedir öğrenmek yerine aksine başarılı yatırımcıların stratejileri araştırılır. Bu da kayıpla karşılaşılmasına neden olur. Çünkü bakış açılarının ve anlayış tarzlarının aynı olmadığı gözden kaçırılır. Aynı yöntem ile Ahmet başarılı olurken Mehmet başarısız olabilmektedir. Bu yüzden iyi bir borsa bilgisine ve deneyimine sahip olarak kendi yöntemlerinizi geliştirmelisiniz. Böylece hata yapmaktan korunarak, kazanç sağlayabilirsiniz.

Şimdi, borsada hata yapmamak için neleri öğrenmek nelere dikkat etmek gerekir gelin hep birlikte bakalım.

Finans piyasalarında biliyorsunuz ki kazanç sağlamak yatırım enstrümanların fiyat değişimlerinde meydana gelmesi beklenen dalgalanmaların doğru bir şekilde tahmin edilmesiyle elde edilir. Borsa kazancı da aynı şekilde sağlanır. Ticaret ile aynı mantıkta olması ticari zekaya sahip olan yatırımcıların borsada birikimlerini değerlendirmesini kolaylaştırır. Bu demek değildir ki ticari zekaya sahip olmayanlar piyasada başarılı olamaz. Borsa hakkında gerekli püf noktaları öğrenen, tecrübe kazanan herkes başarılı olabilmektedir. Özellikle bu konuda ekonomi ve finansla ilgisi olmayanların dahi alınan eğitimler sonrasında başarılı olduklarını söyleyebilirim. Çünkü her şey belli bir mantığa sahiptir. Bu mantık öğrenildiğinde gerisi tabiri caizse çorap söküğü gibi gelecektir.

Birikimleri kaybetmemek, zarara uğramamak adına her türlü değişken hakkında bilgi sahibi olmalısınız. Çünkü borsada fiyatlar birçok etken nedeni ile değişir. Bu sebeple en küçük bir olayın yatırım araçları üzerindeki baskısı hissedilir olacaktır. Gerek fiyatlarda yaşanacak geri çekilmeler gerekse de yükselmeler ancak meydana gelen olayların takip edilmesiyle anlaşılır. Elbette ki sadece takip değil, aynı zamanda enstrümanların fiyat – zaman grafiklerini de incelemelisiniz. Fiyat analizlerini uygulamalısınız. Ancak bu sayede yolunuza çıkacak engellerde tökezlemeden, ilerleyebilirsiniz. (İyi bir borsacı olmak için ne yapmalı sorusunun cevabını önceki yazımdan öğrenebilirsiniz.) Bunun için de borsa bilginizin ve deneyiminizin yeterli düzeye ulaşmış olması önemlidir. Tüm bunları aracı kurumların eğitim faaliyetlerinden yararlandıktan sonra karar verebilirsiniz. Böylece gerçek hesap açarak, birikimlerinizi değerlendirebilirsiniz.

Hata yapmamak için borsada organize olmuş bir şekilde sabırlı olarak ilerlemeniz gerekiyor. Bu hususta psikolojik olarak da kendinizi test etmelisiniz. Deneme hesapları sayesinde yatırım yaparken nasıl bir ruh haline sahip oluyorsunuz görebilirsiniz. Çünkü piyasada sabırsız, aceleci ve kararsız bir yapıda hareket edildiğinde hata yapmak kaçınılmaz olmaktadır. Bunun nedeni değişkenlerin gözden kaçırılmasıdır veya önemsenmemesidir. Bu yüzden de zarar edilir. Bu gibi hatalara düşmemek için mutlaka deneme hesaplarında belli bir süre alıştırma yapmalısınız. Hangi konulara dikkat etmeniz gerektiğini uygulamalı olarak öğrenmenizin ileride oldukça işinize yarayacağını bilmelisiniz. Bunun sebebi deneyim kazanılarak yapılan işlemlerin unutulma süresinin daha uzun olmasıdır.

Sonuç olarak, borsada para kaybetmemek istiyorsanız işlemlerinizde hata yapmamanız gerekiyor. Her türlü değişkeni kontrol altına almanız piyasada başarılı olmanız için en önemli kural. Bu yüzden uzmanların önerileri borsa şirketlerinin sunmuş olduğu eğitimlerden faydalanarak kendinizi geliştirmeniz yönündedir. Özellikle bu kapsamda geliştirilen sanal hesapların ve oyunların önemi bir hayli büyüktür. Çünkü piyasada başarıl olmak için belli bir bilgi birikimine ve deneyimine sahip olmalısınız. Böylece doğru adımları atarak, hata yapmadan paranızı kaybetmeden ilerleyebilirsiniz. Beklentilerinizi karşılayarak, elde ettiğiniz getirilerle ihtiyaçlarınızı giderebilirsiniz.

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder