23 Ekim 2015 Cuma

Devlet Tahvili Nedir? Nasıl Alınır?


Tahviller 365 günden yani 1 yılından uzun vadeye sahip olan borçlanma senetleridir. Anonim şirketler tarafından çıkartıldığı gibi devlet tarafından da çıkartılmaktadır. Devletin vade aralığını belirleyip halka sunduğu kıymetli evraklara devlet tahvilleri denir. Borsada işlem görürler. Risk altında olmadan birikimlerini güvenli bir şekilde değerlendirmek isteyen yatırımcılar borçlanma senetlerine yönelirler. Çünkü vade sonu geldiğinde yatırım aracı olarak elde tutulan tahvile yatırılan para, faiziyle birlikte geri alınır.

Devlet Tahvillerinin Özellikleri

  • Devlet tahvillerine yapılan yatırımlar, devletin garantisi altındadır.
  • Tahviller güvenilir oldukları için akıcı bir yapıya sahiptir.
  • Sabit getirinin yanında, vade sonuna kadar beklenirse faiz garantisi vardır.
  • Devlet tahvilleri ve diğer tahviller 365 günden uzun vadeye sahiptir.
  • İkinci el piyasalarda da işlem görür.
  • Faiz oranları düştüğü zaman birim başına satış fiyatları yükselir.
  • Devlet tahvilleri kuponlu ve kuponsuz olmak üzere iskontolu olarak satılır. Vade sonu geldiğinde, üzerinde yazılı olan nominal değer baz alınarak alım yapılır.
  • Kuponlu devlet tahvillerinde yılda bir kez faiz ödenir.
  • Devlet tahvillerinin satışı ya fiziken teslim edilir ya da emanet makbuzu verilir. Böylece satış işlemi alıcıya devredilmiş olur.
  • Hazine Müsteşarlığı tarafından çıkarılan tahvillerin satış aracılığını merkez bankası yapar.


Devlet Tahvili Nasıl Alınır, Nasıl Satılır?



Devlet tahvilleri vadesi bir yıldan uzun olan; devletin ekonomisini güçlendirmek veya borçlarını kapatmak için çıkarmış olduğu borç senetleridir. Bu senetlerin alım satımı merkez bankalarında gerçekleştirilir. Aynı zamanda borsa aracı kurumları aracılığıyla devlet tahvili yatırımı yapılır. Bunun için belli başlı konuları bilmenizde fayda vardır. Özellikle borsa nedir, işleyişi nasıldır gibi sorulara net yanıt vermeden güvenli olarak bilinen tahvillere yatırım yapılması dahi risklidir.

Borsa risklerini minimuma indirip, maximum kazanç elde etmek için piyasanın özelliklerini bilmeli, yapılan işlemler sonucunda mantığını kavramaya çalışmalısınız. Bunun için aracı kurumlarının eğitimlerinden ve deneme hesaplarından faydalanabilirsiniz. Böylelikle borsayı en ince ayrıntısına kadar öğrenebilirsiniz. Bu sayede nelere dikkat edilmesi gerektiği konusundaki hususları göz önüne alarak risk kontrolünü sağlayabilirsiniz. Deneme hesaplarında alıştırma yaparak, tahvillerin dışında hisse senetlerine, bonolara, altın, gümüş gibi emtialar, endekslere ve dövizlere de yatırım yapabilirsiniz. Borsa nasıl oynanır, öğrenmek için tıklayınız.

Devlet tahvillerini satın almak isteyenler ülkemiz merkez bankasına talepte bulunmalıdır. Böylelikle banka aracılığıyla devlet tahviline yatırım yapılır. Burada dikkat edilmesi gereken husus kredi derecelendirme kuruluşları tarafından verilen notlardır. Olumlu veya olumsuz olarak verilen notlar tahvil fiyatlarının değişmesine neden olur. Vade sonunu beklemeden de tahvili elinizden çıkarabilirsiniz. Herhangi bir bankanın şubesine giderek, borçlanma senedini satmak istiyorum 
dediğinizde gerekli prosedürler yerine getirilir.

Merkez bankasına bağlı olmadan bu işlemlerin aynıları borsa piyasası aracılığıyla da gerçekleşmektedir. Bunun için borsa faaliyeti üstlenmiş aracı kurumu seçmeniz gerekir. Böylelikle alım - satım emri vererek yatırım işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz. Vade sonuna kadar senedi elinizde tutarsanız hem sabit getiri hem de faiz kazancı elde edersiniz. Faizlerin artıp azalmayacağı uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlarının verdiği notlara göre belirlenmektedir. Bu gibi durumları her daim takip etmeniz gerekir. Böylece yatırımlarınızı güvenli bir şekilde gerçekleştirerek, birikimlerinizi değerlendirebilirsiniz.

1 yorum :

  1. Bankalar hazine bonosunu karsiliksiz satabilir ...batış olursa tmsf garantisi yok

    YanıtlaSil