20 Ekim 2016 Perşembe

Borsada Zarar Etmemek için Yapılması Gerekenler

Kayıpla karşılaşmamak için birikimlerinizi tüketmemek için borsada bilmeniz gerekenler vardır. Bunları yaparsanız işlemlerinizi karlı noktalardan gerçekleştirebilirsiniz. Birikimlerinizi değerlendirerek ekonominize hissedilir katkılarda bulunabilirsiniz. Bunun için mutlaka eğitim alanında sunulan kaynakları araştırmalısınız. Borsa eğitimi nasıl ve nereden alınır öğrenmelisiniz. Bu faaliyetlerden faydalanarak işlemlerinizi beklentiniz yönünde yönetebilirsiniz. Uygun zaman aralıklarında ve fiyat seviyelerinden işlem yaparak kazançlı çıkabilirsiniz.

Zarar etmemek için borsa nedir, işlevleri nelerdir, piyasayı etkileyen faktörler nelerdir ve nasıl yorumlanır gibi temel konuları öğrenmelisiniz. Bu konuları aracı kurumların eğitimlerinden öğrenebilirsiniz. Başlangıç seviyesindeki eğitim programlarına katılarak günden güne bilgi birikimlerinizi üst seviyelere çıkartabilirsiniz. Aynı şekilde geliştirilen deneme hesap ve sanal borsa oyunlarıyla tecrübelerinizi katlayabilirsiniz. Bu sayede püf noktaları öğrenerek, kaçınmanız gereken pozisyonlardan uzak durabilirsiniz. Avantajlı pozisyonları değerlendirerek, bütçenizi hedeflediğiniz miktardaki büyüklüğe ulaştırabilirsiniz.

Şimdi, borsada zarar etmemek için yapmanız ve kaçınmanız gereken davranışlardan bahsetmek istiyorum.

Birikimlerinizi kaybetmek istemiyorsanız kesinlikle borsanın mantığını kavramanız gerekiyor. Bunu en iyi sanal hesaplar aracılığıyla anlayabilirsiniz. Çünkü gerçek hesabın kopyası olan hesaplarda güncel fiyat değişimleri üzerinden işlemlerinizi yaparsınız. Dolayısıyla hem olumlu hem de olumsuz durumlarda ne yapmanız gerektiğini anlayabilirsiniz. Püf noktaları öğrenerek adımlarınızı nasıl atmanız gerektiğine karar verebilirsiniz. Bunun için bir yandan da bilgi birikimlerinizi artırmanız şarttır. Çünkü yeterli bilgiye sahip olmadığınız sürece kazandığınız tecrübeler ile yatırımlarınızı bilinçli olarak yürütemezsiniz. Bu nedenle hem bilgileriniz hem de tecrübeleriniz eşit oranda olması önemlidir.


Zarardan kaçınmanın en iyi yolu tanımadığınız, hakkında bil sahibi olmadığınız enstrümanlar üzerinden birikimlerinizi değerlendirmemenizdir. Çünkü enstrümanların özelliklerini bilmediğiniz taktirde değerleri neden değişir yorumlayamazsınız. Haliyle dalgalanma hareketlerini öngöremediğiniz için işlemlerini gelişi güzel yürütmek durumunda kalırsınız. Bu da paranızı kaybetmenize sebep olur. Çünkü borsada para kazanmak için sinyallere göre hareket etmelisiniz. Sayısal verilere göre hareket etmediğinizde içinizdeki his sizi yanıltır. Bu sebepler borsa hakkında en temel bilgileri öğrenerek, iyi bir deneyim kazanarak gerçek hesaba geçmelisiniz. Böylece sağlam adımlarda güzel miktarda kazanç elde edebilirsiniz.

Yüksek işlem hacimleri ciddi anlamda getiri sağlamanızı mümkün kılsa da bir o kadar da risklidir. Kaybetme riskiniz düşük hacimli oluşturulan pozisyonlara göre daha fazladır. Bu yüzden ilk etapta gerekli konuları öğrenene, piyasaya hakim olanak kadar mini lot ile işlemlerinizi yürütmelisiniz. Mantığını kavradığınızda, paranızın kontrolünü sağladığınızda işlem hacminizi artırabilirsiniz. Böylelikle artan bilgi birikimlerinizi ve tecrübeleriniz sayesinde getirilerinizin miktarını da yükseltebilirsiniz. Zararın önüne geçerek, hedeflediğiniz miktarda getirilere sahip olabilirsiniz. Bunun için eğitim faaliyetlerinden yararlanmanız gerektiğini bir kez daha hatırlatmak isterim. Çünkü borsa oyun yeri değildir ve şans faktörleri kazançta etkisi yoktur.

Borsa analizleri ve piyasa takipleri sonucunda enstrümanların değerlerinde yaşanacak değişimleri kolaylıkla ön görebilirsiniz. Fiyat seviyelerinin hangi zaman aralıkların kırılacağını bu şekilde belirleyebilirsiniz. Düşüşler ve yükselişlerde ne yapmanız gerektiğini piyasanın mantığına bağlı olarak gerçekleştirebilirsiniz. Önemli olan doğru tahminlerde bulunabilmektir. Bunun için de belli bir süreci geride bırakarak, başarılı yatırımcıların bilgi ve deneyim düzeyine sahip olmalısınız. Bu sayede işlemlerinizi istediğiniz doğrultuda hareket ettirebilirsiniz. Doğru zaman aralıklarında ve fiyat seviyeleri üzerinden verdiğiniz alım – satım emirleri ile kazanç sağlayabilirsiniz. Böylelikle yatırımlarınızı fırsata dönüştürerek, para kazanabilirsiniz.

Sonuç olarak, enstrümanların değer düşüklüğü borsada kayıpla karşılaşmanıza neden olur. Bu yüzden zarar etmemek için yatırım araçlarının eğilimlerini doğru bir şekilde yorumlamalısınız. Yükselişler için iyi bir strateji belirlemelisiniz. (Borsa araçlarının değeri hangi zamanlarda yükselir, öğrenmek için tıklayın.) Düşüşler için de her zaman çıkış yolunuz olmalıdır. Zarar ve kar hesabı yaparak, kontrolü elde tutmalısınız. Böylece ters durumlar karşısında kayıpla karşılasanız bile bu miktar sizi üzmeyecektir. Böylelikle moral, motivasyon anlamında etkilenmeden, bir sonraki işlemlerinize konsantre olabilirsiniz. Birikimlerinizi değerlendirecek adımlarla bütçenize nefis katkılarda bulunabilirsiniz.

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder