21 Ekim 2016 Cuma

Borsa Yatırımı Bağımlılık mıdır? Zararı ve Yararı Nelerdir?

Bugün borsada yer alan kişilerin birikimlerini değerlendirmek için emek harcadığını, belli başlı bilgilere sahip olmaları gerektiğini biliyoruz. Çünkü emeksiz yemek olmayacağı gibi borsada bilgi ve deneyimsiz kazanç elde etmek pek mümkün değildir. Ülkemiz insanlarının çoğunda biliyorsunuz ki hırs mevcuttur. Kaybedilen paranın geri alınması, daha yüksek kazançların elde edilmesi gibi istekler yatırımcıların içini kemirir. Piyasaya olan bağlılıklarını artırır. Hatta bu bazen bağımlılık yaratabilir. Yatırım yaptığınızın bilincinde olmalısınız. Başarılı olamayacağınızı düşünüyorsanız piyasada yer almamanız gerektiğini bilmelisiniz. Bunun sebebi borsanın oyun yeri olmamasıdır. Bilgiler ve deneyimler sonucunda paranın kontrollü bir şekilde yönetilmesidir.

Borsanın birçok yararı olduğu gibi zararı da bulunur. En büyük zararı da para kaybetme tehlikesinin var olmasıdır. Elbette ki birikimler riske atılmadan para kazanılmaz. (Borsa riskleri nelerdir, nasıl önlenir hakkında bilgi almak için bu yazımı okumanızı tavsiye ederim.) Bu nedenle borsaya girecekseniz yatırımlarınızı bilinçli bir şekilde yönetebilmeniz gerekiyor. Bu son derece önemli konulardır. Bunları hallederek piyasada başarılı olabilirsiniz. Birikimlerinizi sakin kafa ile yürüterek, beklentilerinizi karşılayabilirsiniz. Bunu başaran yatırımcılar olduğu gibi aksine tez canlı oldukları için tüm parasını kaybedenler de vardır. Bu yüzden kesinlikle borsa nedir, ne değildir am anlamıyla öğrenmelisiniz. Zararları ve yararları hakkında araştırmalar yapmalısınız. Piyasada nasıl hareket etmeniz gerektiği hakkında bilgiler edinmelisiniz ve tecrübeler kazanmalısınız. Böylece doğru adımları atabilirsiniz.

Peki, borsa yatırımı bağımlılık mıdır, zararları ve yararları nelerdir gelin hep birlikte bakalım.

Borsada yatırım yaparak para kazanmak birçok kişinin aklından geçmiştir. Kimileri düşüncelerini hayata geçirirken kimileri ise sadece hayal kurmakla yetinmektedir. Bir konuda başarılı olmak istiyorsanız tüm riskleri ayrıntılarıyla bilmeniz gerekir. Gerekli hususları bildikten sonra ipleri elinize alabilirsiniz. Aynı zamanda risklere göğüs gerebilecek çabaya sahip olmalısınız. Yani, başaracağınıza dair inancınız tam olmalıdır. Böylelikle yatırımlarınızın ardından beklentilerinizi karşılayabilirsiniz. İşlemlerinizi kontrollü şekillerde yürüterek, hedeflerinize ulaşabilirsiniz. Bu anlamda borsanın bir süre sonra bağımlılık yaptığını görebilirsiniz. Hele ki kazançlarınız artığında piyasadan çıkmak istemezsiniz. Aynı şekilde zarar ettiğinizde de bu mümkündür. Bunun derecesini kendiniz ayarlamalısınız. Gerektiğinde çekilmeyi bilmelisiniz. Böylece piyasanın zararlarından etkilenmezsiniz.

Piyasanın yararları denildiğinde hem yatırımcıya hem de ülke ekonomisine katkıda bulunduğunu söyleyebilirim. Biliyorsunuz ki borsalar tek merkez üzerinden birbirinden bağımsız olarak yönetilir. Yatırım araçlarının fiyat seviyeleri birbirine bağlı olarak değişse de yatırımlar tek borsa üzerinden gerçekleştirilir. Ve her borsanın standartları ve kuralları farklıdır. Bu nedenle yatırım yapacağınız borsa hakkında bilgiler edinmelisiniz. Böylelikle yatırım şartlarınıza uygun nitelikte olanı tercih edebilirsiniz. Bunun için deneme hesaplarını kullanmanızı tavsiye ederim. Deneme hesaplarında gerçek hesapta yapabileceğiniz tüm fonksiyonları kullanabilirsiniz. Nasıl işlediklerini anlayarak, alım – satımlarınızı bilinçli olarak yürütebilirsiniz.

Borsanın yararlarını deneme hesapları aracılığıyla öğrenebileceğiniz gibi zararlarının da ne olduğunu anlayabilirsiniz. Temel olarak bu konuları öğrenseniz dahi önemli olan uygulamalı olarak öğrenmenizdir. Çünkü bir başkasının zarar olarak gördüğü husus belki de sizin için faydalıdır. Bu nedenle deneme hesaplarını kullanmanızı tavsiye ederim. Bu sayede borsaya girip girmemeye karar verebilirsiniz. Sanal hesaplar yardımıyla borsa nedir a’dan z’ye öğrenebilirsiniz. Hem teorik hem de pratik anlamda piyasanın mantığını çözebilirsiniz. Buna bağlı olarak kar getirecek enstrümanlara yatırım yaparak birikimlerinizi değerlendirebilirsiniz.


Sonuç olarak, borsa yatırımları genellikle bağımlılık yaratsa da olumsuz durumlarda, para kaybettiğiniz zamanlarda piyasadan bir müddet geri çekilmelisiniz. Dışarıdan gözle izlemelisiniz. Hangi zamanlarda işlem yapmanız gerektiğini izlenimleriniz ardından anlayabilirsiniz. Aynı zamanda bir yandan nerelerde hata yaptığınızı araştırmalısınız. Eksik olduğunuz yerler hakkında bilgiler edinmelisiniz. Deneme hesaplarında alım – satım yaparak tecrübelerini artırmalısınız. Tam anlamıyla yatırım yapamaya hazır olduğunuzda, piyasanın zararlarını ve yararlarını öğrendiğinizde gerçek hesap açtırmalısınız. Böylelikle kontrolü elde alarak beklentilerinizi karşılayabilirsiniz. Güzel miktarda getiriler elde ederek ekonomik durumunuzun yükselmesini sağlayabilirsiniz.

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder